e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Κυριακή Ορθοδοξίας 2023 στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Κυριακή της Ορθοδοξίας

Η Α΄ Κυριακή των Νηστειών της ευλογημένης περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την επονομαζόμενη και Κυριακή της Ορθοδοξίας, εορτάστηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης με την προσήκουσα ιεροπρεπή σεμνότητα ο θρίαμβος της Ορθόδοξης πίστης κατά των αιρετικών και η αποκατάσταση των ιερών Εικόνων.
Της μεγάλης σημερινής εορτής για την Ορθόδοξη Πίστη προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, ο οποίος χοροστάτησε εις τον Όρθρον, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και εν συνεχείᾳ της Ιεράς Λιτανεύσεως των Αγίων Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού, αναγνωσθέντος σε στάσεις τρεις του Συμβόλου της Πίστεως και του Συνοδικού της Αγίας Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου.
Μεταξύ του πολυπληθούς Εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, της Ακαδημαϊκής Κοινότητος και των Πολιτιστικών Φορέων της επαρχίας.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έκανε αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της εορτής η οποία καθιερώθηκε το 843 μ.Χ. επί Πατριαρχίας Μεθοδίου του Ομολογητού από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιόν της, Μιχαήλ τον Γ΄, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας μας έρχεται η ανόρθωση και η προσωπική αναστήλωση, διότι η Πίστη μας είναι Θεοδότος, είναι πηγή Σωτηρίας και μέσα από αυτή μπορούμε να ζήσουμε την χαρά του Παραδείσου. Η Ορθοδοξία δεν είναι ιδεολογία αλλά χαρισματικός τρόπος ζωής, όπου μέσα από αυτόν μπορούμε να μαθητεύουμε βιώνοντας την χάρη της αγάπης του Θεού».
Καταλήγοντας ευχήθηκε προς όλους με υγεία και δύναμη να πορευτούν στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενώ τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκως τελειωθέντων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, εκφράζοντας εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας, την βαθύτατη οδύνη και την απέραντη θλίψη του, για το άδικο χαμό τόσων νέων στην πλειοψηφία ανθρώπων, ευχόμενος παράλληλα γρήγορη ανάρρωση προς τους τραυματίες και προτρέποντας όλους τους παρευρισκόμενους να προσεύχονται για την παρηγοριά των συγγενών των θυμάτων.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μετέβει εις την ενορία της Αγίας Παρασκευής Κολχικού, όπου και ετέλεσε την εξόδιο ακολουθία της Σοφίας Ταχματζίδου, θύματος της πολύνεκρης της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: