e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Στην Αγ. Αικατερίνη Ψηλώματος Ζακύνθου, τιμώντας τη Μεγαλομάρτυρα και θαυμάζοντας τους αγιογραφικούς πίνακες του Ι. Τσολάκου





















Σήμερα, εορτή της Αγίας Πανσόφου Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ εκκλησιάστηκε στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ναού πόλεως Ζακύνθου, στο Ψήλωμα. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σπουργίτης και ομίλησε επίκαιρα ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, τονίζοντας ιδιαίτερα τον μεσιτικό χαρακτήρα των Μαρτύρων έναντι του Κυρίου της Δόξης υπέρ της ανθρωπότητας. "Επειδή ακριβώς προσέφεραν το αίμα τους για την πίστη τους" είπε "έχουν πλέον παρρησία στον Θρόνο της Μακαριότητας των Ουρανών και μεταφέρουν εκεί τους πολυειδείς πόνους τού πολυπροβληματισμένου σύγχρονου ανθρώπου. Εξάλλου, αυτή η σχέση όλων μας με τον κάθε Μάρτυρα -σήμερα με την Αγία Αικατερίνη- καρποφορεί μόνον μέσα από τη συνάντηση των εκκλησιαστικών μελών στην ευχαριστιακή σύναξη και στο Κοινό Ποτήριο".

Με την ευκαιρία της εορτής και του προσκυνήματος θαυμάσαμε όλοι τις αγιογραφίες του μικρού ναού, τις οποίες ιστόρησε πριν από δύο δεκαετίες, κατά τα αναγεννησιακά /επτανησιακά πρότυπα της Ζωγραφίας ο έγκριτος αγιογράφος -ζωγράφος Ιωάννης Τσολάκος και θυμηθήκαμε την Κτήτορα Βασιλική Βασάλου, η οποία πολύ εμόχθηκε για να φέρει σε πέρας την ανοικοδόμηση εκ βάθρων της ιερής αυτής στέγης!



Δεν υπάρχουν σχόλια: