e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

«Από τον Δάσκαλο στο Μαθητή». Μουσικοφιλολογικό Μνημόσυνο εις μνήμην του Λυκούργου Αγγελόπουλου από τον Σύλλογο Βυζαντινής Μουσικής Μονάχου

Λυκούργος Αγγελόπουλος (1941-2014)


Ο Σύλλογος Βυζαντινής Μουσικής Μονάχου οργάνωσε το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014 στην Αίθουσα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας των Αγίων Πάντων Μονάχου μια ιδιαίτερη τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο δάσκαλο και ερευνητή της βυζαντινής μας μουσικής, μακαριστό Λυκούργο Αγγελόπουλο. Η εκδήλωση, που αποτελούσε για όλους χρέος τιμής προς το πρόσωπο και την προσφορά του στη Βυζαντινή Μουσική, πραγματοποιήθηκε εξ αφορμής της συμπληρώσεως έξι μηνών από την προς Κύριον εκδημία του, στις 18 Μαΐου 2014.

Οι πολυάριθμοι φίλοι της μουσικής πατρώας παράδοσης, που συνέρρευσαν να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση (και στο τέλος της επίσης με τις πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικές μαρτυρίες τους από παλαιότερες συναντήσεις με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως), βίωσαν ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό βραδινό.

Εν είδει «Μνημοσύνου» παρουσιάστηκε ένα πολυποίκιλο «Μουσικολογικό οδοιπορικό μνήμης και τιμής» στο Λυκούργο Αγγελόπουλο, τον άνθρωπο που έβαλε στα «σαλόνια» του παγκοσμίου μουσικού ρεπερτορίου την μέχρι πρότινος περιφρονημένη βυζαντινή μουσική παράδοση. Η αφιερωματική αυτή βραδυά πραγματοποιήθηκε υπό την ευθύνη κι έφερε τη σφραγίδα του μουσικοδιδασκάλου της Βυζαντινής Μουσικής Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου, καθηγητού Βιβλικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ο κ. Κ. Νικολακόπουλος, ως επί σειρά ετών μαθητής του μακαριστού δασκάλου και μέλος της «Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας» από το 1981, δηλαδή από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ιδρύσεως και δράσης της, είχε αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης του τιμωμένου και το γενικό συντονισμό σύνολης της εκδήλωσης.

Ο κ. Κ. Νικολακόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την αφιερωματική αυτήν εκδήλωση ως «κατάθεση ψυχής» και «χρέος τιμής κι αγάπης» στο δάσκαλό του, παρουσίασε ένα πολύμορφο, πολυποίκιλο και πλήρες εναλλαγών «Μουσικοφιλολογικό Μνημόσυνο», που περιελάμβανε:
Σκιαγράφηση της ζωής και του έργου του μακαριστού Λυκούργου Αγγελόπουλου με πολλές ενδιαφέρουσες αναφορές και διηγήσεις από τον ομιλητή, ο οποίος ως πολυετής μαθητής και ακόλουθος του δασκάλου, ανέφερε πολλά προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις.
Παρουσίαση επιλεγμένων διαφανειών από την αξιοθαύμαστη δραστηριότητα της «Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας» κυρίως την πρώτη δεκαετία δραστηριοποίησής της. Τα περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα επροήρχοντο από το προσωπικό αρχείο του ομιλητή και είχαν, ως σπάνια ντοκουμέντα αυτού του είδους, ασφαλώς ιδιαίτερη ιστορική αξία.
Προβολή σχετικών ταινιών, οι οποίες κατέδειξαν εκ του σύννεγυς την πολυσχιδή προσφορά του τιμωμένου ως ερευνητού, εκτελεστού, διδασκάλου και συνθέτου της Βυζαντινής Μουσικής.
Παρουσίαση μουσικών διαφανειών και σύντομα παραδείγματα διδασκαλίας και εκτέλεσης της βυζαντινής σημειογραφίας, ώστε εφάνη ευκρινώς η σφραγίδα του Λυκούργου Αγγελόπουλου στη διατήρηση της συνεχούς κι ανόθευτης μουσικής παραδόσεως στη γραπτή καταγραφή και την προφορική εκτέλεση των σημαδοφώνων.
Εκτέλεση ιδιαίτερων προσωπικών μουσικών συνθέσεων του Λυκούργου Αγγελόπουλου από το «Βυζαντινό Χορό Ιεροψαλτών Μονάχου» υπό τη διεύθυνση του κ. Κ. Νικολακόπουλου.
Στο τελευταίο μέρος τής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή ερωτήσεων και σκέψεων εκ μέρους του κοινού και επίσης εδόθη η ευκαιρία εξιστόρησης προσωπικών μαρτυριών και βιωμάτων εκ μέρους όσων εκ των παρόντων γνώρισαν τον αείμνηστο δάσκαλο.

Ασφαλώς και επρόκειτο για μια τελείως ειδική και ξεχωριστή εκδήλωση από το χώρο της γνήσιας μουσικής μας παράδοσης. Εκείνο το βράδυ μίλησε και η ομογένεια, η οποία δίπλα στις πολλαπλές τιμητικές εκδηλώσεις για το Λυκούργο Αγγελόπουλο, που έγιναν στον ελλαδικό χώρο, έβαλε τώρα και αυτή το δικό της πετραδάκι τιμής, σεβασμού κι αναγνώρισης στον άνθρωπο που επέβαλε κι ετίμησε τον πολιτισμό μας και στο εξωτερικό. Όλοι όσοι αγαπούν αυτή την παράδοση και τους «αγγίζει» η αξία της πατρώας μας μουσικής ήταν εκεί κι απέδωσαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο διαπρυσίως την ευγνωμοσύνη τους στον μακαριστό δάσκαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: