e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Κωνσταντινούπολη: Αναστάσιμοι στο Αγίασμα του Αγ. Νικολάου Μεγάλου Ρεύματος

Το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Μαΐου 2023, τελέστηκε Ιερά Παράκληση στον Άγιο Νικόλαο και Αρτοκλασία υπέρ υγείας των εορταζόντων και όλων των ενοριτών της Κοινότητος Μεγάλου Ρεύματος, στη Πόλη, στο ομώνυμο Ιερό Αγίασμα που βρίσκεται στα υψώματα του Μεγάλου Ρεύματος, κάτω από τη Ροβέρτειο Σχολή.

Το Ελληνικό Σχολείο Ίμβρου στην Ισπανία

Το Ελληνικό Σχολείο Ίμβρου πραγματοποίησε το πρόγραμμα Εράσμους ΚΑ229 με τίτλο Unity in Diversity στην Ισπανία.

Οι μαθητές από την Ίμβρο, με επικεφαλής τον Διευθυντή του Σχολείου, Ιωακείμ Καμπουρόπουλο, συναντήθηκαν στη Μαδρίτη με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνα, ο οποίος υποδέχθηκε και φιλοξένησε με εγκαρδιότητα την αποστολή από την Ίμβρο.

Σουηδίας Κλεόπας: “Δι᾽ ευχών των αγίων ημών”

Πλησιάζει η Ζ´ Κυριακή από του Πάσχα, αφιερωμένη στους 318 θεοφόρους Πατέρες της Α´ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία συγκροτήθηκε το Μάιο του 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας, από τον πρώτο χριστιανό Ρωμαίο Αυτοκράτορα, τον Μεγάλο Κωνσταντίνο.

Το σύγγραμμα του Μ. Πρωτοσυγκέλλου για τη Γεροντική Μητρόπολη Εφέσου και το Εφεσιακό ή Κυδωνιακό Μητροπολιτικό Ζήτημα (1905-1908)

Σημαντικά εκκλησιαστικά ζητήματα που αφορούν στην αναδιοργάνωση της Γεροντικής Μητρόπολης Εφέσου αποτελούν το αντικείμενο του πέμπτου κατά σειρά πονήματος του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας Θεόδωρου Μεϊμάρη, Καθηγητή της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, που έλκει την καταγωγή του από το Ηράκλειο Κρήτης. 

Προσωπογραφίαι Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄

Ὑπό

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

«Τά βλέμματα εἶναι ὅπως τά ξίφη που εἰσχωρον βαθιά στό σῶμα» (Η. Schmitz)

Προσκλήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Συνέδριο για τα 100χρονα του περιοδικού «ΘΕΟΛΟΓΙΑ»


Επίσημη πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να κηρύξει την έναρξη και να παραστεί στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο επί τη συμπληρώσει εκατό ετών (1923-2023) από της ιδρύσεως και συνεχούς κυκλοφορίας του επιστημονικού περιοδικού υπό τον τίτλο «ΘΕΟΛΟΓΙΑ» επέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατά την διάρκεια της επισκέψεως του Παναγιωτάτου στην Αθήνα, κατά το τριήμερο 19 έως 21 Μαΐου 2023. 

Εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Wood Green


Λαμπρά ετελέσθησαν τα εγκαίνια του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Wood Green  στο Βόρειο Λονδίνο, την Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

Αγρυπνία στην Παναγούλα Βανάτου για την Απόδοση της Αναστάσεως (23.5.23, 8 μμ)


Ανακοινώνεται προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι, στο πλαίσιο της Αποδόσεως της παμμέγιστης Εορτής της Αναστάσεως (24.5.2023), θα πραγματοποιηθεί αποβραδίς, δηλαδή το βράδυ της 23ης Μαΐου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, εόρτια Αγρυπνία για να "αποχαιρετίσουμε" για φέτος το "Χριστός Ανέστη", αν και κάθε μέρα της λειτουργικής / λατρευτικής ζωής μας χρειάζεται να είναι αναστάσιμη! 

Άγιος Νεομάρτυς Παύλος ο Πελοποννήσιος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού 

       Οι Νεομάρτυρες λαμπρύνουν την Εκκλησία μας ως αστέρες απαστράπτοντες. Με την αμετακίνητη πίστη τους στον αληθινό Τριαδικό Θεό και την ομολογία τους στην Ορθοδοξία μας, ως τη μόνη αληθινή και σώζουσα πίστη, αναβίωσαν τα μαρτύρια των πρώτων Χριστιανών. Με τα δικά τους μαρτύρια διέσωσαν την Ορθοδοξία και στήριξαν το δοκιμαζόμενο Γένος  μας στα μαύρα χρόνια της τουρκικής δουλείας. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Νεομάρτυς Παύλος ο Πελοποννήσιος.