e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Στον προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων Νικολάου, Σταματίου και Ιωάννου

Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας






















Δίπλα στο περιώνυμο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Σπετσών (που, όπως αναφέραμε αλλού, λειτουργεί σήμερα ως Ενορία, με Εφημέριο τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Νανακούδη) βρίσκεται ένας νεότερος υπερμεγέθης Ναός, των Αγίων Τριών Νεομαρτύρων Νικολάου, Σταματίου και Ιωάννου, των εκ Σπετσών καταγομένων και εν Χίω μαρτυρησάντων, το 1822. Εδώ είχε διατελέσει Εφημέριος ο σημερινός Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ. 

Όπως μας πληροφήρησε ο 83χρονος Επίτροπος του Ναού κ. Διονύσιος (βλ. ανωτέρω φωτό), ο δραστήριος Εφημέριος π. Γρηγόριος δαπανά τον εαυτό του, ώστε να ολοκληρώσει την αγιογράφηση του Ναού, ιστορώντας εκεί μέσα όλους τους Νεομάρτυρες της Εκκλησίας μας. Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο π. Γρηγόριος έχει δημιουργήσει τέσσερα παρεκκλήσια εντός του οικοδομήματος (δύο στο ιερό Βήμα και δύο στον εξώστη-γυναικωνίτη) κι ένα νεότερο έξω, αυτό προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού. 

Ξέχωρα από την πνευματικότητα που εκπέμπει ο ιερός αυτός τόπος των Νεομαρτύρων, απέξω κείται -πολλά υποσχόμενη- η φιλική θάλασσα του Παλαιού Λιμανιού των Σπετσών!


Δεν υπάρχουν σχόλια: