e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Ζάκυνθος: Ο αφ' εσπέρας Όρθρος του Φωτώνε και τα “Κάλαντα του Δεσπότη” 2024 [video-photos]

Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν απόψε, βράδυ παραμονής των Θεοφανίων 2024, μάλιστα δε μετά από τριετή αναστολή εξαιτίας Πανδημίας, ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Όρθρος των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, στην πόλη της Ζακύνθου.

Φανάρι: Άγγελμα εορτής των Φώτων 2024 με δυο χειροτονίες


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἀνακοινοῦται, ὅτι ἐπί τῇ ἑορτῇ τῶν Ἁγίων Θεοφανείων τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, τό Σάββατον, 6ην Ἰανουαρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, θά προστῇ ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ τῆς Θείας Λειτουργίας καθ’ ἥν θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον χειροτονίαν τοῦ Ἱερολ. Διακόνου κ. Ἀνδρέου καί τήν εἰς διάκονον χειροτονίαν τοῦ Ὁσιωτάτου Μοναχοῦ κ. Ἐφραίμ, ἀμφοτέρων ἐκ τῆς ἀδελφότητος τῆς Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου καί Βαπτιστοῦ Ἰωάννου Essex Μ. Βρεταννίας.

Βαρθολομαίος: “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εμείς προσωπικά αγωνιζόμαστε και προσευχόμαστε για την ειρήνη και την καταλλαγή”

Ο Παναγιώτατος παρακολούθησε τη συναυλία του Μανώλη Μητσιά και της Γυναικείας Χορωδίας της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη

Αυστραλία: Παραμονή Θεοφανείων στη Μονή Παναγίας «Άξιον Εστί» Northcote

Την Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2024, παραμονή των Αγίων Θεοφανείων, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος πραγματοποιεί ποιμαντική περιοδεία στη Βικτώρια, ιερούργησε στην Ιερά Μονή της Παναγίας «Άξιον Εστί» στο προάστιο Northcote της Μελβούρνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ευλόγησε τη Βασιλόπιτα της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Northcote

Τη Βασιλόπιτα της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Northcote ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος την Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2024, πρώτη ημέρα της ποιμαντικής περιοδείας που πραγματοποιεί με αφορμή την εορτή των Αγίων Θεοφανείων στις δύο Αρχιεπισκοπικές Περιφέρειες της Βικτώριας. 

Μεγάλες Ώρες, θεία Λειτουργία, Μέγας Αγιασμός στο Φανάρι [video]


Οι Μεγάλες Ώρες,η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ο Μέγας Αγιασμός επί τη δεσποτική εορτή των Θεοφανίων, στον εν Φαναρίω πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, 5 Ιανουαρίου 2024.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"Ο αγιάζων και οι αγιαζόμενοι εξ ενός πάντες". Αναφορά στη θεολογική σημασία του Μ. Αγιασμού των Θεοφανίων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Η μεγάλη δεσποτική εορτή των Φώτων αποτελεί αρχαιότατο σημαντικό εορτολογικό γεγονός για την Εκκλησία, διότι το μέγα και υπέρλογο γεγονός των Θεοφανίων αποτελεί έναν από τους βασικούς σταθμούς του επί γης απολυτρωτικού έργου του Κυρίου. 

Αγία Συγκλητική: Το πρότυπο της αρετής και της υπομονής

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ,  Θεολόγου – Καθηγητού 

Οι μοναχές γυναίκες της Εκκλησίας μας αποτελούν αξιοθαύμαστα παραδείγματα ευσέβειας για τους πιστούς. Πρόκοψαν στην αρετή και στην αγιότητα, όπως και οι άνδρες μοναχοί. Ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα αρετής και αγιότητας υπήρξε η αγία Συγκλητική.