e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Τιμήθηκαν οι Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα στον Αγκερυκό Ζακύνθου [video-photos]


Πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 14-15 Ιουλίου 2022 η καθιερωμένη πανήγυρις των Αγίων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης στην κωμόπολη Άγιος Κήρυκος (κοινώς: Αγκερυκός) του κάμπου της Ζακύνθου. 
    Αφ' εσπέρας έγινε ο εόρτιος Εσπερινός και σήμερα το πρωί η Αρχιερατική Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Β΄. 
    Απόψε το εσπέρας εψάλη Παράκληση προς τους τιμωμένους Αγίους και ακολούθως λιτάνευση της Εικόνας και των Λειψάνων τους γύρω από τον περίβολο του Ναού, παρόντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Παναγιώτη Καποδίστρια και των τοπικών Αρχών. Για όλα είχε φροντίσει υποδειγματικά ο οικείος Εφημέριος, Μέγας Οικονόμος Νικόλαος Βόσσος. Και στις τρεις εκκλησιαστικές συνάξεις έψαλε η Χορωδία του κ. Δημήτρη Κάνδηλα, Πρωτοψάλτη Βανάτου.
    Ακολούθησε λαϊκό γλέντι στην πλατεία του πανηγυρίζοντος Ναού των Αγίων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αναβάλλεται η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Νικοπόλεως Αλέξανδρου Μπέλια

15 Ιουλίου 2022
Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Αναβάλλεται η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Νικοπόλεως Αλέξανδρου Μπέλια του Σλαβικού Ορθόδοξου Βικαριάτου, η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Ιουλίου στη Φλόριδα, σύμφωνα με ανακοινωθέν της  Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στο ανακοινωθέν αναγράφεται ανάμεσα στα άλλα πως «εν πνεύματι προσεκτικής ευθύνης για την διατήρηση της Ορθόδοξης Χριστιανικής ενότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η εις επίσκοπο χειροτονία του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Επισκόπου Νικοπόλεως Αλεξάνδρου αναβάλλεται έως ότου επιτευχθεί ομοφωνία».

Ο Άγιος Κήρυκος ο νηπιομάρτυς και η μητέρα του Αγία Ιουλίττα

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

Μάρτυρες της Εκκλησίας μας ανάδειξαν όλες οι ηλικίες. Νέοι, ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες στολίζουν σαν πολύτιμοι λίθοι τα μαρτυρολόγιά της. Μια από τις κατηγορίες των Μαρτύρων μας είναι οι Παιδομάρτυρες, όπου σ’ αυτή συγκαταλέγονται τα ηρωικά βλαστάρια των Χριστιανών γονέων. Είναι τα πολυάριθμα παιδιά, ακόμα και νήπια, τα οποία μαρτύρησαν για την πίστη τους στο Χριστό. Ένα από αυτά υπήρξε ο τρίχρονος άγιος Κήρυκος, ο οποίος έδωσε τη σύντομη ζωή του για την πίστη του στο Χριστό, μαζί με την ηρωική χριστιανή μητέρα του Ιουλίττα. 

Άγιος Βλαδίμηρος, ο ισαπόστολος και φωτιστής των Ρώσων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η εκχριστιάνιση των Ρως (Ρώσων) είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας. Κι’ αυτό διότι οι πολυάριθμοι λαοί της βορειοανατολικής Ευρώπης, γνώρισαν το φως του Χριστού, και άφησαν οριστικά πίσω τον εφιαλτικό παγανισμό και μαζί του το βάρβαρο και απολίτιστο παρελθόν τους. Πρωτεργάτης σε αυτή την παλιγγενεσία υπήρξε ο άγιος Βλαδίμηρος, ο Μέγας Πρίγκιπας του Κιέβου, του οποίου δίκαια η Εκκλησία του απένειμε τον τίτλο του Ισαποστόλου.