e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Νηστεία μετά λόγου γνώσεως

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή της Τυρινής, 17/3/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Σήμερα, μια μέρα πριν από την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Αγία Εκκλησία παρουσιάζει, μες από τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, το πνευματικό και εκκλησιολογικό πλαίσιο, καθώς και τις προϋποθέσεις του σωματικού και πνευματικού αγώνα που θα ξεκινήσει από την επόμενη.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος παρουσιάζει ένα τμήμα από την Επί του Όρους Ομιλία του Κυρίου. Ο Κύριος ξεκινάει με την προϋπόθεση ότι, αν θέλουμε να συγχωρήσει τα παραπτώματά μας ο Θεός, πρώτα θα πρέπει εμείς να έχουμε συγχωρήσει τα παραπτώματα των συνανθρώπων μας. Αυτό το νέο ήθος,  που εισηγείται ο Κύριος, έρχεται σε αντίθεση με την εξωτερική ευσέβεια και τον νόμο της εκδικητικής ανταποδοτικότητας που υποστήριζαν οι Φαρισαίοι και οι γραμματείς.

Συνεχίζοντας τον λόγο Του ο Κύριος, παρουσιάζει τη νηστεία ως ένα από τα κύρια υποστηρίγματα του Χριστιανού, που καλείται να μεταχειρισθεί στη πνευματική πορεία του προς το Πάσχα. Ως όρους για την άσκηση της αληθινής και ουσιαστικής νηστείας, θέτει ο Κύριος τον διαχωρισμό της νηστείας από την κακία, που έρχεται μέσα από τη μετάνοιά μας και την αληθινή συναναστροφή με τους συνανθρώπους μας, προϋποθέτοντας τη συγχώρεση. Επίσης ένας ακόμα διαχωρισμός, που κάνει ο Κύριος, είναι της αληθινής νηστείας από την υποκρισία και την φαρισαϊκή ευσέβεια. Τη νηστεία, που γίνεται κάποιες φορές μέσο για την ανθρωπαρέσκεια και την αυτοπροβολή.

Αγαπητοί μου, με τη νηστεία, έτσι όπως την ορίζει η Εκκλησία μας, ο Χριστιανός μαθαίνει να είναι εγκρατής, αυτάρκης και ευγνώμων γι’ αυτά που έχει και να μη στεναχωρείται όταν στερείται κάποια απ’ αυτά. Μαθαίνει να συνειδητοποιεί τα όριά του και να χαλιναγωγεί τις επιθυμίες του, να επιλέγει την υπομονή και την υπακοή στον ευαγγελικό Λόγο, ούτως ώστε να γίνεται πιο ώριμος και πνευματικά ισχυρός. Σε αυτή, λοιπόν, την νηστεία μάς καλεί η Εκκλησία μας σήμερα, μέσω της οποίας θα απαλλαγούμε από την πονηρία, την υποκρισία, την φιλαυτία και θα πορευθούμε στον δρόμο που οδηγεί αρχικά στον Σταυρό, εντέλει όμως στην κοσμοσωτήρια Ανάσταση του Κυρίου μας. Αμήν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: