e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Αυστραλίας Μακάριος: «Η Εκκλησία μάς σώζει. Δε σώζουμε εμείς την Εκκλησία»

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος χοροστάτησε το πρωί της Κυριακής στον Όρθρο και, εν συνεχεία, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κατόπιν της λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων σε ανάμνηση της οριστικής αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων μετά τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά την περίοδο της εικονομαχίας.

Κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε την πολύτιμη κληρονομιά που έχουμε όλοι εμείς οι Ορθόδοξοι και επισήμανε ότι όσα διαθέτουμε ως δεδομένα σήμερα δεν αποκτήθηκαν δίχως κόπους και αγώνες. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όπως έχουμε ελεύθερη πατρίδα διότι κάποιοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, κατά τον ίδιο τρόπο έχουμε και ελεύθερη πίστη γιατί κάποιοι επίσης αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Κάποιοι έχυσαν το αίμα τους για την Ορθοδοξία. Όλοι αυτοί που μαρτύρησαν για τον Χριστό, μαρτύρησαν διότι ο Χριστός δεν ήταν ένα ψέμα, ούτε μια ιδέα. Μαρτύρησαν για την αλήθεια και την ζωντανή πίστη».

Δεν παρέλειψε, στη συνέχεια, να σχολιάσει ένα φαινόμενο της σημερινής εποχής, το οποίο αφορά στην ύπαρξη ορισμένων δήθεν φωτισμένων ή παραδοσιακών, τιμητών και τηρητών της πίστεως κατά την αρρωστημένη τους σκέψη, τονίζοντας ότι στην Εκκλησία μπαίνουμε για να σωθούμε. «Η Εκκλησία μάς σώζει. Δε σώζουμε εμείς την Εκκλησία», υπογράμμισε και συνέχισε: «Κάθε πιστός πρέπει να είναι συνδεδεμένος με την ενορία του, στην οποία ο ιερέας πρέπει να ανήκει στην τοπική Αρχιεπισκοπή και να μνημονεύει τον κανονικό επίσκοπο». «Όλα τα άλλα είναι σχήματα δαιμονικά και δεν οδηγούν στη σωτηρία, αλλά στον δαιμονισμό», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι κατά την εόρτιο ημέρα συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, και ο Πανοσιολ. Γέροντας του Κελίου της Αγίας Άννης στις Καρυές του Αγίου Όρους π. Αντίπας, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε εγκάρδια στην πέμπτη ήπειρο. Ο π. Αντίπας θα ευρίσκεται για περίπου έναν μήνα στην Αυστραλία, για να δεχθεί τις εξομολογήσεις των πιστών στο Σύδνεϋ, στη Μελβούρνη και στην Αδελαΐδα. Το «παρών» επίσης στη Θεία Λειτουργία έδωσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης.






Δεν υπάρχουν σχόλια: