e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Προσκύνημα στην ιστορική Μονή -σήμερα Ενορία- του Αγίου Νικολάου των Σπετσών

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
































Το οικοδομικό αυτό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου, του κοσμαγάπητου αγίου της γης και του πελάου, κείται νωχελικά δίπλα στη γοητευτική θάλασσα των Σπετσών και ξεχωρίζει από μακριά για το ψηλό, πυργοειδές, λυγερόκορμο, εξαίρετα κεντημένο καμπαναριό, οικοδομημένο από μάρμαρο της νήσου Τήνου, το 1805. Στο εσωτερικό και το εξωτερικό της μάνδρας της Μονής δεσπόζουν οι βοτσαλωτές αυλές, με διάφορες αξιοπρόσεκτες παραστάσεις, ο δε επιβλητικός ναός διακρίνεται για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, το οποίο από τη μέση και πάνω "βγαίνει" προς τα έξω, ως μια νοητή σκέπη προς τους εκκλησιαζόμενους. 

Η μονή -η οποία σήμερα λειτουργεί ως μια από τις τέσσερις Ενορίες του νησιού- έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθότι στους χώρους της έκαναν καίρια συνάντηση οι Καπεταναίοι, οι Κληρικοί και οι Πρόκριτοι του νησιού και αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στον επαναστατικό αγώνα του 1821. 

Εφημέριος σήμερα είναι ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Νανακούδης, ένας ευπροσήγορος, φιλοπρόοδος και φιλόξενος κληρικός-ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. Προσωπικά τον ευγνωμονούμε, ότι, αν και δεν ήταν παρών στο νησί κατά την επίσκεψή μας, έκανε τα πάντα για να καλυτερεύσει την διαμονή μας, αξίζει δε να σημειωθεί ότι, κατά την επίσκεψή μας στον ναό του, μας έκανε τηλεφωνική ξενάγηση, ώστε να μας ευχαριστήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: