e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ένα φυλακτό για τον Πούτιν
Πηγή: εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31.5.2016 | Φωτογραφίες: Κώστας Τσιρώνης

ΚΑΡΥΕΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ. Περίμενε υπομονετικά στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Πρωτάτου, όπου γινόταν η δοξολογία προς τιμή του προέδρου Πούτιν, έχοντας κρυμμένη κάτω από το ράσο μια κασετίνα. “Έχω ένα φυλαχτό για τον πρόεδρο και θέλω να του το δώσω ο ίδιος”, είπε σ έναν Ρώσο φρουρό του Πουτιν τον οποίο κατάφερε να πλησιάσει.

“Δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο” του απάντησε εκείνος μ' ένα βλέμμα βλοσυρό και συνάμα υποτιμητικό. Ποιος είναι ετούτος δω που θέλει να δώσει ο ίδιος δώρο στον πρόεδρο; θα αναρωτήθηκε, αλλά ως καλός αστυνομικός σκέφτηκε να μεταφέρει στον ανώτερό του το αίτημα του περίεργου καλόγερου.

Ο μοναχός Κύριλλος δεν το κούνησε ρούπι από το πεζούλι ώσπου κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο φρουρός με κάποιον άλλο υψηλόβαθμο της συνοδείας, που του ζήτησε να ανοίξει την κασετίνα. Μέσα ήταν ένας μικρός σταυρός με ημιπολύτιμα πετράδια και κομμάτι του τιμίου ξύλου, όπως εξήγησε ο καλόγερος. Ο Ρώσος του είπε να περιμένει για να “διαβιβάσει” το αίτημα και επέστρεψε μετά από λίγο λέγοντας του πως ο πρόεδρος Πούτιν θα δεχθεί το δώρο με την παράκληση να γράψει σ ένα χαρτί τα στοιχεία του προφανώς για να τον ευχαριστήσει- όπως και έγινε.

Τώρα ο γέρων Κύριλλος θα περιμένει το ευχαριστήριο του ισχυρού άντρα της Ρωσίας-και προστάτη της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, όπως τον εμφανίζουν οι συμπατριώτες τους αλλά και οι εγχώριοι λάτρεις του- για το φυλαχτό, που όπως έλεγε περιχαρής “έχει ανάγκη να τον προστατεύει από τους πολλούς εχθρούς”.

Κατά την ολιγόωρη παρουσία του στο Άγιον Όρος πάντως δεν χρειάστηκε ο σταυρός του Κύριλλου για να αισθανθεί ασφαλής, αφού η αθωνική χερσόνησος είχε μετατραπεί σε φρούριο, με τους δεκάδες άντρες της προσωπικής του φρουράς να τον έχουν σχεδόν αγκαλιασμένο σε κάθε του βήμα, τα ΕΚΑΜ της ΕΛΑΣ να είναι ακροβολισμένα ακόμα και στο καμπαναριό του Πρωτάτου έτοιμα να κάνουν κόσκινο τον οποιωνδήποτε διανοηθεί να κινηθεί απειλητικά εναντίον του και στον Συγγητικό Κόλπο, τον οποίο διέσχισε με πολυτελές γιοτ, να θυμίζει... Ίμια τις ώρες τις μεγάλης ελληνοτουρκική κρίσης του 1996 από την συγκέντρωση σκαφών του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού, χώρια του βατραχανθρώπους και το υποβρύχιο που οι φήμες έλεγαν ότι έπλεε αόρατο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ας μη φανταστεί όμως κανείς ότι υπήρξε καμιά μεγάλη αναστάτωση στην γαλήνια κοινωνία από την παρουσία του υψηλού φιλοξενούμενοι της. Τουλάχιστον φανερά γιατί με σβηστούς τους “πολυέλαιους”, δεν αποφεύχθηκαν κάποια “τζαρτζαρίσματα”, όπως ο καυγάς μεταξύ των μελών της Ιεράς Κοινότητας και της εθιμοτυπίας της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας για το εάν θα παρακολουθήσει από τον “επισκοπικό θρόνο” την δοξολογία στο Πρωτάτο ο Πούτιν ή ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος με “νικητή” τον υψηλό(τερο) επισκέπτη και ακόμα η διαφωνία των μοναχών με την φρουρά του Ρώσου ηγέτη για το εάν τον Πούτιν θα υποδεχθούν τα μέλη της Κοινότητας στην πλατεία των Καρύων και θα διανύσουν πεζή μια απόσταση πενήντα μέτρων μέχρι τον ναό ή για λόγους ασφαλείας θα κατέβει από το θωρακισμένο τζιπ μάρκας “Μερτσέντες” ακριβώς μπροστά στο Πρωτάτο, όπερ και εγένετο.

Ούτε η εκτυφλωτική λάμψη των προβλεπόμενων από το αγιορείτικο τυπικό για την υποδοχή και φιλοξενία σπουδαίων προσωπικοτήτων και ηγετών, μπόρεσε να απαλείψει την “σκιά” της απουσίας από τις εκδηλώσεις υποδοχής τόσο του Ρώσου προέδρου όσο και του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Δεν ήταν ο φόρτος εργασίας που επισήμως προβλήθηκε λόγω της επικείμενης Πανορθοδόξου Σύναξης στην Κρήτη ως λόγος της απουσίας αλλά η διαφωνία του Φαναρίου στο θρησκευτικό πλαίσιο και στην επιδιωκόμενη από την ρωσική πλευρά διοργάνωση παναγιορείτικων εκδηλώσεων για την συμπλήρωση χιλίων χρόνων παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Άθω.

Και ήταν ΄τόσο σοβαρή αυτήν ώστε να αρνηθεί να παραστεί στο προσκύνημα των δυο ισχυρών ηγετών, πολιτικού και θρησκευτικού, ηγετών της Ρωσίας, χώρας με ισχυρούς δεσμούς με τον ελληνισμό ο οικοδεσπότης τους Αγίου Όρους;

Οι εντρυφούντες στα εκκλησιαστικά και θρησκευτικά δρώμενα κάνουν λόγο γι ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται ιστορικών και γεωπολιτικών παραμέτρων.

Επί του προκειμένου επισημαίνουν την θέση της Ρωσίας περί “Ρωσικού μοναχισμού στον Άθω” και ακόμα την λειτουργία στην Μόσχα “Ινστιτούτου Ρωσικού Άθω”, η οποία κατ αυτούς υποκρύπτει βλέψεις επί του Αγίου Όρους. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι στην διάσκεψη των πρεσβευτών των μεγάλων δυνάμεων μετά τους βαλκανικούς πολέμους και την χάραξη των ελληνικών συνόρων, η ρωσική πλευρά είχε καταψηφίσει την καταχώρηση της χερσονήσου του Άθω στο ελληνικό κράτος.

Στον αντίποδα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αθωνική πολιτείας, επιμένουν πως δεν υπήρξε ρωσικός μοναχισμός στην Άθω, υπήρξε αγιορείτικος μοναχισμός στον οποίο εγκαταβίωσαν και εγκαταβιούν και Ρώσοι μοναχοί.

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα ιστορικής καχυποψίας και σε συνδυασμό με την διαρκή υπόγεια-μερικές φορές και ανοιχτή-αμφισβήτηση από την πλευρά της ρωσικής εκκλησίας των πρωτείων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ουκ ολίγες φορές Μόσχα και Φανάρι συγκρούονται σε εκκλησιαστικό επίπεδο για το Άγιον Όρος, κυρίως για την απροθυμία του τελευταίου να εγκρίνει την αθρόα κάθοδο στον Άθω Ρώσων μοναχών για την επάνδρωση της Ιεράς Μονής Παντελεήμονος όπου πλέον πλειοψηφούν ουκρανικής καταγωγής μοναχοί

Η απουσία του κ. Βαρθολομαίου ουδόλως έδειξε να ενοχλεί τον πρόεδρο Πούτιν, που πάντως φρόντισε στην αντιφώνησή του να ευχαριστήσει πρώτο το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την υποδοχή και την φιλοξενία, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει μνεία στον όνομά του.

Το βλέμμα, εξάλλου, και των δυο, Πούτιν και Κυρίλλου, ήταν στραμμένο πίσω στην πατρίδα τους όπου η χιλιετία για το Άγιον Όρος γιορτάζεται στην αχανή επικράτεια με πλούσιες και λαμπρές εκδηλώσεις δεδομένης της υψίστης σημασίας για την ρωσική ορθοδοξία και τον πολιτισμό, της αθωνικής πολιτείας ως πηγή πνευματικότητας.

Θα ήταν αδιανόητο, λοιπόν, για τους Ρώσους ορθοδόξους πιστούς να γιορτάζονται τα χίλια χρόνια παρουσίας τους στο λίκνο της Ορθοδοξίας και να μην προσκυνήσουν στον Άθω οι ηγέτες τους.

