e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Εξέπληξε ευχάριστα το κοινό της Ζακύνθου η Βραδιά του Κέντρου Λόγου «Αληθώς» για τον El Greco

Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας 
















































































Στο πλαίσιο του τρέχοντος «Έτους El Greco 2014», το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς» θεώρησε υποχρέωσή του να αφιερώσει την 3η δράση του δ΄ κύκλου του στον Κρητικό και συνάμα παγκόσμιο Ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, σε μια νοητή μάλιστα συνάντησή του μ’ έναν άλλον αξιομνημόνευτο -αν και δυσδιάκριτο μέσα στην Ιστορία- Κρητικό Καλλιτέχνη, τον Φραγκίσκο Λεονταρίτη, τον επονομαζόμενο «Il Greco της Μουσικής».
Η εκδήλωση, η οποία στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 19ης Οκτωβρίου 2014, στον αναγεννησιακό Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Σε αυτήν παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος (του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ απουσιάζοντος στην Κεφαλονιά για την εορτή του Αγίου Γερασίμου), αρκετοί Ιερείς, ο Πρόεδρος του Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, πλήθος ανθρώπων της διανόησης, των γραμμάτων, της ζωγραφικής και των επιστημών, αλλά και απλοί άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, όλοι φιλικοί θιασώτες των πολυποίκιλων δράσεων του Μορφωτικού Κέντρου.
Τους προσερχόμενους στον Ναό υποδεχόταν μια έκπληξη: ένα video installation, δηλαδή μια προβολή των έργων Θεοτοκόπουλου επάνω στην πρόσοψη του Ναού της Παναγούλας – μια φιλόδοξη παρουσίαση, που ετοίμασε ο φοιτητής Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας, με την τεχνική υποστήριξη του Κωνσταντίνου Μάτσα, Εκκλησιαστικού Συμβούλου Μπανάτου. Ανάλογο video installation «αποχαιρέτησε» στο τέλος της εκδήλωσης τον λαό. Με τον τρόπο αυτόν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπεύθυνος του «Αληθώς» π. Παναγιώτης Καποδίστριας, «θεωρούμε ότι ο ίδιος ο Δομήνικος των Χρωμάτων είναι κοντά μας, περιλούοντάς μας με τις ανεπανάληπτες ζωγραφικές συνθέσεις του»!
Στην αρχή της εορταστικής αυτής σύναξης, εγκάρδιο χαιρετισμό απηύθυνε η εκπαιδευτικός Μαρία Νεονάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ζακύνθου, συγχαίροντας τους διοργανωτές για τη σκέψη να τιμηθούν δύο επιφανείς γόνοι της νήσου Κρήτης.   
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, η Κατερίνα Δεμέτη - Αρχαιολόγος και Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, παρουσίασε, χρησιμοποιώντας πλούσιο και πειστικό εποπτικό υλικό, το θέμα: «Αναφορά στον Γκρέκο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τετρακόσια χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού Ζωγράφου».
Στο δεύτερο μέρος, ο Νίκος Γράψας - γνωστός Συνθέτης, παρουσίασε το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Το μουσικό περιβάλλον του Θεοτοκόπουλου, μεταξύ Κρήτης και Βενετίας, εστιάζοντας στον Κρητικό Μουσικό και Ιερωμένο Φραγκίσκο Λεονταρίτη (περ. 1518 – περ. 1572)».
Αμέσως μετά, ο Νίκος Γράψας και πέντε σπουδαστές Μουσικής (ο Μαρίνος Γιαννούλης / λαούτο, ο Σπύρος Δρογγίτης / τούμπα, η Λόλι Ελέζι / βιολί και ερμηνεία, η Νικόλ Κορφιάτη / ερμηνεία και η Ιωάννα Μουζάκη / πλήκτρα) ερμήνευσαν δυο κομμάτια κοσμικής μουσικής της Αναγεννησιακής Κρήτης και στο τέλος δύο αποσπάσματα από εκκλησιαστικές συνθέσεις του Λεονταρίτη (από το έργο “Missa Super Letatus Sum), σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Όλοι καταχειροκροτήθηκαν από το φιλόμουσο και απαιτητικό κοινό της Ζακύνθου!
Πριν κλείσει η Βραδιά, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη συγκινημένος τόσο τους παράγοντες του «Αληθώς», όσο και τους συντελεστές του αφιερώματος στους δύο Κρητικούς “Greco”!

4 σχόλια:

Ρεγγίνα Γελαδά-Καίκα είπε...

Εξαιρετική εκδήλωση, κρίμα να μην είμαι στην Ζάκυνθο να την απολαύσω. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές.

Nikolas Marinos είπε...

Αυτο ειναι το κατι παραπανο και πολυ αξιολογο

Kleri Skandami είπε...

καταπληκτικό!

Niki Betini είπε...

Syrxaritiria se osous eixan tin syllipsi tis ideas,syrxaritiria se ekeinous pou tin ylopoiisan.....einai syginitika panemorfa,apopneei deos gia enan monadiko kallitexni opos o Dominikos Theotokopoulos mas....dystyxos imouna xiliometra makrya.Den exei simasia omos, giati i xara mou einai aperanti kai mono pou vlepo tetoies axiologes prospatheies.Eyxomai olopsyxa kali arxi gia tin xeimerini periodo kai kali synexeia