e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Σύδνεϋ: Η συναυλία «Koukouzelis by Candlelight» του «Melisma Ensemble» [video]

Μια γεύση από την Κωνσταντινούπολη του 14ου αιώνα και τη μουσική μεγαλοφυΐα του μαΐστορα Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλη, πήρε το κοινό του Σύδνεϋ την Κυριακή, 7 Μαΐου 2023, με αφορμή σχετική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην Ενορία Αναστάσεως του Χριστού, στο προάστιο Kogarah.

Υπό το φως των κεριών, ο ανδρικός χορός του Melisma Ensemble που εδρεύει στο Σύδνεϋ παρουσίασε το 45λεπτο αριστουργηματικό προκείμενο «Εξομολογήσομαί Σοι Κύριε» σε ήχο Πλάγιο του Δευτέρου, υπό τη διεύθυνση του κ. Δημητρίου Κουμπαρούλη. Συνθέσεις σαν και αυτή, ήταν μέρος του «ασματικού τυπικού» που περιλάμβανε ακολουθίες με πολλά περίτεχνα ψαλτά μέρη και λιγότερα διαβαστά και εκφωνητικά σε σχέση με σήμερα.

Το κονσέρτο άνοιξε με σύντομη ομιλία ο κ. Κουμπαρούλης, οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλη και παρουσίασε στοιχεία για την ιστορία και την καλλιτεχνική αξία της συγκεκριμένης σύνθεσης.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος έκλεισε την εκδήλωση με θερμά λόγια για την εκτέλεση, μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και τονίζοντας τη σημασία της Βυζαντινής Μουσικής παράδοσης για την Ορθόδοξη Εκκλησία και για το τραγούδι γενικά.

Το μουσικό σχήμα «Μέλισμα» εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Θεοφιλέστατο κ. Χριστόδουλο και στην Ενορία της Αναστάσεως του Χριστού Kogarah, στην ομάδα παραγωγής της συναυλίας και σε όλους τους θεατές που προσήλθαν να απολαύσουν μια πραγματικά «μελισματική» Βυζαντινή βραδιά.

Δείτε το επίσημο βίντεο της συναυλίας:


Δεν υπάρχουν σχόλια: