e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Νέα χειροτονία Διακόνου στη Μητρόπολη Ζακύνθου

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Ο Παναγιώτης Παράσχης του Δημητρίου και της Αικατερίνης, ενάρετος και παραδοσιακός Ζακυνθινός, εισέρχεται στον έγγαμο Ιερό Κλήρο του νησιού μας, πραγματώνοντας ένα όνειρο ζωής, που παρέμεινε ακοίμητο και ζωντανό εντός του παιδιόθεν μέχρι τώρα, στην ωριμότητά του. 

Ο υποψήφιος κατάγεται από το χωριό μας, το Μπανάτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αείμνηστος πατέρας του, ο Δημήτρης ή Κόκκινος, επαιτούσε ανά τη Ζάκυνθο και όπου ζούσε Μπανατιώτης ανά την υφήλιο, εκλιπαρώντας μια κάποια οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση του ναού της Παναγούλας μας.  Ο Παναγιώτης, στα χνάρια του πατέρα του και της υπέργηρης σήμερα μητέρας του, ευλαβέστατης Κατίνας (υποδειγματικής και ίσως ανεπανάληπτης προσφοράρισσας - δείτε σχετικά εδώ), υπήρξε παλαιόθεν χορωδός στο αριστερό Ψαλτήρι του Καθολικού της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, τα τελευταία μάλιστα χρόνια και άριστος μάγειρος της εν λόγω Μονής. 

Τώρα, την ερχόμενη Κυριακή, με ανάθεση του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος θα χειροτονήσει τον Παναγιώτη Διάκονο, στον εορτάζοντα Ναό του Αγίου Γερασίμου πόλεως Ζακύνθου, καθώς ο Σεβ. κ. Διονύσιος θα βρίσκεται στην Κεφαλληνία, για να συμμετάσχει στην εκεί επίσημη πανήγυρι του Οσίου Πολιούχου της γείτονος. 

Εκτός από την ευγένεια, την καλοσύνη και το χαμόγελο του φίλτατου Παναγιώτη Παράσχη, ένα άλλο -σημαντικότατο για τους απαιτητικούς συμπατριώτες μας- προτέρημα, με το οποίο κοσμείται, είναι η καλλιφωνία του και μάλιστα η άριστη απόδοση των διαφόρων εκκλησιαστικών ασμάτων κατά το ζακύνθιο ύφος της μουσικής!  

Όλοι του ευχόμαστε να αναδειχθεί ΑΞΙΟΣ του παμμέγιστου υπουργήματος της Ιεροσύνης που πρόκειται να λάβει και όλοι αναμένουμε ν' ακροασθούμε, στις 17 Δεκεμβρίου, "ζακυθινά" το Ευαγγέλιο "Εγώ ειμί ο ποιμήν ο καλός..." από τον άμβωνα του Πολιούχου μας!!!


Προς το παρόν, ας ακούσουμε ευθύς αμέσως το "Σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται εκ Παρθένου", όπως ο ίδιος, τόσο κατανυκτικά και μελωδικά, το απέδωσε ανήμερα των Χριστουγέννων 2012, στον ναό του Αγίου μας!!!

Μητροπολίτης Δωδώνης προς Έλληνα Πρωθυπουργό: "Σκέπτομαι να αποτανθώ (...) στο Ισραήλ" για την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων

 Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Όπως είναι γνωστό, από της εποχής της αρχιερατείας εν Ζακύνθω του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης, ο κ. Χρυσόστομος πάσχισε και ακόμη πασχίζει για την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων Νήσων. Όλοι οι πολιτικοί των τελευταίων ετών έχουν "γελάσει" τις προσπάθειες, τόσον εκείνου ως Μητροπολίτου Ζακύνθου, όσο και της τωρινής μητροπολιτικής αρχής του νησιού μας, του νυν Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος -σημειωτέον- ζήτησε από τον προκάτοχό του, να συνεχίσει με την πείρα του να έχει την υπευθυνότητα της κορυφαίας αυτής υπόθεσης των Στροφάδων. 

Ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος είχε απευθυνθεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνιο Σαμαρά στις 3 Αυγούστου 2012, παρακαλώντας το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας μάλιστα «παράλληλα με τα όσα δύσκολα του έθνους μας», να σκύψει «με ενδιαφέρον επί του ανωτέρω πολιτισμικού θέματος, με την αίσθηση ότι ΚΑΙ δια του Πολιτισμού μπορούμε να διεξέλθουμε την Κρίση».  Εισέπραξε και πάλι σιγή ιχθύος. 

Ένα χρόνο μετά, φέτος το καλοκαίρι δηλαδή, με άλλη επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά, ερωτά, εάν η πρώτη έφθασε στα χέρια του. Η σιγή ιχθύος έγινε εκκωφαντικότερη...

Πριν λίγες μέρες ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρέθηκε στο Ισραήλ, όπου ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου θυμήθηκε με ευγνωμοσύνη την καθοριστική συμβολή δύο Ζακυνθινών επί Γερμανικής Κατοχής (των μακαριστών Μητροπολίτου και Δημάρχου) στην διάσωση απάντων των Εβραίων της Ζακύνθου. 

Ευκαιρίας δοθείσης, λοιπόν, ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος επανήλθε στο θέμα των Στροφάδων με νεότερη επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό μας, στην οποία του αναφέρει ότι εξ αφορμής εκείνης της ισραηλινής αναφοράς στους Ζακυνθινούς Σωτήρες τους, σκέπτεται να αποτανθεί στο Ισραήλ, ώστε εκείνοι, που τόσο ευγνωμονούν την Ζάκυνθο, να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση και των Στροφάδων, για τα οποία αδιαφορούν οι Έλληνες Υπουργοί Πολιτισμού. Αλλά, ας αναγνώσουμε την ίδια την από 10ης Οκτωβρίου 2013, επιστολή του κ. Χρυσοστόμου:

«Μέ φορμή τήν ναφορά το Πρωθυπουργο το σραήλ κ. Νετανιάχου στήν Ζάκυνθο καί στήν ρωϊκή συμπεριφορά το μακαριστο προκατόχου μου Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου Δημητρίου πρός τούς σραηλινούς τς διαιτέρας πατρίδος μου, σκέφτομαι νά ποτανθ γιά τό θέμα τς ποκαταστάσεως το Καστρομονάστηρου τν Στροφάδων Νήσων, στό σραήλ. σως τύχουμε καλυτέρας ντιμετωπίσεως, σως καί λύσεως το προβλήματος, τό ποο μέ περισσή διαφορία ντιμετωπίζεται πό τούς λληνες πουργούς Πολιτισμο». 

Η νεότερη επιστολή του Μητροπολίτου Δωδώνης προς τον κ. Σαμαρά

Η περυσινή -αναπάντητη- επιστολή του Μητροπολίτου Δωδώνης προς τον κ. Σαμαρά.