e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Κυριακή Τυρινής 2023 στη Φανερωμένη Βανάτου


Πρωί Κυριακής της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Σταματίου Ζούλα (ο οποίος -θεολόγος ών- ομίλησε κατάλληλα), Ιωάννη Καραβάνη, Σπυρίδωνος Σαρατσένου και Σπυρίδωνος Δρογγίτη.
    Στο τέλος εψάλησαν το ετήσιο Μνημόσυνο της Ευρυδίκης Χαρ. Βλαχιώτη (το γένος Σκλαβουνάκη) και το 40νθήμερο του Κωνσταντίνου Ι. Αβούρη.

Κυριακή Τυρινής 2023 στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Την Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2023, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της Κοινότητος Νεοχωρίου του Βοσπόρου. Συλλειτούργησαν ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Παπάζογλου, Εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σαριλάρ, της πολύπαθης από τους συνεχείς σεισμούς Αντιοχείας, και ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερ. Προϊστάμενος Νεοχωρίου. Έψαλαν εμμελέστατα οι τακτικοί Ιεροψάλτες της Κοινότητος, Νίκος Παπαγεωργίου και Παναγιώτης Ρακτιβάν.

Αυστραλίας Μακάριος: «Συγχώρηση και νηστεία, για να ζήσουμε καρδιακά τη χαρά της Αναστάσεως»

Συγχώρηση και νηστεία: Οι δύο λέξεις – οδοδείκτες για κάθε πιστό Χριστιανό ο οποίος επιθυμεί να προετοιμαστεί καταλλήλως κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ώστε να βιώσει πνευματικά το μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Σε αυτές τις δύο λέξεις και στο ουσιαστικό περιεχόμενό τους επικέντρωσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, κατά την εμπνευσμένη ομιλία του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, όπου το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2023, χοροστάτησε στον Α’ Κατανυκτικό Εσπερινό της Μ. Τεσσαρακοστής, τον αποκαλούμενο και Εσπερινό της «Συγχωρήσεως» ή της «Συγγνώμης».

Εσπερινός Συγγνώμης στον Ναό Παναγίας Άξιον Εστί Northcote Βικτώριας

Στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Παναγίας Άξιον Εστί, στο Northcote της Βικτώριας, τελέστηκε ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Ναό Αγίου Νεκταρίου Πέρθης

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στην Πέρθη το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου.

Ο Επίσκοπος Τολιάρας στον Εσπερινό της Συγγνώμης στον Ναό Αγ. Ευσταθίου Μελβούρνης

Την Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2023, μέσα σε κλίμα ευλάβειας και πνευματικής κατανύξεως, τελέστηκε στον Αρχιεπισκοπικό Ναό Αγίου Ευσταθίου, στη Μελβούρνης, ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως.

Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ναό της του Θεού Σοφίας στην Αδελαΐδα

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2023, τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης στον κεντρικό Αρχιεπισκοπικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Αδελαΐδα.

Ζάκυνθος: Αρχιερατικός Εσπερινός της Συγγνώμης στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου

Εσπέρας 28ης Φεβρουαρίου 2023, στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στην πόλη της Ζακύνθου, εψάλη ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός ή Εσπερινός της Συγγνώμης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Ο ναός πλήρης πιστών, που με κατάνυξη παρακολούθησαν τον Εσπερινό και άκουσαν το πατρικό κήρυγμα του Μητροπολίτου, αναφερόμενο στην ευεργεσία της συγγνώμης.

Πρίγκηπος: Αρχιερατικό Μνημόσυνο Οικείων Οικουμενικού Πατριάρχου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Η Α. Σεβασμιότης, ο Ποιμενάρχης ημών, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κος Δημήτριος, το Σάββατον, 25ην  Φεβρουαρίου 2023, ιερουργήσας εν τω Καθεδρικώ αυτού Ναώ της Παναγίας της Ελεούσης Πριγκήπου, ετέλεσεν εν συλλειτουργία μετά του ιερού κλήρου της Μητροπόλεως, το εξαγγελθέν μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Χ ρ ή σ τ ο υ και Μ ε ρ ό π ης Αρχοντώνη και Ζαχαρώς και Αναστασίου Αναστασιάδου, σεβαστών γονέων και αδελφών της Α.Θ. Παναγιότητος, του Πατριάρχου ημών κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κυριακή Τυρινής 2023 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Τελέστηκε σήμερα, Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2023, ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο ναΰδριο της Σχολής, ιερουργούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, του οποίου τα ονομαστήρια εορτάστηκαν επίσης σήμερα εκ μεταθέσεως.
        Εκκλησιάστηκαν πιστοί από τα Πριγκηπόννησα και την Πόλη, καθώς και πολυπληθείς όμιλοι προσκυνητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Καλή Σαρακοστή

Νέο στάδιο πνευματικού αγώνα ανοίγει πάλι μπροστά μας. Αρχίζει η αγία και μεγάλη σαρακοστή και η εκκλησία  καλεί τα παιδιά της να συμμετέχουν σ' αυτήν την κοινή προσπάθεια.

Εν όψει Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής

Σκέψεις του π. Ιωάννη Ρένεση 

Ήδη βρισκόμαστε στο κατώφλι της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος πνευματικής προετοιμασίας, καιρός μετανοίας και περισυλλογής, καιρός εσωτερικής κάθαρσης. Η Αγία μας Εκκλησία αυτή την περίοδο μάς δίνει όλα εκείνα τα πνευματικά όπλα, ώστε να γίνουμε δοχεία της Χάριτος Του Θεού.

ОГЛАСИТЕЛЬНЕ СЛОВО Перед Початком Святого і Великого Посту


+ ВАРФОЛОМІЙ
Милістю Божою
Архиєпископ Константинопольський — Нового Риму
і Вселенський Патріарх
Усій Повноті Церкви,
Нехай благодать і мир
Від Господа і Спаса нашого Ісуса Христа,
Разом з нашою молитвою, благословінням і прощенням
Буде з усіма Вами.

Κυριακή Τυρινής 2023 στο Χουρχουλίδι Ζακύνθου


Κυριακή της Τυρινής, 26.2.2023, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Χουρχουλιδίου Ζακύνθου, όπου τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Πορφυρίου, Επισκόπου Γάζης, μαζί με τα ονομαστήρια του Εφημερίου.

Μοναχική χειροθεσία υπό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στη Μονή Παντανάσσης Mangrove

Ένα ακόμη επίλεκτο μέλος απέκτησε η μοναστική αδελφότητα της Ιεράς Μονής Παναγίας Παντανάσσης στο Mangrove της Νέας Νοτίου Ουαλίας. Το απόγευμα της Παρασκευής, 24 Φεβρουαρίου, στο τέλος της Ακολουθίας του Εσπερινού, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, τελέστηκε σε ατμόσφαιρα πνευματικής κατανύξεως η μοναχική χειροθεσία του δοκίμου μοναχού κ. Παναγιώτη Σέργη. Ο νέος μοναχός έλαβε το όνομα Θεόφιλος προς τιμήν ενός εκ των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, των εν τη λίμνη της Σεβαστείας μαρτυρησάντων.

Ίμβρος: Το 40νθήμερο μνημόσυνο της αδελφής του Οικουμενικού Πατριάρχου

Σήμερα, Κυριακή της Τυρινής (26-2-2023), στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της αείμνηστης Ζαχαρώς Αναστασιάδου – Αρχοντώνη, αδελφής του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος. Κατά την Θ. Λειτουργία προέστη ο οικείος ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο της αείμνηστης Ζαχαρώς.

Κυριακή Τυρινής 2023 στο Φανάρι

Σήμερα, Κυριακή της Τυρινής (26-2-2023), στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου.

Το ανίκητο όπλο

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Ο εξόριστος άνθρωπος μεταφέρθηκε από την αγαπημένη του πατρίδα, τον Παράδεισο, στη γη της πικρής εξορίας του (Κυριακή της Τυρινής). Αλυσοδεμένος με τον βαρύ των παθών του κλοιό, ρίχτηκε στα κάτεργα χωρίς έλεος, στα βαριά, εξαντλητικά, καταναγκαστικά έργα της αμαρτίας. Η νοσταλγία όμως για την ποθεινή του πατρίδα δεν έσβησε ποτέ, έκαιγε ασίγαστη μέσα του. Υποσχέθηκε στον εαυτό του να μην επιτρέψει συμβιβασμό με την ιδέα της ισόβιας καταδίκης. Έταξε σκοπό του να βρει τρόπο διαφυγής. Μα πώς θα το κατόρθωνε αυτό; Ούτε ο ίδιος δεν ήξερε.

Ηθική λέπρα ο εγωισμός

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2023

(Ματθ. στ΄ 14-21)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

“Τῆς σαρκὸς πρόνοιαν μὴ ποιεῖσθε εἰς ἐπιθυμίας”


Ἐνδύσασθε τὸν Κύριον ᾿Ιησοῦν Χριστόν, καὶ τῆς σαρκὸς πρόνοιαν μὴ ποιεῖσθε εἰς ἐπιθυμίας”  (Ρωμ. 13,13)
“Ντυθεῖτε τὸν Κύριό μας ᾿Ιησοῦ Χριστὸ καὶ μὴν ἀφήνετε τὸν ἁμαρτωλὸ ἑαυτό σας νὰ σᾶς παρασύρει στὴν ἱκανοποίηση τῶν ἐπιθυμιῶν σας”

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε παράσταση του «Ελληνικού Θεάτρου» με έργο Ντοστογιέφσκι

Το θεατρικό έργο «Το Όνειρο ενός γελοίου Ανθρώπου», από το ομώνυμο διήγημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, είχε τη χαρά να παρακολουθήσει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου. Επρόκειτο για την πρώτη εκ των τεσσάρων παραστάσεων, που ανεβάζει κατά το τρέχον και το επόμενο σαββατοκύριακο ο παροικιακό θίασος «Ελληνικό Θέατρο», στο οίκημα του Συνδέσμου «Άτλας», στο προάστιο Marrickville του Σύδνεϋ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο κ. Λούης Σαρρής, ενώ πρωταγωνιστεί ο κ. Πολυζώης Πατέλης.