e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η σημερινή επίσκεψη του ΥΠ.ΕΞ. της Ελλάδας Νικολάου Κοτζιά στο Φανάρι, κατά το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἐξοχ. κ. Νικόλαος Κοτζιᾶς, Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Ἑλλάδος, εἰς τά Πατριαρχεῖα
Τήν Δευτέραν, 11ην Μαΐου, Ἐξοχ. κ. Νικόλαος Κοτζιᾶς, Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Ἑλλάδος, εὑρισκόμενος εἰς Τουρκίαν ἐπ᾿ εὐκαιρίᾳ τῆς συγκαλουμένης Συνόδου Κορυφῆς Ὑπουργῶν Ἐξωτερικῶν Χωρῶν τοῦ ΝΑΤΟ, ἐπεσκέφθη τά Πατριαρχεῖα, τό πρῶτον ἀπό τῆς ἀναλήψεως τῶν καθηκόντων του, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Ἐξοχ. κ. Δημητρίου Παρασκευοπούλου, Γεν. Γραμματέως τοῦ Ὑπουργείου, Ἐξοχ. κ. Κυριακοῦ Λουκάκη, Πρέσβεως τῆς Ἑλλάδος ἐν Ἀγκύρᾳ, Ἐντιμ. κ. Εὐαγγέλου Σέκερη, Γεν. Προξένου ἐνταῦθα, καί ὑψηλοβάθμων συνεργατῶν αὐτοῦ, καί ἔσχε συνάντησιν μετά τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Κατ᾿ αὐτήν παρέστησαν παρά τῷ Πατριάρχῃ Σεβ. Μητροπολίτης Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιος, Διευθυντής τοῦ ἐν Ἀθήναις Γραφείου Ἐκπροσωπήσεως τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, καί Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαῖος, Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου.
Παναγιώτατος καί Ἐξοχ. κ. Ὑπουργός προέβησαν εἰς δηλώσεις πρός τούς ἐκπροσώπους τῶν Μέσων Γενικῆς Ἐνημερώσεως ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου.
Τῷ κ. Ὑπουργῷ ἀπεδόθησαν αἱ προβλεπόμεναι ὑπό τοῦ Πατριαρχικοῦ Πρωτοκόλλου τιμαί.   

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και Οικουμενικού Πατριάρχη μετά τη σημερινή συνάντησή τους στο Φανάρι

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών και ελληνικά ΜΜΕ
Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της επίσκεψης του στην Τουρκία, όπου θα έχει επαφές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ενώ θα μετάσχει και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια. 

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε ώστε ο υπουργός να προωθήσει την «ανάπτυξη καλών σχέσεων με εντιμότητα, ειλικρίνεια και σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Ευχήθηκε επίσης, οι επαφές που θα έχει ο υπουργός στην Τουρκία, να στεφθούν με επιτυχία και πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε το έργο της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα»

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έκανε λόγο για «βάλσαμο στην ψυχή των Ελλήνων». Υπογράμμισε το διάλογο που προωθεί το Πατριαρχείο με τόλμη, σύνεση και σοφία, με άλλες Εκκλησίες. «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε τη στήριξή του, για τη συνάντηση που θα οργανωθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην Αθήνα, για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή», είπε ο υπουργός. 

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και μίλησε για «ολόθυμη συμπαράσταση του υπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης προς το Πατριαρχείο». «Είναι ενίσχυση και ενθάρρυνση για μας, το να έχουμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβερνήσεως», είπε.


Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στη σημερινή μας συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη εξήραμε, πριν από οτιδήποτε άλλο, τον σπουδαίο ρόλο της πνευματικότητας και του ανθρωπιστικού έργου του Πατριαρχείου. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να εκφράσουμε στον Παναγιώτατο την υποστήριξή μας στην προετοιμασία που κάνει για την Οικουμενική Σύνοδο του χρόνου, να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τη στήριξή μας στον διάλογο ανάμεσα στις χριστιανικές εκκλησίες και ανάμεσα στα διαφορετικά θρησκεύματα που προωθεί με τόλμη, σύνεση και σοφία ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Μας έδωσε τη στήριξή του στη μεγάλη συνάντηση που κάνουμε τον Σεπτέμβρη για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, όπου ορισμένοι αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητα με βαρβαρότητα.

Μιλήσαμε, επίσης, για όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα της ιστορίας, της παρουσίας και του μέλλοντος της Εκκλησίας και για την υποστήριξη που δίνει ο Ελληνισμός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Εγώ είπα λίγα λόγια μέσα στο γραφείο, υποδεχόμενος τον εξοχότατο κ. Υπουργό, αλλά, αν θα έπρεπε να πω λίγα τινά εκ των υστέρων μετά τη συνάντηση και τη συνομιλία μας, θα ήταν λόγια ικανοποιήσεως μεγάλης και θερμών ευχαριστιών στον κ. Υπουργό για την ολόθυμη συμπαράσταση του ιδίου προσωπικώς, αλλά και της κυβερνήσεως, στην οποία συμμετέχει από αυτό το σπουδαίο Υπουργείο προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και προς τις διάφορες πρωτοβουλίες και δραστηριότητές του, οι οποίες, σε τελική ανάλυση, είναι και συμβολή εις την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο, δια των διαθρησκειακών διαλόγων, δια των προσπαθειών μας για την προστασία του περιβάλλοντος, δι’ όλων των πρωτοβουλιών, όπως είναι και η σύγκλησις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία θα εκφράσει προς τα έξω την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Δι’ όλων αυτών, επαναλαμβάνω, στέλνουμε το μήνυμα του Χριστού σε όλο τον κόσμο και συμβάλλουμε και στην επικράτηση της ειρήνης. Το να αισθανόμεθα ότι έχουμε αλληλέγγυα την ελληνική κυβέρνηση σε αυτές τις προσπάθειές μας, είναι μεγάλη ενίσχυση και ενθάρρυνση για εμάς.

