e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Τιμώντας τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο στο Kisulan, Kiblawan, Davao del Sur | Φιλιππίνες

Φωτογραφίες από την εορτή του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Ορθόδοξη Κοινότητα Αποστόλων Ανδρέου και Ιακώβου στο Κισουλάν, Νταβάο, Φιλιππίνες, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016. Το 2013 ο Πρωτοπρεσβύτερος Παγχάριος Μπορρέρος ξεκίνησε ένα πρόγραμμα βοηθείας για τις φτωχές οικογένειες. Δώρησε θηλυκά γουρουνάκια ειδικά για αναπαραγωγή. Οι οικογένειες πουλάνε τα γουρουνάκια που θα γεννηθούν κι έτσι έχουν ένα βασικό εισόδημα. Φέτος δύο οικογένειες, που έχουν ευεργετηθεί από το πρόγραμμα βοηθείας, αφιέρωσαν ως δείγμα ευγνωμοσύνης δύο μικρά γουρουνάκια στην Εκκλησία, ώστε μετά την θεία Λειτουργία όλοι να συμμετάσχουν στην χαρά και στην τράπεζα της αγάπης!
Photos from the celebration of the feast of saint James, the Brother of the Lord, in Apostles Andrew and James Orthodox Community in Kisulan, Kiblawan, Davao del Sur, on Sunday, October 23, 2016.
The story about the two roasted pigs is about the pig dispersal started by the Orthodox Community in 2013. Female piglets for reproduction have been given to poor families. This year, two families offered two pigs to the Church as thanksgiving for the blessings they have received. All the members of the Orthodox Community enjoyed the two roasted pigs after the Liturgy and during the Agape meal.

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας στις Βρυξέλλες | Liturgy presided by Metropolitan Sawa of Warschaw - Brussels (Anderlecht)

24.10.2016, Βρυξέλλες 
Με πάσα μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε τρισαρχιερατικό συλλείτουργο την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 στον Ιερόν Ναόν της πολωνοφώνου Ενορίας του Γενεθλίου της Θεοτόκου Βρυξελλών και η οποία υπάγεται κανονικώς στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου. Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα είχε συλλειτουργούς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο του Πατριαρχείου Γεωργίας στο Βέλγιο κ. Δοσίθεο.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Σταύρος Τριανταφύλλου, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Heikki Huttunen, Γενικός Γραμματέας της ΚΕΚ, Andrej Kuzma και Pawel Cecha, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, οι Πρεσβύτεροι Αθανάσιος de Theux και Alexandre Nitchiporuk (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Πολωνός Ιερομόναχος Παύλος, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Λουβαίνης, ο Πρωτοδιάκονος του Μητροπολίτου Βαρσοβίας Andrzej Dawidziuk και ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου Αθανάσιος Τοπαρλάκης.

Μεγάλο πλήθος πιστών, κυρίως πολωνικής καταγωγής, συνέρρευσε για να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία και να συναντήσει από κοντά τον σεβαστό Προκαθήμενο της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Πολωνίας. Μεταξύ άλλων έδωσε το παρών και η Εξοχωτάτη Πρόξενος της Πολωνίας εν Βρυξέλλαις.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, αλλά κυρίως ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα για όλα όσα έχει κάνει για τους ορθοδόξους Πολωνούς, οι οποίοι διαβιούν στο Βέλγιο, καθώς και για τους αγώνες του για την απόκτηση Ιερού Ναού και την καλή εξέλιξη της Ενορίας. Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ως παράδειγμα την πολωνική ενορία των Βρυξελλών για την λύση του προβλήματος της Ορθοδόξου Διασποράς. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο Pawel Cecha και στο σημαντικό ποιμαντικό έργο στην Ενορία του και του απένειμε το χρυσό σταυρό, ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου του.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Βελγίου διεβίβασε τις ευχές της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προς τον Μακαριώτατο Βαρσοβίας κ. Σάββα και τις πατρικές ευλογίες στην Πολωνική Παροικία των Βρυξέλλων, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την επίσκεψή του στην καρδιά της Ευρώπης και του εξέφρασε την μεγάλη του χαρά που βρίσκεται μαζί τους.

Ακολούθησε δεξίωση για όλους κατά την οποία όλοι οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον σεβαστό Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Πολωνίας και να του εκφράσουν τη χαρά τους που βρίσκεται μαζί τους στις Βρυξέλλες. 

Ιακώβου του Αδελφοθέου μνήμη και Ιακώβου του Αρχιεπισκόπου μνημόσυνο


Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, μνήμη του Αποστόλου Ιακώβου  του Αδελφοθέου, ο Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός, τέλεσε στον Ναό  Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, την αποδιδόμενη στον εορταζόμενον Απόστολο Θεία Λειτουργία. 

Η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία, τελείται στην Εκκλησιαστική Κοινότητα μας δύο φόρες τον χρόνο, σε εσπερινές συνάξεις. Η πρώτη, τον Οκτώβριο στην μνήμη του Αποστόλου και η δεύτερη, κατά τον τύπο της προηγιασμένης, την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, την Παρασκευή της βουβής εβδομάδος. Εφέτος για πρώτη χρονιά τελέσθηκε Κυριακή, λόγω της συμπτώσεως της μνήμης του φερομένου ως συντάκτου της, πρώτου Ιεράρχου των Ιεροσολύμων.

Ο Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, τέλεσε την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία, έξωθεν του Ιερού Βήματος, στο Σολέα του Ναού, συμπαραστατούμενος από τους διαθεσίμους εφημερίους του Ναού, Σεραφείμ Δημητρίου, Ευσέβιο Μεάντζια και Βασίλειο Ταξιαρχιώτη. Εκ των λοιπών εφημερίων ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς τέλεσε την Β΄Θεία Λειτουργία, ενώ ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Φυλακτός ιερούργησε στο εν Μήλεσι Αττικής μετόχιο της Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αθηνών και ο πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης στην Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαρακίου Θηβών.

Στην γλαφυρή ομιλία του ο Μητροπολίτης, αναφέρθηκε στον αδελφόθεο Ιάκωβο και μεταξύ άλλων και σε ένα όμορφο περιστατικό από τις απόκρυφες διηγήσεις περί της οικογενείας του Ιωσήφ του μνήστορος, λέγοντας ότι όταν τα παιδιά του Ιωσήφ έλαβαν την κληρονομιά το πατρός τους, δεν περιέλαβαν στην διανομή και τον Ιησού. Τότε λέγεται ότι ο Ιάκωβ - Ιάκωβος, μοιράστηκε τον κλήρο του με τον Ιησού και του έδωσε τον κήπο της Γεθσημανή.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε, κατά το έθος το οποίο δημιουργήθηκε από ικανού για τους διατελέσαντες Ποιμενάρχες της ενορίας, μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιακώβου ενόψη της ερχομένης επετείου της κοιμήσεως του (+25.10.1984). Τούτο συνέπεσε και με την εορτή του αγίου του οποίου φερώνυμος υπήρξε ο γεγενημένος "οὐχὶ οἰκεία βουλήσει ἀλλὰ πολλῇ καὶ καταθλιπτικῇ τῇ Κυβερνητικῇ πιέσει καὶ πρὸς ἀποτροπὴν ἀναμίξεως τῆς Πολιτείας εἰς τὴν ἐσωτερικὴν σύστασιν καὶ διοίκησιν τῆς Ἐκκλησίας", Αρχιεπίσκοπος των 12 ημερών.

Εκ του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως