e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ο αφ' εσπέρας Όρθρος του Φωτώνε στη Ζάκυνθο και τα “Κάλαντα του Δεσπότη” 2023 [photos-video]

Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν απόψε, βράδυ παραμονής των Θεοφανίων 2023, μάλιστα δε μετά από τριετή αναστολή εξαιτίας Πανδημίας, ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Όρθρος των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, στην πόλη της Ζακύνθου.

Φωτώνε 2023 στην Παναγούλα Βανάτου: Έτοιμες οι ζακυνθινές διακοσμήσεις. Τον Μ. Αγιασμό θα τελέσει ο Μητροπολίτης Δωδώνης

Επιμέλεια κειμένου: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κάθε τέτοια μέρα, οι με την εκκλησιαστική εθιμοτυπία της Ζακύνθου εμπλεκόμενοι, επιμελούνται το πατροπαράδοτο πάλκο του Φωτώνε. Εδώ, στο Bανάτο της Ζακύνθου, στήθηκε το εν λόγω πάλκο στον περίβλεπτο ναό της Παναγούλας μας και ήδη -όπως μαρτυρούν οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες- στολίστηκε δεόντως!!! 

Σημειωτέον ότι κατά την αυριανή εορτή, τον Μεγάλο Αγιασμό θα τελέσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ενώ την θεία Λειτουργία θα τελέσει ο Μέγας Οικονόμος Παναγιώτης Παράσχης, καταγόμενος από την Ενορία μας, επειδή ο οικείος Εφημέριος ασθενεί εξαιτίας γρίπης.

Η εκεχειρία του Μόσχας και “το εξωτερικό” του Σερβίας


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Τον Απρίλιο του 2022, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε επίσημα εκεχειρία στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την ρωσική εισβολή, αλλά η Μόσχα την απέρριψε πανηγυρικά, χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Τρισάγιο για τον Σταυρουπόλεως Μάξιμο και τον Ηγούμενο Τατάρνης στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Την ιερά μνήμη του τελευταίου των Σχολαρχών αυτής, μακαριστού Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως Μαξίμου, επί τριακονταπενταετία ολόκληρη προεστώτος του ιερού αυτού σκηνώματος, τίμησε κατά χρέος η Ιερά Θεολογική Σχολή, χθες, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, με αφορμή την συμπλήρωση 32 ετών από της προς Κύριον εκδημίας του, επισυμβάσης την 4η Ιανουαρίου του 1991.

Αφιέρωμα στον Γέροντα Δοσίθεο Μονής Τατάρνης (+): Για την "Καλογηρική Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική" του

[Το "Νυχθημερόν", στο πλαίσιο της εκδημίας του Γέροντος Δοσιθέου Κανέλλου, Ηγουμένου της Μονής Τατάρνης Ευρυτανίας, αναδημοσιεύει ανάρτησή του, από τον Ιούλιο του 2012, που αφορά στην παροιμιώδη μαγειρική του μεταστάντος.]


Παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 

Κατά το πρόσφατο ταξίδι μας στην Ευρυτανία και δη στην Μονή Παναγίας Τατάρνης, ο ευπροσήγορος και φιλόκαλος Ηγούμενός της Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος μάς δώρισε με το διάσημο πλέον και πολυεκδεδομένο βιβλίο του "Οψοποιών Μαγγανείαι ήγουν Καλογηρική Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική", έκδοσις δεκάτη έκτη, μετά πολλών νέων συνταγών. Πρόκειται για έναν καλαίσθητο τόμο 544 σελίδων, εντός του οποίου ο αναγνώστης δεν αισθάνεσαι μόνον μάγειρος ή καταναλωτής κάποιων (πολλών και διαφόρων, ομολογουμένως) τροφών, αλλά πρωτίστως εισοδεύει στον κόσμο του Ορθόδοξου Μοναχισμού, στην νοοτροπία και τις απώτερες / ανώτερες βλέψεις του! 

Εκοιμήθη ο Γέρων Δοσίθεος Κανέλλος, ο πολύς Ηγούμενος Τατάρνης


Εκοιμήθη εν Κυρίω, σε ηλικία 86 ετών, ο Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Κανέλλος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας. Μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία στην Ευρυτανία, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.