e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Ο Προκαθήμενος Ουκρανίας, ο Κιέβου Επιφάνιος, για τα Χριστούγεννα 2023 [κείμενο + video]

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα προς τους σεβαστούς αρχιερείς, φιλόθεους ποιμένες, τίμιους μοναχούς και όλους τους ορθόδοξους πιστούς της Ουκρανίας

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Χριστός γεννήθηκε!
Ας Τον δοξάσουμε!

Σήμερα πάλι, όπως κάθε χρόνο, με ιδιαίτερη πνευματική χαρά, θυμόμαστε τα λόγια ενός αγγέλου, που πριν από δύο και πλέον χιλιετίες ανακοινώθηκαν στους βοσκούς στο χωράφι κοντά στη Βηθλεέμ, και μέσω της μαρτυρίας τους - και στην ανθρωπότητα: μη φοβάσαι, γιατί σου φέρνω καλά νέα μεγάλης χαράς, που θα είναι για ολόκληρο το έθνος· γιατί σήμερα στην πόλη του Δαβίδ γεννήθηκε Σωτήρας, που είναι ο Χριστός ο Κύριος» (Λκ. 2, 10-11).

Αυτό που υποσχέθηκε ο Θεός στους πρώτους γονείς Αδάμ και Εύα, όταν μετά την πτώση δεν τους άφησε χωρίς ελπίδα λύτρωσης από το κακό, αλλά τους ανακοίνωσε τη μελλοντική γέννηση του Σωτήρα του κόσμου, εκπληρώθηκε πραγματικά. Αυτό που έζησαν οι δίκαιοι με πίστη από γενιά σε γενιά, έγινε. Εκπληρώθηκαν οι προφητείες που επιβεβαίωσαν την αλήθεια της εμφάνισης του Υιού του Θεού στον κόσμο, πολλούς αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού. Μία από αυτές τις προφητείες είναι τα λόγια του προφήτη Ησαΐα, τα οποία τώρα ακούγονται πανηγυρικά κατά τις λειτουργίες στις εκκλησίες μας: «Ένα παιδί μας γεννήθηκε, ένας Υιός μας δόθηκε. Η δύναμη είναι στους ώμους Του, και θα Του δώσουν ένα όνομα: Θαυμάσιος Σύμβουλος, ισχυρός Θεός, Πατέρας της αιωνιότητας, Κύριος της ειρήνης» (Ησ. 9:5).

Ας προσέξουμε, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ότι τα λόγια της Γραφής τονίζουν ως σημαντική αλήθεια ότι ο Σωτήρας γεννιέται για εμάς, για τους ανθρώπους, ο Υιός μας δίνεται. Ο Χριστός γεννιέται όχι για τον εαυτό Του, αλλά «υπέρ ημών ανθρώπων και χάριν της σωτηρίας ημών», όπως μαρτυρεί το Σύμβολο της πίστεώς μας.

Ο Υιός του Θεού, ως δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, γεννήθηκε αιώνια από τον Πατέρα. Και αυτή η αιώνια γέννηση είναι πέρα ​​από το χρόνο και τον χώρο, υπάρχει πριν από κάθε δημιουργία. Αυτή η γέννηση είναι ένα μυστήριο του θείου όντος, πέρα ​​από την ανθρώπινη κατανόηση, αλλά αποκαλύπτεται μέσω της πίστης ως αμετάβλητη αλήθεια.

«Όπως ο Πατέρας έχει ζωή μέσα του, έτσι έδωσε τον Υιό να έχει ζωή μέσα του» (Ιωάν. 5:26), μας λέει το Ευαγγέλιο. Μόνο ο Θεός έχει ζωή στον εαυτό Του και ο λόγος Του μας αποκαλύπτει ότι ο Πατέρας μέσω της μυστηριώδους αιώνιας γέννησης δίνει αυτή τη μοναδική ζωή στον Υιό. Επομένως, ο Υιός είναι ίσος με τον Πατέρα σε όλα, μιας ουσίας μαζί Του, ο αληθινός Θεός από τον αληθινό Θεό.

Αυτή η αιώνια γέννηση δεν συνδέεται ούτε με τον άνθρωπο ούτε με τον κόσμο γενικότερα, γιατί υπάρχει πριν από την εμφάνιση όλης της δημιουργίας, πριν από την εμφάνιση του ίδιου του χρόνου και του χώρου. Η γέννηση, που σήμερα δοξάζουμε πανηγυρικά, είναι πλήρης χρονικά και χωρικά και συνδέεται με τον κόσμο και άμεσα με την ανθρωπότητα. Ο Υιός του Θεού, δια του Αγίου Πνεύματος, γεννιέται και από την Παναγία ως Υιός του Ανθρώπου. Αυτός που ως Θεός γεννήθηκε από την αιωνιότητα, γεννιέται τώρα ως Άνθρωπος στο χώρο και στο χρόνο - στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας επί των ημερών του Ρωμαίου Καίσαρα Αυγούστου.

Ο Υιός του Θεού αυτοπεριορίζεται οικειοθελώς και υποτάσσεται στις συνθήκες της κτιστή ύπαρξης, γίνεται άνθρωπος, όχι για χάρη Του, αλλά για χάρη μας και για χάρη της σωτηρίας μας.

Πρώτος δημιουργημένος από τον Θεό, ο άνθρωπος έπεσε, αμάρτησε, άνοιξε τη φύση του στη δράση του κακού, υποτάχθηκε σε βάσανα και θάνατο. Και ο άνθρωπος δεν μπορούσε πλέον να ελευθερωθεί από αυτόν τον ζυγό και τη σκλαβιά. Αλλά και ο Θεός δεν μπορούσε εξωτερικά να επιστρέψει τον άνθρωπο σε αναμάρτητη κατάσταση, γιατί η πτώση των προπατόρων ήταν αποτέλεσμα δικής τους επιλογής, αν και λανθασμένης και κακής. Η ελευθερία, που διακρίνει τον άνθρωπο ως εικόνα του Θεού, είναι απαραβίαστη και μόνο ο ίδιος ο άνθρωπος καθορίζει το «ναι» ή το «όχι». Επομένως, για χάρη της αποκατάστασης του ανθρώπου και του κόσμου, για χάρη της απελευθέρωσης της ανθρωπότητας από τη σκλαβιά της αμαρτίας και του θανάτου, έπρεπε να γεννηθεί ο Σωτήρας. Έπρεπε να έρθει εκείνος που ταυτόχρονα ως άνθρωπος έχει φυσική ενότητα με όλους τους ανθρώπους, αλλά και δύναμη και εξουσία ως Θεός, για να νικήσει ως Θεός την άβυσσο των ανθρώπινων αμαρτιών, αλλά και ως άνθρωπος να πραγματοποιήσει τι θα έχει συνέπειες για την ίδια την ανθρώπινη φύση και στο οποίο πώς θα μπορέσουν όλοι οι άνθρωποι να ενταχθούν στην πηγή της αιώνιας ζωής.

Μέχρι τα Χριστούγεννα του Χριστού, η ανθρωπότητα, και ιδιαίτερα οι δίκαιοι, ζούσαν με πίστη και προσδοκία για τον ερχομό Εκείνου που θα ελευθερώσει από τη σκλαβιά, που θα επαναφέρει τον άνθρωπο στην αιώνια ζωή. Τα Χριστούγεννα ήταν η εκπλήρωση αυτής της προσδοκίας. Μέσω της γέννησης για εμάς του Υιού του Θεού ως Υιού του Ανθρώπου, μέσω της διακονίας Του, της θυσίας Του στον σταυρό και της ανάστασής Του από τους νεκρούς, το κακό έχει χάσει την αδιαίρετη κυριαρχία του. Χάρη στον Υιό του Θεού, ο άνθρωπος έπαψε να είναι άνευ όρων δούλος του διαβόλου, ο θάνατος έγινε μόνο προσωρινός και τελικά θα καταστραφεί μέσω της γενικής ανάστασης την τελευταία μεγάλη ημέρα της επίγειας ιστορίας, κατά τη δεύτερη και ένδοξη έλευση του Χριστού.

Αυτή είναι η μεγάλη χαρά που μας αναγγέλλουν σήμερα οι άγγελοι, ψάλλοντας και δοξάζοντας τη Γέννηση του Χριστού. Ο Υιός του Θεού γεννήθηκε αληθινά για εμάς ως Σωτήρας, ως Νικητής του θανάτου, ως Αυτός που μας ελευθερώνει από τις αιώνιες αλυσίδες. Η βασιλεία του Θεού έφτασε κοντά μας. Οι ουρανοί προσκύνησαν στη γη. Ο δημιουργός ενώνεται με τη δημιουργία. Μια φτωχή φάτνη και μια ταπεινή φάτνη Τον δέχονται, του οποίου το μεγαλείο και τη δόξα δεν μπορούν να συγκρατηθούν από τον ουρανό και τη γη.

Ο Αιώνιος Θεός γεννήθηκε εγκαίρως για να καταστρέψει τον θάνατο και να μας αποκαταστήσει για την αιωνιότητα. Ο Υιός ήρθε από τον ουρανό για να σώσει την ανθρωπότητα και να μας ανοίξει τον ουρανό και τον παράδεισο. Ο Χριστός ξεκινά την επίγεια διακονία Του, καρπός της οποίας είναι η ευκαιρία σωτηρίας για όποιον πιστεύει σε Αυτόν και Τον αποδέχεται, που ακούει τη φωνή Του και συμμετέχει στη σύναξη των καλεσμένων, προσχωρεί στην Εκκλησία, που είναι το Σώμα Του.

Όλα όσα είναι απαραίτητα για τη σωτηρία μας έχουν ήδη γίνει από τον Θεό, αλλά εξαρτάται μόνο από τον καθένα μας προσωπικά αν θα δεχτεί αυτό το δώρο. Το ίδιο το παράδειγμα της Γέννησης του Χριστού δείχνει ότι κάποιοι, όπως οι βοσκοί και οι σοφοί της Ανατολής, δέχτηκαν με χαρά την είδηση ​​της γέννησης του Σωτήρος και τον προσκύνησαν, ενώ άλλοι, όπως ο βασιλιάς Ηρώδης, γέμισαν μόνο μεγαλύτερη πικρία εξαιτίας της είδησης του τη Γέννηση του Χριστού.

Ο Χριστός γεννήθηκε για εμάς, αλλά εξαρτάται από την προσωπική μας θέληση, από την επιλογή μας, πώς Τον αποδεχόμαστε - ως ποιμένες και μάγους, ή ως Ηρώδη. Του ανοίγουμε την καρδιά μας και τη ζωή μας ή Του προσφέρουμε την αγάπη μας και τους καρπούς των καλών πράξεων; Ή, αντίθετα, θέλουμε να Τον διώξουμε από την προσωπική και κοινωνική μας ζωή για να συνεχίσουμε να ζούμε ασεβείς;

Ήθελαν να σκοτώσουν το Μωρό Ιησού από την αρχή της επίγειας ζωής του. Και, στο τέλος, η ανθρώπινη κακία Τον σταύρωσε σε σταυρό και Τον έθαψε σε έναν τάφο, νομίζοντας ότι ο θάνατος θα μπορούσε να Τον απομακρύνει για πάντα. Ωστόσο, ο Θεός μας είναι ένας ζωντανός Θεός. Όσο κι αν θέλουν οι αμαρτωλοί να απαλλαγούν από τον Θεό, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ. Και τα Χριστούγεννα ως αργία μας θυμίζουν αυτή την αλήθεια ξανά και ξανά κάθε χρόνο.

Ακόμα και σήμερα, όπως έκανε πριν από δύο χιλιετίες, καλεί τους ανθρώπους να αλλάξουν την επίγεια ζωή τους, να αλλάξουν εσωτερικά σύμφωνα με την κλήση του Ευαγγελίου, για να ανανεωθούν για την αιώνια ζωή. Και μας επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι, όποια δύναμη και δύναμη κι αν επιδείξει προσωρινά το κακό, ο Θεός σίγουρα θα νικήσει. Το κακό θα νικηθεί. Το φως θα διώξει το σκοτάδι. Ο θάνατος θα εξαφανιστεί, και ακόμη και οι νεκροί θα αναστηθούν, γιατί ο Χριστός γεννήθηκε αληθινά, αληθινά!

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Με τέτοιες σκέψεις γιορτάζουμε τώρα τα Χριστούγεννα του Χριστού. Μέσα στη θλίψη και τα βάσανα του πολέμου, μέσα στον πόνο των απωλειών, γιορτάζουμε ακόμα, γιατί για εμάς τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο και όχι τόσο καιρός διασκέδασης και δώρων, αλλά μαρτυρία της νίκης της αλήθειας και του καλού και της αναπόφευκτη ήττα του κακού.

Αυτές τις γιορτινές μέρες προσευχόμαστε με ιδιαίτερο συναίσθημα για τους στρατιώτες μας και για όλους εκείνους που πολεμούν το κακό, τη ρωσική επιθετικότητα και φέρνουν τη νίκη πιο κοντά στη νίκη. Ζητούμε την προστασία και τη βοήθεια του Θεού για τους υπερασπιστές μας, και για ολόκληρη την Ουκρανία και τον κόσμο - τη νίκη της αλήθειας και μια δίκαιη ειρήνη.

Προσευχόμαστε για τους αδελφούς και τις αδερφές μας, που γιορτάζουν αυτές τις γιορτές σε αιχμαλωσία, σε ουκρανικά εδάφη που κατέχονται προσωρινά από τον Ρώσο εχθρό. Ας θυμηθούμε στην προσευχή τους στρατιωτικούς και πολίτες αιχμαλώτους, ομήρους και άδικα φυλακισμένους και ας ζητήσουμε από τον Κύριο την προστασία και την ταχεία απελευθέρωσή τους.

Ας προσευχηθούμε για τους πρόσφυγες και τους αναγκαστικούς μετανάστες, για τις οικογένειες που χωρίστηκαν από τον πόλεμο, και το έλεος και η βοήθεια του Θεού να είναι μαζί τους. Ο ίδιος ο Χριστός αναγκάστηκε να φύγει από την κακία του Ηρώδη, επομένως το έλεος του Θεού είναι με όλους όσους υποφέρουν αθώα.

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος στον Πρόεδρο και σε όλους όσους έχουν την ευθύνη να υπηρετήσουν τον ουκρανικό λαό στο κράτος και τις τοπικές κοινωνίες. Είθε ο Κύριος να σας εμπνεύσει με σοφία και να σας βοηθήσει στον αγώνα κατά του εχθρού!

Χαιρετώ θερμά τον καθένα από εσάς, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, που ακούτε ή διαβάζετε αυτά τα λόγια! Συγχαίρω το σύνολο της Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, τους Χριστιανούς της Ουκρανίας και ολόκληρο τον ουκρανικό λαό!

Χριστός γεννήθηκε! Ας Τον δοξάσουμε!

Επιφάνιος

Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας,
Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

Χριστούγεννα,
25 Δεκεμβρίου 2023


Δεν υπάρχουν σχόλια: