e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Πατριαρχικό Τρισάγιο εις μνήμην Γερασίμου Αρχιερέως "του αιφνιδίως εκδημήσαντος εις Κύριον"


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, τήν Δευτέραν, 22αν Ἰουνίου, ἐτέλεσεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ κατά τάς πρωϊνάς ὥρας αἰφνιδίως ἐκδημήσαντος εἰς Κύριον ἀειμνήστου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυροῦ Γερασίμου, συμπροσευχομένων τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Ἰκονίου κ. Θεολήπτου, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου καί Κληρικῶν τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς.

Σπαρακτικές εικόνες θρήνου από την άφιξη του νεκρού Γερασίμου στη Μητρόπολή του [φωτογραφίες + video]

Σήμερα το απόγευμα στο Αργοστόλι 
Πηγές ρεπορτάζ: ekefalonia.net και inkefalonia.gr 
Έφτασε στον Πόρο της Κεφαλονιάς νεκρός ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος

συνοδευόμενος από Αρχιερείς και τους δυο πατέρες που συλλειτούργησαν χθες μαζί του, στη Βουλιαγμένη, π. Γεώργιος Αντζουλάτος και π. Νικόλαος Σωτήρας. Βαριά η ατμόσφαιρα και ήδη η πένθιμη πομπή οδεύει προς το Αργοστόλι.
Το πέρασμα του νεκρού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας από το λιμάνι της Κυλλήνης προς Κεφαλονιά

Πριν λίγο, το σκήνωμα του αιφνιδίως κοιμηθέντος νέου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου έφθασε στο λιμάνι της Κυλλήνης. Τον υψηλό νεκρό, ο οποίος "ηρπάγη" στον Ουρανό, υποδέχτηκαν οι Μητροπολίτες Νικαίας κ. Αλέξιος και Σύρου κ. Δωρόθεος, ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, μαζί με πολλούς Κληρικούς της περιοχής. Ήδη το καράβι αναχώρησε προς τη γενέτειρα, η οποία πενθηφορεί, ώστε εκεί να βρει τόπο αναψύξεως και τελικής εσχατολογικής ενθρονίσεως!... 
Φωτογραφίες: π. Νικόλαος Κατσηδήμας


Η τελευταία μας κουβέντα με τον Δεσπότη και ο εφιάλτης

 ΕΛΕΝΗ ΧΙΟΝΗ | kefaloniapress.gr


Χθες, Κυριακή βράδυ, κατά τις 10 μ.μ., όπως ήταν το καθημερινό μας τηλεφωνικό ραντεβού, μίλησα με τον Δεσπότη μας. Ήταν καθ’οδόν για τη Θεσσαλονίκη.

Ήταν σε καταπληκτική διάθεση. Μιλήσαμε για το πρόγραμμα ενθρόνισης, για τη φιλοξενία φίλων του, μίλησε πάνω από είκοσι λεπτά με τη μητέρα μου και τι δεν είπαν. Τι ανέκδοτα, τι ιστορίες... Ήταν τόσο ευτυχισμένος, τόσο χαρούμενος, μετέδιδε τόση ενέργεια..., τόση ευτυχία...

Και μετά ήρθε το όνειρο, ο εφιάλτης.

Στις 1.30 π.μ. τα χαράματα. Τον βλέπω ξυρισμένο γουλί. Εντελώς και στα γένια και στο κεφάλι.. Είμασταν στο υπόγειο της Μητρόπολης.

«Μάκη μου, του λέω, γιατί ξυρίστηκες, θα στεναχωρηθεί ο παπα-Βαγγέλης . Σου είχε πει να μη κόψεις ποτέ γένια και μαλλιά». 

«Κυρά μου, κυρά μου το είχα τάμα... να γίνω δεσπότης και να ξυριστώ»...   Λογοφέραμε...

Εφιάλτης, δεν μπορούσαμε να βρούμε διέξοδο να βγούμε από την Μητρόπολη. Ντουβάρια, δεν υπήρχε πόρτα… Όσες φορές και να ξύπναγα ο εφιάλτης επαναλαμβανόταν.

Χαράματα ξύπνησα τη μάνα μου, δεν είχα κοιμηθεί καθόλου... Της είπα το όνειρο.  Πετάχτηκε: «πάρτον τηλέφωνο αμέσως, θα κτύπησε σε τροχαίο»... πριν προλάβω να πάρω, με πρόλαβε ο Σταύρος ο Σπαθής και μου είπε τα μαντάτα...

Κάλεσα στο τηλέφωνό του, για να βεβαιωθώ ότι ήταν  ψέματα... Το σήκωσε ο Αποστόλης. «Κοιμήθηκε ο γέροντάς μας... Το κατάλαβε... Μου είπε "Αποστόλη,  φεύγω…, να προσέχεις τη μάνα σου…"».

Ο παπάς μας, ο Δεσπότης μας, ο φίλος μου ο Μάκης έφυγε..., πέταξε νωρίς στον αιώνιο θρόνο του. Εξάλλου,  ποτέ  δεν ήταν των εγκόσμιων αναγνωρίσεων και τιμών. 

Σε όλους όσους τον αγαπήσαμε για αυτό που ήταν, ας μας ανακουφίσει τον αβάστακτο πόνο η ευτυχία του. Από την εκλογή του και μετά ο Δεσπότης μας είχε μεταλλαχθεί σε έναν άλλο άνθρωπο, έναν ευτυχισμένο άνθρωπο, έναν ανώτερο πνευματικά άνθρωπο με τα μάτια στραμμένα με λατρεία στον ουρανό...

