e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου, Ἀρχιεπισκόπου ΚΠόλεως, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 24ης Ἰανουαρίου, καί τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς, 25ης ἰδίου.
Μετά τήν ἀπόλυσιν ἐχειροθέτησεν εἰς τό ὀφφίκιον τοῦ Ἄρχοντος Ἐξάρχου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας τόν Ἐντιμ. κ. Κωνσταντῖνον Σανταλτζίδην, Πρόεδρον τῆς Κοινότητος Ἁγίων Ἀποστόλων Φερίκιοϊ-Ἐπιχειρηματίαν, ὅστις ἀπήντησεν εἰς τήν προσφώνησιν τοῦ Παναγιωτάτου εὐχαριστήσας εὐγνωμόνως διά τήν προσγενομένην αὐτῷ τιμήν.
            Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανός καί Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι, Διδάσκαλοι τῶν Ὁμογενειακῶν Σχολείων, Κοινοτικοί παράγοντες καί συγγενεῖς καί φίλοι τοῦ τιμηθέντος. 

Με φως ανατολικό και κυριακάτικο


Μια φωτογραφία του Ναού της Παναγούλας μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, αποτύπωσε σήμερα η φίλη ενορίτισσά μας κ. Σοφία Τσιάρα, μόνιμη κάτοικος Αθήνας. Την αποτύπωσε σήμερα το πρωί, ενώ μέσα στον Ναό μας τελείται ο Όρθρος της Κυριακής. Ο Ναός λούζεται από το πρώτο φως της ημέρας, ενώ τα νεράντζια της πλατείας χρυσοφορούν. Οι πλάκες του πλατώματός μας προσλαμβάνουν τη βροχή της νύχτας, ενώ μια νέα ισχυρή βροχή θα ακολουθήσει μες στην ημέρα. Κι επίσης, ο φανοστάτης, η αροκάρια, το καμπαναρίο, ανοίγουν μάτι προς ανατολάς!

Για την επικείμενη πρώτη επίσκεψη του Μητροπολίτου Σουηδίας στο Kalmar και την ίδρυση Ενορίας (5-8.2.2015)


Ο νέος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας, στο πλαίσιο της ποιμαντικής δραστηριότητάς του, επισκέπτεται για πρώτη φορά το Kalmar, την όμορφη αυτή πόλη της νοτιοανατολικής Σουηδίας, στη Βαλτική Θάλασσα, από τις 5 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2015.

Άμα τη αφίξει του στο Växjö (το απόγευμα της Πέμπτης, 5/2) ο Μητροπολίτης  θα συναντηθεί με τον Επίσκοπο Växjö κ. Jan-Olof Johansson στο Επισκοπείο. 

Την άλλη μέρα το πρωί (Παρασκευή, 6/2) ο κ. Κλεόπας θα λειτουργήσει στον Ναό της Αγίας Μπιργκίττας και θα χειροτονήσει σε Διάκονο τον κ. Χρήστο ΛέτσιοΤο μεσημέρι θα επισκεφτεί τον Κυβερνήτη του Kalmar län κ. Stefan Calsson και τον Δήμαρχο Kalmar κ. Johan PerssonΤο απόγευμα θα επισκεφτεί το Ελληνικό Σχολείο του Kalmar

Την επομένη (Σάββατο, 7/2) θα ξαναλειτουργήσει στον ανωτέρω Ναό, οπότε θα χειροτονήσει σε Πρεσβύτερο τον νέο ΔιάκονοΜετά τη θεία Λειτουργία θα επισκεφτεί τις Ελληνικές Κοινότητες του Kalmar, θα συναντηθεί με τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, το δε βράδυ θα συμμετάσχει στην δεξίωση του Guldfest του Kalmar. 

Την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015, ο Μητροπολίτης Κλεόπας θα λειτουργήσει στον Ναό του Παλατίου, όπου θα γίνει η επίσημη ίδρυση Ελληνορθόδοξης Ενορίας του Kalmar, με διορισμό Εφημερίου και Ορκωμοσία Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.