e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Ναυκράτιδος Παντελεήμων: ΕΝΘΥΜΙΟ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

Σήμερα, 24η Φεβρουαρίου 2023, έλαβα στο Πατριαρχείο από την Πρεσβεία της Αγίας Έδρας (Νουντσιατούρα) στο Κάιρο τις προσωπικές φωτογραφίες μου από την συνάντηση με την Α.Α. τον Πάπα Φραγκίσκο, την 21η Ιανουαρίου 2023, στο Βατικανό, κατά την επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’ στην Ρώμη (20-23.1.23).

Η συνάντηση με τον Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης, τον Προκαθήμενο της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, τον πνευματικό ηγέτη και ταγό του μεγαλύτερου ποσοστού του χριστιανικού κόσμου, αποτυπώθηκε βαθιά στην ψυχή μου, ενώ οι συνομιλίες που είχαμε τόσο κατά την πρωινή συνάντηση στο Παπικό Μέγαρο, όσο και κατά το ιδιωτικό γεύμα στον Ξενώνα της Αγίας Μάρθας, με προβλημάτισαν δημιουργικά, αφήνοντας σίγουρα μόνον θετικές εντυπώσεις.

Είχα την τιμή να συνομιλώ με έναν άνθρωπο φωτεινό, χαμογελαστό, ευφυιή, "προσγειωμένο", με έντονα τα βιώματα από ολόκληρη τη ζωή και την διακονία του στις φαβέλες και τις φτωχογειτονιές της Αργεντινής, που όπως ανέφερε κατά λέξη: "Εκεί έζησα όλη μου τη ζωή, εκεί υπηρέτησα ως ποιμένας τον φτωχό άνθρωπο... Πώς γίνεται μία Παπική εκλογή στη δύση της ζωής μου, να αλλάξει την σκέψη και την νοοτροπία μίας ολόκληρης ζωής;"

Παρατήρησα τον Σταυρό που φέρει στο στήθος του. Είναι ο ίδιος Σταυρός που φορά από τα χρόνια της Επισκοπικής διακονίας του στην Αργεντινή, έντονα φθαρμένος στο κάτω μέρος του από το άγγιγμα των χεριών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος παρατήρησε το βλέμμα μου, οπότε φεύγοντας από το γεύμα, ασπάσθηκε το αρχιερατικό μου εγκόλπιο και αστειευόμενος έξυπνα, μου έδειξε τον επιστήθιο Σταυρό του λέγοντας μου: "Δεν ξεχνούμε ποτέ την πρώτη μας αγάπη, αλλά και την πρώτη μας... πεθερά!"

Μακάρι ο κόσμος μας να έχει πάντοτε φωτεινούς ανθρώπους σε ηγετικές θέσεις, που μπορούν και τα λάθη του παρελθόντος να αναγνωρίζουν, αλλά και τη δύναμη της προσέγγισης να μεταδίδουν!

+ο Ν.Π.




Δεν υπάρχουν σχόλια: