e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Η Παναγία είναι ο "άνθρωπός μας" στην ουράνια πατρίδα


ΟΜΙΛΙΑ 
ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

«Ἀκατάληπτόν ἐστί τό τελούμενον ἐν σοί καί ἀγγέλοις καί βροτοῖς, Μητροπάρθενε Ἁγνή»!
          
Μεγάλη μέρα ζούμε σήμερα, αγαπητοί! Όχι από την άποψη της επιμήκυνσης των ωρών της, αλλά διότι κατ᾿ αυτήν μνημονεύουμε και πανηγυρίζουμε το Πάσχα (δηλαδή: το πέρασμα) της Θεομήτορος «ἐκ τοῦ θανάτου εἰς τήν ζωήν», το «Πάσχα του Καλοκαιριού», όπως προσφυέστατα έχει χαρακτηρισθεί η εορτή αυτή. 

Η Παναγία πρόκειται για τον μόνον άνθρωπο, που τιμήθηκε από τον Θεό τόσο πολύ, ώστε η ίδια να καταστεί «χώρα του Αχωρήτου». Και τούτο με απώτερο στόχο, δια της Παρθένου Μαρίας, να οδηγηθεί η ανθρωπότητα ολόκληρη στη σωτηρία κι εντέλει στη θέωση. 

Η αγαπητική αυτή κίνηση του Ουρανού προς τη Γη μας, δηλαδή του Θεού προς τον άνθρωπο, ονομάζεται στη θεολογική γλώσσα «σχέδιο της θείας Οικονομίας», η δε Παναγία κατέστη εκούσιος υπηρέτης αυτού του σχεδίου, προσφέροντας δίχως δεύτερη σκέψη το ανθρώπινο στοιχείο και την όλη ύπαρξή Της, για να σαρκωθεί ο Υιός και Λόγος του Θεού και να συναναστραφεί τον πεπτωκότα άνθρωπο, με ό,τι σωτήριο αυτό συνεπαγόταν για την ανθρωπότητα διαχρονικά. 

Κατά το σημερινό ευφρόσυνο πανηγύρι, την κεντρικότερη των θεομητορικών εορτών, αυτήν της Κοιμήσεως και Μεταστάσεώς Της, Εκείνη, έχοντας ήδη προχωρήσει στην ηλικία και με πείρα θεοειδή, εγκαταλείπει πλέον τον γήινο χωροχρόνο μας και εισέρχεται –άξια και δίκαια– στην Αιωνιότητα. Από εκεί δεν παύει να πρεσβεύει για όλους μας στον Υιό και Θεό Της.  

Υπέροχη όντως η θέση Της πλάι Του! Γνωρίζουμε ότι είναι ο «άνθρωπός» μας –κατά το κοινώς λεγόμενο– στην ουράνια πατρίδα! Εκείνη αναλαμβάνει να μας εκπροσωπήσει ενώπιον του θρόνου τής θείας μεγαλειότητας και γνωρίζουμε ότι είναι ικανή να κινήσει υπέρ μας το Έλεος και την Χάρη του Θεού!  

Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός συμβουλεύει: "Να έχετε ευλάβεια σε όλους τους Αγίους της Εκκλησίας και περισσότερο στην Παναγία, γιατί όλοι οι Άγιοι είναι δούλοι του Χριστού, ενώ η Θεοτόκος είναι η βασίλισσα του Ουρανού και της γης και παρακαλεί τον φιλεύσπλαχνο Χριστό, για τις αμαρτίες μας". Διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, "Αν η Θεοτόκος είναι φυσική Μητέρα του Χριστού και θετή και πνευματική μητέρα όλων των Χριστιανών, έχουμε δίκαιο να πούμε, ότι άλλη κυρίως μητέρα δεν έχουμε, παρά μόνο την Θεοτόκο".   

Αυτήν, λοιπόν, την κοινή όλων μας Μητέρα, προπέμπουμε σήμερα στον Ουρανό, προσευχόμενοι εκ βαθέων: «Εὐλογημένη σύ ἐν γυναιξί, μακαρία ἡ γαστήρ, ἡ χωρήσασα Χριστόν. Αὐτῷ ταῖς ἁγίαις χερσί, τήν ψυχήν παραθεμένη, πρέσβευε ἄχραντε, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν».


Δεν υπάρχουν σχόλια: