e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Σουηδίας












Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας υποδέχθηκε την Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξοχ. κ. Δημήτριο Συλλούρη, ο οποίος επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Στοκχόλμη. Τον κ. Συλλούρη συνόδευε ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Στοκχόλμη, Εξοχ. κ. Ανδρέας Κακουρής, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής κ. Βασιλική Αναστασιάδου, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων κ. Εύη Χατζηγιάννη, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Γεώργιος Λοΐζου και η κ. Anna-Sara Hultgard Czernich από το τμήμα διεθνών σχέσεων του Σουηδικού Κοινοβουλίου.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού καλωσόρισε τον κ. Συλλούρη, του μετέφερε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και τον ξενάγησε στους χώρους του ιερού ναού, όπου και τον ενημέρωσε για την ιστορία του και τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκ βάθρων ανακαίνιση και συντήρησή του.

Μετά την ξενάγηση, παρετέθη δεξίωση προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου και της συνοδείας του, κατά την διάρκεια της οποίας ο κ. Συλλούρης ανεφέρθη στο δεύτερο ταξίδι του στην Στοκχόλμη. Το 2009 είχε επισκεφθεί και πάλι την πόλη ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Κατά την εξέλιξη της συζητήσεως, ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε ενδιαφέρον για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την πνευματική διακονία της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και για την λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων στη Σκανδιναυΐα.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών. Ακολούθως αναφέρθηκε στην δραστηριότητα της Ι. Μητροπόλεως, στην οποία περιλαμβάνεται και η στήριξη και βοήθεια για ενσωμάτωση των νεοαφικνουμένων Ελλήνων στη Σκανδιναυΐα, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε σημαντικά λόγω της οικονομικής καταστάσεως στην Ελλάδα. Για την πνευματική και όχι μόνο υποστήριξη των αδελφών μας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, γι᾽ αυτό και στο διάστημα των τελευταίων τριών ετών ιδρύθηκαν προς τούτο τέσσερις νέες ενορίες και έχουν χειροτονηθεί ή προσληφθεί οκτώ νέοι κληρικοί.

Ο Ποιμενάρχης επισήμανε την ανάγκη να υπηρετηθεί η ομογένεια σε αγαστή σύμπραξη όλων των καθ΄ ύλην αρμοδίων φορέων, όπως η Κυπριακή και η Ελληνική Πρεσβείες, τα Ελληνικά Σχολεία, οι Ελληνικοί Σύλλογοι κλπ.. Επίσης, εξήρε το έργο του απερχομένου Πρέσβεως, Εξοχ. κ. Κακουρή, την άριστη συνεργασία των δύο φορέων και ανέφερε ότι η σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκε στο διάστημα αυτό θα συνεχισθεί και μετά την επιστροφή του κ. Πρέσβεως στην Κύπρο, επί τη αναλήψει των νέων του καθηκόντων.

Αναφορικά με τα Ελληνικά Σχολεία, είπε ότι το ενδιαφέρον της τοπικής Εκκλησίας μεταφράζεται σε συχνές επισκέψεις σε αυτά και το κάλεσμα των μαθητών να συμμετάσχουν ενεργά στη ζωή της Εκκλησίας.

Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη και λειτουργία κατηχητικών σχολείων, ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι κάθε Κυριακή, μετά την ομιλία του προς τα παιδιά, ακολουθεί η λειτουργία τμημάτων κατηχητικών σχολείων, επικουρούμενη από τέσσερις Έλληνες γιατρούς, που έχουν αναλάβει την διακονία αυτή στον Καθεδρικό Ναό. Παρόμοιες και άλλες δράσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ενορίες εντός Σουηδίας και στις υπό την δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως χώρες.

Πληροφόρησε τους υψηλούς επισκέπτες ότι για την στήριξη του ως άνω έργου μεταφράζεται στην σουηδική το παιδικό βιβλίο "Η ιστορία ενός μικρού αγγέλου", για τις ανάγκες των μικρών παιδιών και των κατηχητικών σχολείων και ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η μετάφραση στην σουηδική της Θείας Λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου, με βάση το πρωτότυπο κείμενο και τη νέα αγγλική μετάφραση της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το έργο αυτό είναι ιστορικής σημασίας και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην κατανόηση της Θείας Λειτουργίας, ιδιαίτερα από τις νέες γενιές των ομογενών, που στην πλειονότητα τους προέρχονται από μεικτούς γάμους, αλλά και από τον σεβαστό αριθμό προσήλυτων προσερχομένων στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και την λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών.

Την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, ο Μητροπολίτης Σουηδίας παρέστη, προσκεκλημένος της Κυπριακής Πρεσβείας, σε εκδήλωση στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, με αφορμή την 90ή επέτειο της Σουηδικής-Κυπριακής Αρχαιολογικής Αποστολής, όπου μετά το πέρας της πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και παρουσίαση των εκθεμάτων.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά της κ. Αθηνάς Αρσαλίδου και της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: