e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Κυριακή του Ασώτου 2023 στη Φανερωμένη Βανάτου


Πρωί Κυριακής του Ασώτου, 12 Φεβρουαρίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τελέσθηκε η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα, Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, Σταματίου Ζούλα και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. Σημειωτέον ότι ολόκληρη η Λειτουργία απεδόθη κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος της ψαλτικής. Τον θείο λόγο κήρυξε υπέροχα -όπως πάντα- ο κ. Ζούλας, MSc Θεολογίας.

Άγιος Νεομάρτυς Χρήστος ο Κηπουρός

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Οι Νεομάρτυρες αποτελούν την ξεχωριστή χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι ομολόγησαν την πίστη τους στο Χριστό και έδωσαν τη ζωή τους για την σώζουσα ορθόδοξη πίστη, κατά τη διάρκεια των μαύρων χρόνων της τουρκοκρατίας. Ανάμεσά τους ο άγιος Νεομάρτυς Χρήστος ο Κηπουρός.

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου με μέλη του ποιμνίου του με καταγωγή από τις σεισμόπληκτες περιοχές [video-photos]

Ο Παναγιώτατος έψαλε Τρισάγιο για τα θύματα

Μέσα σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 12 Φεβρουαρίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, με μέλη του ποιμνίου του στην Πόλη, που έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές που επλήγησαν πριν λίγες ημέρες από τους δύο φονικούς σεισμούς.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά αγάπης για τους δοκιμαζομένους από τον σεισμό αδελφούς μας! [video-photos]

Τις ολόθερμες ευχαριστίες του και την πατρική ευαρέσκειά του για την συγκινητική ανταπόκριση των Ρωμαίικων Κοινοτήτων στο κάλεσμα που απηύθυνε για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και της Σύρια, καθώς και για την ενίσχυση “της αδελφής μας Εκκλησίας της Αντιοχείας, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται εκκλησιαστικώς οι πληγείσες περιοχές”, εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του, την Κυριακή του Ασώτου, 12 Φεβρουαρίου 2023, μετά τη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους της Κοινότητος Βεβεκίου.

Από την απόγνωση στην επίγνωση


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο συγκινητικός λόγος περί του άσωτου γιου (Λουκ 15, 11-32), που χαρακτηρίζει την δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, λόγος περιεκτικότατος σε θεολογικά μηνύματα ζωής, βρίσκει ακριβές αντίκρισμα στην προσωπική του καθενός μας περίπτωση. 

Μήπως είναι ψέμα ότι βιώνουμε κάθε στιγμή την στυφή γεύση της αποστασίας ή την πικρότατη θλίψη της ασωτίας μας; Μήπως, ολοένα, μακραίνοντας από την Χάρη και την Χαρά που μάς δώρισε ο Δημιουργός, δεν ασφυκτιούμε σε κάθε λογής άγχη, ακαταστασίες, παντοειδείς στερήσεις, περιπλανήσεις και παραπλανήσεις;

10ετές Μνημόσυνο Αρχιμανδρίτου Ισιδώρου Σαλάκου στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως


Η μνήμη του μακαριστού αρχιμανδρίτου Ισιδώρου Σαλάκου τιμήθηκε και εφέτος από την εκκλησιαστική κοινότητα της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. 

Τα είχε όλα, αλλά δεν ήταν ικανοποιημένος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής του Ασώτου, 12 Φεβρουαρίου 2023

(Λουκ. ιε΄ 11-32)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Η νεότητα πολλές φορές συνοδεύεται από την επαναστατικότητα, την αμφισβήτηση και την προπέτεια. Ο νέος άνθρωπος, παλαιότερα, αλλά και σήμερα πολύ περισσότερο, αμφισβητεί τον κόσμο των μεγάλων. Καθίσταται αυστηρός και αδέκαστος κριτής τους και τούς κατηγορεί, συχνά δικαίως, για πολλές άσχημες και καταπιεστικές καταστάσεις, τις οποίες θεωρεί ότι εξαιτίας τους βιώνει.

Οι άσπλαχνοι δίκαιοι

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Η στάση του μεγάλου αδελφού (στην παραβολή του Ασώτου) αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση του «δίκαιου» ανθρώπου. Είναι ακατανόητη γι’ αυτόν η στάση του πατέρα του και εκφράζει την απορία του γι’ αυτήν, διαμαρτυρόμενος για την αποκατάσταση του ασώτου αδελφού του, χωρίς να έχει πληρώσει πρώτα για τις παραβάσεις του. Υπονοεί ότι επιθυμία του και ευχαρίστησή του θα ήταν, αντί ο πατέρας του να υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες τον άσωτο γιο, να τον έβαζε πρώτα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, να τον δίκαζε για τα πεπραγμένα του και να τον τιμωρούσε με την ανάλογη τιμωρία. Να εξοφλήσει πρώτα ο άσωτος πάντα τα οφειλόμενα, την πατρική περιουσία που ξόδεψε στις ασωτίες του, και μετά να έχει δικαίωμα να ονομαστεί ξανά γιος του. Να αποδοθεί δηλαδή η αυτονόητη δικαιοσύνη.

"Τὰ βρώματα τῇ κοιλίᾳ καὶ ἡ κοιλία τοῖς βρώμασι"


"Τὰ βρώματα τῇ κοιλίᾳ καὶ ἡ κοιλία τοῖς βρώμασιν· ὁ δὲ Θεὸς καὶ ταύτην καὶ ταῦτα καταργήσει(Α' Κορ. 6, 13)

"Λένε ἐπίσης· «Οἱ τροφὲς προορίζονται γιὰ τὴν κοιλιὰ καὶ ἡ κοιλιὰ εἶναι καμωμένη γιὰ τὶς τροφές»· ὁ Θεὸς ὅμως θὰ τὰ καταργήσει καὶ τὸ ἕνα καὶ τὸ ἄλλο".

Η αγιότητα του ανθρώπινου σώματος ["Φωνή Κυρίου", 12.2.23]

«Ως ο άσωτος υιός ήλθον καγώ οικτίρμων». Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή του Ασώτου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Οι άγιοι Πατέρες όρισαν τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου να είναι αφιερωμένη στην καταπληκτική και διδακτική παραβολή του ασώτου υιού (Λουκ. 15,13-32). Σκοπός τους ήταν να τονισθεί στους πιστούς η απύθμενη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και το πλούσιο έλεος της συγχώρεσης, που δίνει στους μετανοούντες ανθρώπους. Να διδάξει, σε όσους είναι απελπισμένοι, ότι ο Θεός παραμένει με ανοιχτές αγκάλες να δεχτεί τον κάθε μετανοημένο αμαρτωλό, όσο αμαρτωλός και αν είναι.  

Άγιος Μελέτιος Αντιοχείας: Ο ομολογητής της Ορθοδοξίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Ο 4ος μ. Χ. αιώνας υπήρξε η πιο κρίσιμη εποχή για τόσο για την Εκκλησία, όσο και για την παγκόσμια ιστορία. Κι’ αυτό διότι οι χρόνοι εκείνοι ήταν η μεταβατική περίοδος από τον παλιό προχριστιανικό κόσμο, στον καινούριο, τον χριστιανικό. Σε αυτή την μετάβαση, η οποία δεν ήταν πάντα ήρεμη, συνέβαλλαν τα μέγιστα οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Ένας από αυτούς ήταν και ο άγιος Μελέτιος Επίσκοπος Αντιοχείας.