e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Αυτογνωσία και μετάνοια

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά, 28/01/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ένα λαμπρό παράδειγμα μετάνοιας παρουσιάζει σήμερα ο ιερός συγγραφέας. Ο Κύριος σήμερα διασχίζει την Ιεριχώ, μια πλούσια περιοχή που φιλοξενούσε την χειμερινή κατοικία του Ηρώδου του Μεγάλου. Στην πορεία Του συναντά τον αρχιτελώνη - φοροεισπράκτορα Ζακχαίο, έναν άνθρωπο βυθισμένο στην κινούμενη άμμο της αμαρτίας. Οι τελώνες δεν ήταν συμπαθείς στον λαό, που στέναζε κάτω από τους φόρους των Ρωμαίων κατακτητών. Οι περισσότεροι τελώνες γίνονταν άδικοι προς τους συμπολίτες τους, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα έσοδα του Βασιλέα αλλά και τα δικά τους. Ο πλούτος που συσσώρευαν ήταν προϊόν αδικίας, συκοφαντίας, αρπαγής και βιαιοτήτων.

Ένας, λοιπόν, απ’ αυτούς τους επαγγελματίες φοροεισπράκτορες επιθυμούσε να γνωρίσει τον Ιησού. Ο Ζακχαίος θέλησε να πλησιάσει τον Κύριο, αδυνατούσε όμως να έρθει κοντά Του, όχι λόγο της μειονεκτικής του θέσης εξαιτίας του χαμηλού ύψους του, ούτε της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Ο λόγος  που δεν μπορούσε να πλησιάσει τον Ιησού ήταν ο ίδιος του ο εαυτός και πιο συγκεκριμένα ο παλιός του εαυτός. Για να πλησιάσει τον Κύριο έπρεπε πρώτα να υπερνικήσει τον εγωισμό, την αφιλία και την προσκόλληση στον επίγειο πλούτο.

Ο Ζακχαίος τότε ξεκίνησε προσωπικό αγώνα, με σκοπό την ουσιαστική συνάντηση με τον Ιησού. Ομολογώντας την  ανεπάρκειά του προχωράει μπροστά απ’ όλους και ανεβαίνει σε μια συκομουριά, αδιαφορώντας για το τι θα έλεγαν ή θα σκέφτονταν οι συμπολίτες του.  Αντίκρισε το πρόσωπο του Χριστού και τότε άλλαξαν όλα.  Με το που τον αντίκρισε ο Κύριος, τον προέτρεψε να κατεβεί από το δέντρο και να τον φιλοξενήσει εκείνη την ημέρα στο σπίτι του. Ο Ζακχαίος βιώνοντας την αλλαγή μέσα του θέλησε να αποκαταστήσει τους αδελφούς του που αδίκησε, δίνοντάς τους πίσω και με αύξηση εκείνα που τους πήρε.

Αγαπητοί μου, σήμερα ο αμαρτωλός αρχιτελώνης Ζακχαίος γίνεται το πιο λαμπρό παράδειγμα μετάνοιας. Ο Ζακχαίος μάς δείχνει ότι ο δρόμος που οδηγεί στη συνάντηση με τον Χριστό περνάει μέσα από την αυτογνωσία και τη μετάνοια. Ο άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον εαυτό του μπορεί να αλλάξει τις κακές πτυχές του. Ας παραδειγματιστούμε από το θάρρος και την δίψα του Ζακχαίου για ουσιαστική πνευματική αλλαγή και ας ξεκινήσουμε την πορεία προς την θέαση του αληθινού προσώπου του Χριστού. Αμήν!  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: