e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Ξημερώνει Αγιανάσταση


Φωτογραφίες και θεολογικό σχόλιο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κυκλοφορούμε ακόμα κι ακόμα στον θαυμαστό χωροχρόνο της Ανάστασης του Χριστού! Αύριο, λοιπόν, αναθυμούμαστε λειτουργικά-λατρευτικά τις Μυροφόρες Γυναίκες και τους λοιπούς Κηδευτές του Κυρίου Ιησού, οι οποίοι είχαν την ευθύνη και την έγνοια του ενταφιασμού Του, όπως και του καθιερωμένου μυρώματός Του, το οποίο τελικά δεν έγινε, αν εξαιρέσουμε το προδρομικό εκείνο μύρωμα των ποδών του Κυρίου από την πόρνη γυναίκα, λίγο πριν από το Πάθος Του, με αρώματα και μύρα. 



Πανέτοιμος ο Ναός της Φανερωμένης μας, εδώ στο Βανάτο της Ζακύνθου, γι' αύριο, για μιαν επιπλέον αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξη! Άλλωστε, κάθε φορά, κατά την οποία τελείται θεία Λειτουργία, συμβαίνει Ανάσταση-Αγιανάσταση, κατά το κοινώς λεγόμενον! Και κάθε φορά αισθανόμαστε να πηγάζει από μέσα μας το παιδικό εκείνο άγχος της πρώτης φοράς π.χ. ενώπιον σχολικών εξετάσεων ή τέλος πάντων ενώπιον οποιουδήποτε κριτηρίου!... Κάθε φορά, λοιπόν, είναι η πρώτη φορά που θα συναπαντηθούμε -τη μιά των σαββάτων- με τον Αναστημένο Βασιλέα της Δόξης, τον ποθεινό και πάγκαλο Νυμφίο της Εκκλησίας!


Ήδη στην Αγία Προσκομιδή έχουν κατατεθεί ευλαβικά οι προσευχητικές προθέσεις-προσφορές εαυτών και αλλήλων! Αύριο το πρωί, ευάριθμα τα ψιχουλάκια των ψυχών, τόσων εμπερίστατων ζώντων και μυριάδων τεθνεώτων, θα ριφθούν στο Ποτήριο της Ζωής, ώστε εκεί να συντελεσθεί η ανάψυξη όλων, δηλαδή η αμνηστευτική συνάντηση των πάντων με τον Παθόντα και Αναστάντα! Τι θαύμα θαυμάτων! Τι μυστήριο μυστηρίων! Τι φωτεινό παράθυρο στα μέλλοντα συμβαίνειν! Αχ, και να μπορούσαμε όλοι μας να σκουπίσουμε τις επώδυνες τσίμπλες από τους οφθαλμούς μας, ώστε ν' αποκτήσουμε επιτέλους αμεσότητα και πρόσβαση στο Αθέατο! Μακάριοι, όσοι το καταφέρνουν! Γεύονται από τα τώρα τα Έσχατα, αποκτώντας Διάρκεια μαζί με τον Παρατεινόμενο στον αιώνα!!! 

Έξω από τον Ναό, η Άνοιξη έχει στήσει τον καθιερωμένον οργιαστικό χορό της. Τα πάντα τριγύρω μας ξανοίγουν μάτι και ανθό προς το Φως! Η δε ψυχή μας, πού, πώς και ίνα τί;;;


Δεν υπάρχουν σχόλια: