e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Κυριακή του Ασώτου 2023 στη Φανερωμένη Βανάτου


Πρωί Κυριακής του Ασώτου, 12 Φεβρουαρίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τελέσθηκε η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα, Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, Σταματίου Ζούλα και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. Σημειωτέον ότι ολόκληρη η Λειτουργία απεδόθη κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος της ψαλτικής. Τον θείο λόγο κήρυξε υπέροχα -όπως πάντα- ο κ. Ζούλας, MSc Θεολογίας.

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου με μέλη του ποιμνίου του με καταγωγή από τις σεισμόπληκτες περιοχές [video-photos]

Ο Παναγιώτατος έψαλε Τρισάγιο για τα θύματα

Μέσα σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 12 Φεβρουαρίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, με μέλη του ποιμνίου του στην Πόλη, που έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές που επλήγησαν πριν λίγες ημέρες από τους δύο φονικούς σεισμούς.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά αγάπης για τους δοκιμαζομένους από τον σεισμό αδελφούς μας! [video-photos]

Τις ολόθερμες ευχαριστίες του και την πατρική ευαρέσκειά του για την συγκινητική ανταπόκριση των Ρωμαίικων Κοινοτήτων στο κάλεσμα που απηύθυνε για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και της Σύρια, καθώς και για την ενίσχυση “της αδελφής μας Εκκλησίας της Αντιοχείας, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται εκκλησιαστικώς οι πληγείσες περιοχές”, εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του, την Κυριακή του Ασώτου, 12 Φεβρουαρίου 2023, μετά τη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους της Κοινότητος Βεβεκίου.

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον Ευάγγελο Κατσίμπρα [video]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην πεντηκοστή ένατη εκπομπή προσκεκλημένος ο Ευάγγελος Κατσίμπρας, Πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Νομού Πρεβέζης, Άρχων Δεπουτάτος της Μ.τ.Χ.Ε.
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 

10ετές Μνημόσυνο Αρχιμανδρίτου Ισιδώρου Σαλάκου στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως


Η μνήμη του μακαριστού αρχιμανδρίτου Ισιδώρου Σαλάκου τιμήθηκε και εφέτος από την εκκλησιαστική κοινότητα της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. 

Τα είχε όλα, αλλά δεν ήταν ικανοποιημένος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής του Ασώτου, 12 Φεβρουαρίου 2023

(Λουκ. ιε΄ 11-32)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Η νεότητα πολλές φορές συνοδεύεται από την επαναστατικότητα, την αμφισβήτηση και την προπέτεια. Ο νέος άνθρωπος, παλαιότερα, αλλά και σήμερα πολύ περισσότερο, αμφισβητεί τον κόσμο των μεγάλων. Καθίσταται αυστηρός και αδέκαστος κριτής τους και τούς κατηγορεί, συχνά δικαίως, για πολλές άσχημες και καταπιεστικές καταστάσεις, τις οποίες θεωρεί ότι εξαιτίας τους βιώνει.

Οι άσπλαχνοι δίκαιοι

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Η στάση του μεγάλου αδελφού (στην παραβολή του Ασώτου) αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση του «δίκαιου» ανθρώπου. Είναι ακατανόητη γι’ αυτόν η στάση του πατέρα του και εκφράζει την απορία του γι’ αυτήν, διαμαρτυρόμενος για την αποκατάσταση του ασώτου αδελφού του, χωρίς να έχει πληρώσει πρώτα για τις παραβάσεις του. Υπονοεί ότι επιθυμία του και ευχαρίστησή του θα ήταν, αντί ο πατέρας του να υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες τον άσωτο γιο, να τον έβαζε πρώτα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, να τον δίκαζε για τα πεπραγμένα του και να τον τιμωρούσε με την ανάλογη τιμωρία. Να εξοφλήσει πρώτα ο άσωτος πάντα τα οφειλόμενα, την πατρική περιουσία που ξόδεψε στις ασωτίες του, και μετά να έχει δικαίωμα να ονομαστεί ξανά γιος του. Να αποδοθεί δηλαδή η αυτονόητη δικαιοσύνη.

"Τὰ βρώματα τῇ κοιλίᾳ καὶ ἡ κοιλία τοῖς βρώμασι"


"Τὰ βρώματα τῇ κοιλίᾳ καὶ ἡ κοιλία τοῖς βρώμασιν· ὁ δὲ Θεὸς καὶ ταύτην καὶ ταῦτα καταργήσει(Α' Κορ. 6, 13)

"Λένε ἐπίσης· «Οἱ τροφὲς προορίζονται γιὰ τὴν κοιλιὰ καὶ ἡ κοιλιὰ εἶναι καμωμένη γιὰ τὶς τροφές»· ὁ Θεὸς ὅμως θὰ τὰ καταργήσει καὶ τὸ ἕνα καὶ τὸ ἄλλο".