Αυτό έπραξαν ο πρόεδρος Πούτιν και ο πατριάρχης Κύριλλος και βέβαια φρόντισαν το προσκύνημα τους να μεταδίδεται τηλεοπτικά απ ευθείας στις εσχατιές της Ρωσίας αποτυπώνοντας στην ρωσική ψυχή στιγμιότυπα από τους ασπασμούς και τα χειροφιλήματα στις Καρυές ή την μυσταγωγία στην μονή Παντελεήμονος.

«Χάρη στη συνεχή τηλεοπτική μετάδοση, η οικεία πνευματική ζωή του Ρώσου Προέδρου προβλήθηκε δημόσια», έγραψε η ρωσική διαδικτυακή εφημερίδα Lenta.ru.

Ο τηλεοπτικός σταθμός “Tsargrant” οργάνωσε τηλεμαραθώνιο καλύπτοντας λεπτό προς λεπτό την επίσκεψη του προέδρου και επισημαίνοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάθισε σε θρόνο Βυζαντινών αυτοκρατόρων», Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του σταθμού Κονσταντίν Μαλοφέεφ προέβη σε σχόλια όπως «οι αγιορείτες μιλούν για τον Πούτιν ως εκλεκτό του Θεού και ηγέτη του χριστιανικού κόσμου», « τον υποδέχονται ως ρωμαϊκό αυτοκράτορα», και πως η «συνάντηση Πούτιν-Κύριλλου στο Άγιον Όρος έχει τεράστια σημασία μια και πρόκειται για “μεταφυσική της γεωπολιτικής», ενώ χαρακτήρισε την «παρουσία του Πούτιν στο Βυζαντινό θρόνο (σ.σ. Τον επισκοπικό θρόνο στο Πρωτάτο) ενθρόνιση».

Και βέβαια απ όλα τα ΜΜΕ επισημάνθηκε το γεγονός, ότι τέτοια λεπτομερής προβολή και μετάδοση επίσκεψης του Πούτιν σε ξένη χώρα δεν έχει γίνει ποτέ ξανά, ενώ αναφέρθηκε ότι το Άγιον Όρος έχουν επισκεφθεί αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως Εβγκένι Πριμακόφ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού (κάποιοι που ζουν στη Μόσχα μας έλεγαν ότι προαλείφεται για διάδοχος του Πουτιν και ως άνθρωπος του στρατού είναι τόσο σκληροπυρηνικός που ο Πουτιν θα φαντάζει μπροστά του ως πολύ μετριοπαθής), ο πρώην πανίσχυρος εισαγγελέας της Ρωσίας Γιούρι Τσάικα και ο γνωστός στην Ελλάδα για το ενδιαφέρον να αγοράσουν οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι, στους οποίους προέδρευε, τον ΟΣΕ Βλαντίμιρ Γιακούνιν.

Ο Βλαδιμίρ Πούτιν είχε και έναν επιπλέον λόγο να πραγματοποιήσει αυτό προσκύνημα και βεβαίως να μεταδοθεί εικόνα παντού στη χώρα του Τον Σεπτέμβριο στην Ρωσία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος Επίτιμος Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Αγ. Τύχωνος

του Άρχοντος του Οικουμενικού Θρόνου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥ 

Η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Αγίου Τύχωνος (St. Tikhon's) ανακήρυξε τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο επίτιμο Διδάκτορα Θεολογίας, κατά τη διάρκεια της 74ης τελετής αποφοίτησης της Σχολής το Σάββατο 28 Μαϊου στο South Canaan της Πενσυλβάνια. 

Η απονομή του τιμητικού διδακτορικού διπλώματος έγινε από τον Μητροπολίτη Τύχωνα, προκαθήμενο της εν Αμερική Ορθόδοξου Εκκλησίας (OCA). Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρέστη συμπροσευχόμενος στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου στην Ιερά Μονή του Αγίου Τύχωνος του Zadonsk, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Τύχωνος.

Το Φανάρι για το πρόβλημα της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας εν Κατάρ εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου


Ἀνακοινωθέν (31/05/2016)

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας, τήν Δευτέραν, 30ήν, καί τήν Τρίτην, 31ην Μαΐου 2016, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατ᾿ αὐτάς, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἠσχολήθη ἰδιαιτέρως μετά τοῦ θέματος τῆς ἐπί θύραις Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, καί τῶν συναφῶν πρός αὐτήν ζητημάτων, δεηθεῖσα ὑπέρ εὐοδώσεως τῶν ἐργασιῶν αὐτῆς καί εὐχηθεῖσα τήν ἄνωθεν ἐνίσχυσιν εἰς τόν Πρόεδρον αὐτῆς Παναγιώτατον Οἰκουμενικόν Πατριάρχην.