Ειδικότερα ως προς τη σύνοδο που ετοιμάζει ο κ. Υπουργός για το προσεχές φθινόπωρο στην Αθήνα για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, όπου αυτοί διώκονται, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και αλλαχού, εκφράζω την ολόθυμη υποστήριξή μου και τις ευχαριστίες μου για την τιμητική πρόσκληση του κ. Υπουργού να συμμετάσχω και εγώ εκ μέρους του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Εύχομαι και ευχόμεθα όλοι από τη Μητέρα Εκκλησία να ευοδωθούν οι συναντήσεις του κ. Υπουργού στην Τουρκία αυτές τις μέρες, μέχρι και της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, και να επιστρέψει ικανοποιημένος από όλες τις επαφές του εις τας Αθήνας, από όπου να συνεχίσει το πολύτιμο έργο του από το Υπουργείο Εξωτερικών που του ενέθεσε ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

"Θεολογία, Οικολογία και ο Λόγος", η 2η Συνάντηση Κορυφής της Χάλκης για το Περιβάλλον | HALKI SUMMIT II: “Theology, Ecology, and the Word” [8-10.6.2015]
Από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου 2015 θα διεξαχθεί στο νησί της Χάλκης και δη στην Θεολογική Σχολή, με την πρωτοβουλία πάντα του Οικουμενικού Πατριάρχου, η 2η Συνάντηση Κορυφής της Χάλκης για το Περιβάλλον (Halki Summit II), με θέμα: "ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ", η οποία συγχρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Southern New Hampshire.

Συνεχίζοντας την υπερπροσπάθεια της ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας το Οικουμενικό Πατριαρχείο για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια, η 2η Συνάντηση Κορυφής της Χάλκης ακολουθεί μια σειρά από πρωτοποριακές οικολογικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων οκτώ διεθνή συμπόσια (1995-2009) και πέντε θερινών σεμιναρίων (1994-1998).

Η 1η Συνάντηση της Χάλκης, "μια συζήτηση σχετικά με το περιβάλλον, την ηθική και την καινοτομία", πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2012 και φιλοξένησε διακεκριμένους ομιλητές, όπως τους περιβαλλοντολόγους Jane Goodall και Bill McKibben, καθώς και τους επιστήμονες Τζέιμς Χάνσεν και Amory Lovins.

Η επικείμενη 2η Συνάντηση της Χάλκης θα επιχειρήσει τη συνάντηση διακεκριμένων λογοτεχνών και περιβαλλοντολόγων, συμπεριλαμβανομένου του Terry Eagleton (θεωρητικού της λογοτεχνίας και κριτικού) και της Terry Tempest Williams (ποιήτριας και συγγραφέως), καθώς και του James Balog (ορειβάτη και φωτογράφου), Raj Patel (συγγραφέα και ακτιβιστή) και του Timothy Gorringe (θεολόγου και μελισσοκόμου), αποβλέποντας σε μιαν εμπνευσμένη "συζήτηση σχετικά με το περιβάλλον, τη λογοτεχνία και τις τέχνες."

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ανοίξει τη σύνοδο κορυφής στις 8 Ιουνίου, ενώ ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης [Ζηζιούλας], ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Θεολογίας για το περιβάλλον, θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία.

Για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής και την αποκατάσταση της εξάντλησης των πόρων της γης απαιτείται πρώτιστα μια αλλαγή στις αξίες και τις πεποιθήσεις, ώστε οι άνθρωποι να ενσωματώσουν τις ηθικές και πνευματικές διαστάσεις της περιβαλλοντικής αειφορίας στις ζωές και τις πρακτικές τους. Η Halki Summit II ελπίζει να συμβάλει προς αυτό το ιερό όραμα και στόχο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Halki Summit II, ΕΔΩ!


*          *          *

His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew is hosting the second Halki Summit on “Theology, Ecology, and the Word.” Co-sponsored by Southern New Hampshire University, the summit will be held on the island of Halki from June 8-10, 2015.

Continuing the legacy established by the Ecumenical Patriarchate for over twenty-five years, Halki Summit II follows a series of pioneering ecological initiatives, including eight international symposia (1995-2009) and five summer seminars (1994-1998).

Halki Summit I, “a conversation on environment, ethics and innovation,” was held in June 2012 and featured prominent speakers, such as environmentalists Jane Goodall and Bill McKibben, as well as scientists James Hansen and Amory Lovins.

Halki Summit II will draw distinguished literary and environmental leaders, including Terry Eagleton (literary theorist and critic) and Terry Tempest Williams (poet and author), as well as James Balog (mountaineer and photographer), Raj Patel (author and activist) and Timothy Gorringe (theologian and apiculturist), for an inspiring “conversation on the environment, literature and the arts.”

Ecumenical Patriarch Bartholomew will open the summit on June 8th, while Metropolitan John [Zizioulas] of Pergamon, the most prominent Orthodox spokesman on the environment, will deliver the keynote address.

Reversing climate change and restoring the depletion of the earth’s resources first and foremost require a change in values and beliefs in order for people to incorporate the ethical and spiritual dimensions of environmental sustainability into their lives and practices. Halki Summit II hopes to contribute toward this sacred vision and goal.

For further information on speakers and sessions, visit the Halki Summit II website.