e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Η εορτή της μνήμης του Αγίου Μάρκου στο Maputo και η χειροτονία σε Πρεσβύτερο του πρώτου Μοζαμβικανού Ιερέα

 Σήμερα, Κυριακή του Αντίπασχα, στον Καθεδρικό του Μαπούτο 






















































Σε ιδιαίτερο αναστάσιμο κλίμα τελέσθηκε σήμερα το πρωί Κυριακή του Θωμά η χειροτονία του πρώτου Μοζαμβικανού Ιερέα με την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του β΄, του Διακόνου Χρήστου Σιτόε, ενός εκ των Μοζαμβικανών φοιτητών της ιερατικής σχολής της Κένυας και ο οποίος θα διακονήσει στην ιεραποστολική Επισκοπή.

Ο επίσκοπος Ιωάννης εμφανώς συγκινημένος μετέφερε το πατρικό ενδιαφέρον του προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας επισημαίνοντας το σπουδαίο έργο που αναλαμβάνει για τον Ευαγγελισμό των διψασμένων για Ορθοδοξία Μοζαμβικανών. Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Ιωάννης του τόνισε ότι πρέπει να είναι υπερήφανος για την επιλογή του να υπηρετήσει την Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου, αρχαιότερη Εκκλησία της Αφρικής, που 2000 χρόνια μεταλαμπαδεύει τον αναστάσιμο ευαγγελικό λόγο.

Στην αντιφώνησή του εμφανώς συγκινημένος ο π. Χρήστος Σιτόε αναφέρθηκε στην επιλογή να ακολουθήσει με ιερή ζέση την Ορθόδοξη Εκκλησία, ευχαρίστησε τον Μακαριότατο Πατριάρχη, τον Επίσκοπο Ιωάννη και τον Μητροπολίτη Κένυας Μακάριο, διευθυντή της εκεί ιερατικής σχολής, την μητέρα του την σύζυγό του και την μικρή κόρη τους, πηγή έμπνευσης γι' αυτόν, όπως επίσης και όλους τους φίλους του που τον στήριξαν.

Έγινε, εξάλλου, πανηγυρικός εορτασμός του Προστάτου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Αγίου Μάρκου, όπου στον Καθεδρικό Ναό φυλάσσεται απότμημα του Ιερού Λειψάνου του και περίτεχνη Καθέδρα του ιδρυτή της, όπως επίσης και ευλογία των άρτων.

Ακολούθησε λιτανεία στον περίβολο του Ναού και κέρασμα στο ιεραποστολικό κέντρο, όπου ο κόσμος συνεχάρη τον νέο ιερέα, ενώ χορωδία έψαλε ύμνους στην τοπική διάλεκτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: