e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του Γέροντός του, Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Μελίτωνος

9 Μαρτίου 2024, με αφορμή την εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον οικείο ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, μετέβη στο Κοιμητήριο Αγίου Ιγνατίου Χαλκηδόνος και έψαλε τρισάγιο προ του τάφου του Γέροντός Αυτού αειμνήστου Μητροπολίτου Χαλκηδόνος κυρού Μελίτωνος, δεηθείς για την ανάπαυση της ψυχής του εν σκηναίς δικαίων.

Προσφώνηση Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την επίσκεψη Γιατρών στο Φανάρι

Προσφώνησις τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν ἐπίσκεψιν ὁμάδος Ἰατρῶν Παθολόγων εἰς Φανάριον 

(7 Μαρτίου 2024)

Το Ψυχοσάββατο στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε σήμερα, Ψυχοσάββατο 9 Μαρτίου 2024, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη υπό του Καθηγουμένου το νενομισμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των απ' αιώνος κεκοιμημένων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Αυστραλίας Μακάριος: «Είμαστε έτοιμοι για το μέλλον» | Archbishop Makarios: “We are ready for the future” [gr-en]


Εγκύκλιο προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η οποία θα αναγνωστεί την Κυριακή, 10 Μαρτίου, εξαπέλυσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, με αφορμή δύο σημαντικά και ιστορικά γεγονότα για την Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αυστραλία. Το πρώτο είναι η συμπλήρωση εκατό ετών από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, της οποίας ο ιδρυτικός τόμος υπεγράφη την 7η Μαρτίου 1924, και το δεύτερο είναι οι πρόσφατες αποφάσεις της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, σύμφωνα με τις οποίες «η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας διοικήται από τούδε και εις το εξής επί τη βάσει Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, προεδρευομένης υπό του Αρχιεπισκόπου και εχούσης μέλη του βοηθούς Επισκόπους αυτού, οι οποίοι μετονομάζονται εις χωρεπισκόπους, διατηρούντες τους ους κατέχουν τίτλους».

Φανάρι: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Ψυχοσάββατο, 9.3.24 [video]

Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη σήμερα, 9 Μαρτίου 2024,συμπροσευχόμενος κατά την Θεία Λειτουργία του Ψυχοσαββάτου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Στο τέλος, τέλεσε το ειθισμένο Τρισάγιο, υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ψυχών πάντων και πασών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ψυχοσαββάτου ημερολόγιο

Δυο φορές τον χρόνο ιδιαίτερα η μνήμη μού υπενθυμίζει αυτούς που έφυγαν.

Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες της Σεβάστειας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Οι μάρτυρες της Εκκλησίας μας είναι το καύχημά Της, διότι ομολόγησαν την πίστη τους στο Χριστό και την επισφράγισαν με το αίμα τους. Αντάλλαξαν την πρόσκαιρη γήινη ζωή τους με την αιώνια αληθινή ζωή, που δίνει ο ζωοδότης Χριστός. 

Άγιοι Νεομάρτυρες Χρίστος (ιερέας) και Πανάγος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η Εκκλησία μας έχει να επιδείξει νέφος Μαρτύρων στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας, κατά την οποία χιλιάδες Νεομάρτυρες αντάλλαξαν τη ζωή τους με την πίστη τους στο Χριστό. Δύο από αυτούς υπήρξαν ο ιερέας Χρίστος και ο Πανάγος (Παναγιώτης) από την Ηλεία.