Ἐντός τῶν πλαισίων τούτων, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἐξήτασεν ἐνδελεχῶς καί τό ἀπασχολοῦν τά Πρεσβυγενῆ Πατριαρχεῖα Ἀντιοχείας καί Ἱεροσολύμων γνωστόν πρόβλημα περί τῆς ἐν Κατάρ ἐκκλησιαστικῆς δικαιοδοσίας, καί ἤχθη εἰς τήν ἀπόφασιν ὅπως προτείνῃ τήν σύστασιν, ἀμέσως μετά τήν Ἁγίαν καί Μεγάλην Σύνοδον, Ἐπιτροπῆς ἐξ ἀντιπροσώπων ἀμφοτέρων τῶν ἐνδιαφερομένων Ἐκκλησιῶν, ὑπό τήν συντονιστικήν εὐθύνην τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, πρός μελέτην τοῦ ζητήματος καί ἐξεύρεσιν κοινῇ ἀποδεκτῆς λύσεως.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 31ῃ Μαΐου 2016
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Επιστολή Κύριλλου προς Βαρθολομαίο: «Πρώτα να λυθεί πώς θα καθίσουμε και μετά η Σύνοδος»

Ζητάει όλοι οι Πατριάρχες και οι Αρχιεπίσκοποι να πάρουν θέση στο ζήτημα και προτείνει να κάθονται όλοι στο ίδιο ημικυκλικό τραπέζι 

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ | tovima.gr 


Μετά τα προβλήματα πρωτοκόλλου που προέκυψαν προσφάτως στο Άγιον Ορος, ζήτημα εγείρεται μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης για το "πρωτόκολλο" της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Δεκαπέντε ημέρες πριν την έναρξη της Πανορθοδόξου Συνόδου, της πρώτης μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών που θα διεξαχθεί στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος μ' επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, θέτει δύο ζητήματα πρωτοκόλλου, τα οποία, εάν δεν διευθετηθούν, όπως επισημαίνει, δυσχεραίνουν και κωλύουν τη συμμετοχή του. Και,  όπως τονίζουν ορθόδοξοι αρχιερείς, μέσα από την επιστολή διαφαίνεται η αγωνία της Μόσχας, μήπως δοθεί η εντύπωση ότι ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι Πρώτος μεταξύ Ίσων, αλλά Πρώτος 13 υπολοίπων Ορθοδόξων Προκαθημένων, οι οποίοι υπάγονται και λογοδοτούν στον ίδιο.

Συγκεκριμένα ο κ. Κύριλλος τονίζει ότι στη μεγάλη συνεδριακή αίθουσα της Ακαδημίας, κατά την χωροταξία που έχει σχεδιασθεί από την επιτροπή προετοιμασίας:
-   «Οι Προκαθήμενοι δεν παρακάθηνται ημικυκλικώς, αλλά εις δύο παραλλήλους γραμμάς, παρακαθήμενοι ο εις έναντι του άλλου και οι πάντες με το πλευρόν αυτών προς τον Πρόεδρον (…). Επιπλέον εις το παρουσιασθέν σχεδιάγραμμα οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών ούτε εις ίδιον τραπέζιον παρακάθηνται, αλλά εις θέσιν ιδιαιτέραν έκαστος και εξ αποστάσεως ο εις εκ των αδελφών αυτού, κεχωρισμένοι όντες, ούτε λέξιν ανταλλάξαι δυνάμενοι με τον πλησίον αυτών. Η κατάταξις των τραπεζιών τούτων είναι τοιαύτη, ώστε ούτε καν προσφέρει τη δυνατότητα εις τα διεθνή ΜΜΕ, όπως προβάλουν εις το διεθνές ακροατήριον πάντας τους συνελθόντας Προκαθημένους των Αγίων του Θεού Εκκλησιών ταυτοχρόνως. Ούτως διαλύεται μια συνολική εικών της Συνόδου». "Εκείνο το οποίον βλέπομεν", δηλώνει ο Πατριάρχης Μόσχας «εις το σχεδιάγραμμα τούτο διαφέρει ριζικώς των υφ' ημών συζητηθέντων εις τας Συνάξεις των Προκαθημένων και όσων βλέπομεν εις τας εικόνας των Οικουμενικών Συνόδων». Και απευθύνοντας μήνυμα προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο σημειώνει «η προτεινόμενη κατάταξις, ως μη ανταποκρινομένη εις την καθ΄ ημάς Ορθόδοξον εκκλησιολογίαν, προσεγγίζει επικινδύνως τα Ρωμαιοκαθολικά πρότυπα».
Μάλιστα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Μόσχας ζητάει όλοι οι Πατριάρχες και οι Αρχιεπίσκοποι να πάρουν θέση στο ζήτημα και, αφού προτείνει να κάθονται όλοι στο ίδιο ημικυκλικό τραπέζι στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι την κεντρική θέση, «ως Προεδρεύων, φυσικώς, να καταλαμβάνει η Υμετέρα Παναγιότης». Στόχος του λέει ο κ. Κύριλλος είναι να προβληθεί «εις ολόκληρον τον κόσμον η πιστή εικόνα της ενότητος και της συνοδικότητος». Οποιαδήποτε άλλη πρότασις, δηλώνει, δεν ημπορεί να γίνει αποδεκτή υπό της καθ΄ημάς Εκκλησίας, δεν θα γίνει κατανοητή υπό του λαού του Θεού και θα αποτελεί εν ανυπέρβλητο κώλυμα δια την συμμετοχήν ημών εις τας συνοδικάς συνεδριάσεις».
-      Το δεύτερο θέμα που θέτει ο Πατριάρχης Μόσχας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι το σημείο που θα καταλάβουν οι ετερόδοξοι, όπως τους χαρακτηρίζει. «Στους ετερόδοξους παρατηρητάς προβλέπονται επίσημοι θέσεις όπισθεν των  Προκαθημένων. Κατ’ αυτόν τον ακριβώς τρόπον, προσθέτει, θα εκληφθή η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος υπό εκείνης της μερίδος των ημετέρων πιστών, οι οποίοι από τώρα διαμαρτύρονται εναντίον της  ως «οικουμενιστική» και ουχί Ορθόδοξος. Διό φρονώ ότι οι παρατηρηταί εκ των ετεροδόξων εκκλησιών (sic) δέον να παρακάθηνται εν αποστάσει εκ των μελών της Συνόδου, ώστε να μην περιληφτούν εις τον φακόν και να μην αποτελούν μέρος της κοινής εικόνος της Συνόδου».
Ακόμη ζητάει να ενημερωθούν οι συνεργάτες του για τα οικονομικά ζητήματα της Συνόδου, καθώς υπάρχει ένα κοινό ταμείο, στο οποίο θα πρέπει να συνεισφέρουν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Τί λέει το Φανάρι και οι άλλες Εκκλησίες:
Η επιστολή προκάλεσε αίσθηση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όπως σημειώνουν Μητροπολίτες, μέλη της οργανωτικής επιτροπής, «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί ένταση. Τα θέματα θα λυθούν. Προκλήθηκαν, όπως σημειώνουν, από κακή συνεννόηση και εξαιτίας της περιορισμένης χωρητικότητας της αίθουσας της Θεολογικής Ακαδημίας, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος.
Ιεράρχες άλλων Εκκλησιών τονίζουν στο «Βήμα», ότι το Πατριαρχείο Μόσχας επικαλείται τα όσα είχαν αποφασισθεί το 2014 στο Φανάρι, όταν γινόταν συζήτηση για την Αγία Ειρήνη ως τόπο διεξαγωγής και με τη σαφή τότε αναφορά στο σύνθρονο του Ναού ως θέση όλων των Προκαθημένων και στη συνέχεια  τον Ιανουάριο στην Γενεύη. Γι αυτόν τον λόγο πρέπει  επιλυθούν άμεσα, ώστε να προβλευθούν δυσάρεστες καταστάσεις.  

Η συνέντευξη π. Μανουσάκη στο site του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο


Η συνέντευξη του Αρχιμανδρίτου Παντελεήμονος Μανουσάκη έπιασε τόπο! Διαβάστηκε πολύ και αναπαράχτηκε σε διάφορους αξιόλογους ιστότοπους, με σημαντικότερη θέση το επίσημο site του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Μεγάλη μας η τιμή και δικαίωση του e-περιοδικού μας Νυχθημερόν! Κυρίως όσον αφορά στη σκέψη να καλέσουμε έναν σπουδαίο θεολόγο και φιλόσοφο των άνοστων ημερών μας, τον π. Παντελεήμονα Μανουσάκη, να διατυπώσει λόγο διαυγή και απροκατάληπτο για την επικείμενη μεγάλη εκκλησιαστική διοργάνωση της Ορθοδοξίας! Εύγε "πάλιν και πολλάκις" στον εν Βοστόνη Καθηγητή π. Μανουσάκη και πολλές ευχαριστίες στους υπευθύνους του επίσημου site της Συνόδου για την προβολή της δημοσίευσής μας! 

Οι φίλοι αναγνώστες μπορείτε να δείτε την αναδημοσίευση κάνοντας κλικ ΕΔΩ