Η Κεφαλονιά ποτέ δεν θα συνέλθει από αυτό το κτύπημα της μοίρας.. Η Κεφαλονιά της ελπίδας που αναφτερούγισε με την εκλογή και χειροτονία του, αιμορραγεί σήμερα και για πάντα.. Αυτή η πληγή δεν θα κλείσει... Δεν θέλουμε να κλείσει... Θα μείνει πάντα στην καρδιά μας, ο παπάς μας, ο  Δεσπότης μας, ο φίλος μας...

Θεέ μου, γιατί μας έκανες τέτοια πλάκα!

Η Ηγουμένη της Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Χορτιάτη περιγράφει τις ύστατες στιγμές του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας [audio]


Στην ηχογράφηση που ακολουθεί, η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Χορτιάτη περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του μακαριστού μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γερασίμου, ο οποίος "ηρπάγη" προς την Αιωνιότητα λίγες μόλις ημέρες πριν την ενθρόνισή του σττον μητροπολιτικό θρόνο της γενέτειράς του. Πηγή: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.INFO 

Το επίσημο Πρόγραμμα της υποδοχής και κηδείας του κοιμηθέντος Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γερασίμου στη γενέτειρά του


Τό Πρόγραμμα ὑποδοχῆς καί τιμητικῶν ἐκδηλώσεων εἰς μνήμην τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυροῦ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, ἒχει ὡς ἀκολούθως: 

Δευτέρα 22/6/2015 
Ὣρα 5:30 μ.μ. Ὑποδοχή Σκηνώματος Μακαριστοῦ Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυροῦ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ εἰς τόν Πόρον. 
Ὥρα 6:30 μ.μ. Ὑποδοχή τοῦ Σκηνώματος εἰς Μητροπολιτικόν Ναόν Εὐαγγελιστρίας Ἀργοστολίου, ὃπου θά τεθῆ εἰς Λαϊκό Προσκύνημα. 
Ὣρα 10:00 μ.μ ἒναρξη ἱερᾶς Ἀγρυπνίας 

Τρίτη 23/6/2015 
Ὣρα 7:30 π.μ. Ὂρθρος καί Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία. 
Ὣρα 5:00 μ.μ. Mεταφορά Σκηνώματος ἐν πομπῆ μέχρι τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Νικολάου Ἀργοστολίου καί ἐν συνεχεία εἰς τήν Μονήν Ἁγίου Γερασίμου, (μεγάλου Ἱεροῦ Ναοῦ), ὃπου θά τεθῆ εἰς λαϊκόν προσκύνημα. 
Ὣρα 10:00 μ.μ. Ἱερά Ἀγρυπνία εἰς Ἱεράν Μονήν Ἁγίου Γερασίμου Ὁμαλῶν (Μεγάλο Ναό). 

Τετάρτη 24/6/2015 
Ὣρα 7:30 π.μ. Ὂρθρος καί ἐν συνεχεία Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία. 
 Ὣρα 1:00 μ.μ. Ἐξόδιος Ἀκολουθία, προεξάρχοντος τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

Νεότερα περί της κηδείας του μεταστάντος Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γερασίμου


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η σορός του μακαριστού Μητροπολίτου θα μεταφερθεί στην Κεφαλονιά σήμερα το απόγευμα (4 μ.μ.) με το πλοίο από την Κυλλήνη προς Πόρο Κεφαλονιάς, όπου θα αναμένει για να τον συνοδεύσει ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος. 

Στην Κεφαλληνία πρόκειται να εκτεθεί στον Μητροπολιτικό Ναό για λαϊκό προσκύνημα, όπου θα γίνει Αγρυπνία. Αύριο, περί τις 5 μ.μ., θα μεταφερθεί στα Ομαλά, στον νέο Ναό του Αγίου Γερασίμου, όπου επίσης θα γίνει Αγρυπνία και την Τετάρτη πλέον, 24 του μηνός, στη 1 το μεσημέρι, θα ψαλεί η εξόδιος Ακολουθία. Η ταφή του θα γίνει δίπλα στον Γέροντά του, μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρό Σπυρίδωνα.


ΙΔΟΥ ΤΟ ΝΕΚΡΩΣΙΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 

Τό Σκήνωμα τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυροῦ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ θά εὑρίσκεται στήν Κυλλήνη στίς 4:15 μ.μ. διά τόν Πόρο.


Ἀπό τόν Πόρο ἐν πομπῆ θά ἀφιχθῆ περί τίς 6:30 μ.μ. εἰς τόν Μητροπολιτικόν Ἱερόν Ναόν Εὐαγγελιστρίας Ἀργοστολίου, ὃπου θά παραμείνη εἰς λαϊκόν προσκύνημα ἓως τήν Τρίτην 23 Ἰουνίου τό ἀπόγευμα.


Τήν Τρίτη τό ἀπόγευμα περί τήν 5ην ἀπογευματινήν θά μεταφερθῆ τό Σκήνωμά του ἐν πομπῆ εἰς τήν Μονήν Ἁγίου Γερασίμου Ὁμαλῶν, ὃπου θά παραμείνει εἰς προσκύνημα μέχρι τήν Τετάρτη 24 Ἰουνίου 2015 καί ὣρα 1μ.μ. ὃπου καί θά ψαλῆ ἡ νεκρώσιμος Ἀκολουθία, προεξάρχοντος τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Η ύστατη επί γης Λειτουργία (φωτογραφίες) και ομιλία (video) του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γερασίμου

στον Ναό της Φανερωμένης Βουλιαγμένης, χθες, Κυριακή 21 Ιουνίου 2015