e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ορθοδόξων ανορθόδοξα!

"... Το λυπηρό θα είναι ότι την Πεντηκοστή στην Θεία Λειτουργία που θα γίνει από τους Προκαθημένους, η αναφορά των ονομάτων στα Δίπτυχα, αυτών που θα απουσιάζουν, περισσότερο με προσκλητήριο νεκρών θα μοιάζει..."

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φραγκουλάκης 

[Κωνσταντίνα Κατρακάζου, «Απουσία», μικτή τεχνική, 2012]

Όχι, λοιπόν, στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και από τη Μόσχα. Σίγουρα είναι άσχημο, όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε σχέση με τις άλλες Εκκλησίες, δίδεται τόση σημασία στο Πατριαρχείο Μόσχας. Τι το διαφορετικό έχει; Με τρόπο ανορθόδοξο "άρπαξε" την αυτοκεφαλία του και θέλει και το προβάδισμα έναντι όλων των Ορθοδόξων. Αμφισβητεί την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και προσπαθεί πάντα να μειώνει τον Οικουμενικό. Έχετε δει σε επίσημα έγγραφα του να αποκαλεί ποτέ τον Παναγιότατο, Οικουμενικό; Είναι οι περισσότεροι λένε και δεν τους το αμφισβητεί κανένας. Όμως αυτό τι σχέση μπορεί να έχει με την υπερφυλετική, την οικουμενική Ορθοδοξία μας; Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Μόσχας είχε δηλώσει στην πρώτη σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι, τον Μάρτιο του 2014 ότι, "πρώτα είμαστε για το έθνος".

Το καταλαβαίνουν άραγε αυτό όλοι όσοι πανηγυρίζουν και εκθειάζουν τις παραιτηθείσες Εκκλησίες από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ή, παρασυρμένοι από το μίσος τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη, δεν αντιλαμβάνονται ότι, έτσι κι αλλιώς, εκτός από "γιαλαντζί" ορθόδοξοι που είναι, γίνονται και εθνικά επικίνδυνοι; Τόση τύφλα πια τους έχει δημιουργήσει το μίσος;

Καλά κάνει η Ρωσία και δεν συμμετέχει, γιατί πρόκειται για Σύνοδο των Ορθοδόξων, δεν είναι Σύνοδος των Ρώσων ή των Βουλγάρων ή οποιουδήποτε άλλου ρωσικού δορυφόρου. Δεν θα ανακόψει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας η όποια προσπάθεια τους, που βρίσκουν πρόσκομμα ότι δήθεν δεν πρόλαβαν να μελετήσουν τα κείμενα. Δεν πρόλαβαν όμως την υπογραφή τους την έβαλαν και τώρα την αθετούν. Με τόση σοβαρότητα μεταχειρίζονται την Εκκλησία; Είπαμε ξείπαμε και τα ξαναλέμε; Και το άηθες και ενοχλητικό είναι ότι περίμεναν να εκφράσουν την υποτιθέμενη αντίθεσή τους στην κυριολεξία στο παρά πέντε.

Τώρα, τι γίνεται τώρα; Αυτό που είπε στην δήλωση του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος δυστυχώς επιβεβαιώνεται: "Όσοι μέχρι τώρα είπαν «όχι» στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο έβλαψαν ασφαλώς τον εαυτό τους αλλά δυστυχώς και την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Ελπίζω η Εκκλησία της Ρωσίας να πει αύριο «ναι» για να μην δικαιωθούν αυτοί που ισχυρίζονται ότι πίσω από όλα αυτά είναι η Μόσχα. Ευχαριστούμε τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη ο οποίος σοφά απεφάσισε να λάβει, παρά ταύτα, χώραν η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος για να μη γελά όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Ένα «όχι» μετά από τόσα πολλά χρόνια προετοιμασίας είναι τουλάχιστον γελοίο. Ας μην υπέγραφαν οι εχθροί της ενότητας της Ορθοδοξίας. «Πάτερ, άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι»".

Οποία όμως διαφορά! Από την Σύνοδο της Μητρός Εκκλησίας που εξελέγη επίσκοπος ο Γερμανίας, από την ίδια Σύνοδο, με άλλη σύνθεση, εξελέγη και άλλος επίσκοπος ο οποίος προφανώς μη αντέχοντας την υιοθεσία μετακόμισε σε άλλη δικαιοδοσία και τώρα "επαναστατικώ δικαιώματι" μοιράζει γραπτούς επαίνους και πιστοποιητικά ορθοδοξότητας, σε όσους μέχρι στιγμής έχουν αποστατήσει.

Όμως, ζει Κύριος των Δυνάμεων. Όπως και αλλού αναφέραμε, είναι το πεπρωμένο της Χριστιανοσύνης, οι δώδεκα να γίνονται ένδεκα. Πάντα θα υπάρχουν τριακονταργυράδες!

Θα συμβεί και τούτη τη φορά αυτό που λέει ο ιερός Χρυσόστομος: "Η Εκκλησία πολεμουμένη νικά· επιβουλευομένη περιγίνεται· υβριζομένη λαμπροτέρα καθίσταται· δέχεται τραύματα και ου καταπίπτει υπό των ελκών· κλυδωνίζεται, αλλ' ου καταποντίζεται· χειμάζεται, αλλά ναυάγιον ουχ υπομένει· παλαίει, αλλ' ουχ ηττάται· πυκτεύει, αλλ' ου νικάται".

Το λυπηρό θα είναι ότι την Πεντηκοστή στην Θεία Λειτουργία που θα γίνει από τους Προκαθημένους, η αναφορά των ονομάτων στα Δίπτυχα, αυτών που θα απουσιάζουν, περισσότερο με προσκλητήριο νεκρών θα μοιάζει.

Ήθελα να' ξερα, το "εις ενότητα πάντας εκάλεσε" υπάρχει μεταφρασμένο στις γλώσσες τους;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον πατέρα Γεράσιμο,μεστά τα λόγια του και αληθινά , μπράβο για αυτά που γράφει γαι τον υιοθετημένο επίσκοπο, και επιμένω ότι πρέπει να ζητηθή από την εκκλησία της Ελλάδος η έκπτωσή του όπως παλαιότερα στην περίπτωση μητροπολίτου των Ιεροσολύμων για την εισπήδησή του στην Αυστραλία . Αλλά και όχι μόνο αυτού αλλά και των μητροπολιτών δορυφόρων του,και η τιμωρία τους έπρεπε να γίνει αμέσως μετά την παρουσία τους στην κηδεία του αφωρισμένου Σωτηροπούλου, καλά θα είναι ο Πειραιώς να μάθει ότι η εκκλησία δεν είναι άγρια δύση ούτε αυτός παρά τις καουμποικές του μπότες πιστολέρο συγχαρητήριων επιστολών.Το φανάρι δίδαξε διπλωματία ας διδάξει και τώρα. Έχει τον τρόπο και μπορεί αυτοκέφαλο στην Ουκρανία, αυτοκέφαλο στα Σκόπια ,αυτοκέφαλο στην Αζμπαχία, νέο Πατριάρχη Βουλγαρίας ή τον Βάρνης Ιωάννη,ή τον Νευροκοπίου Σεραφείμ.