e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Καλωσορίζοντας τον Χριστό μετά βαΐων και κλάδων ψυχής

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής των Βαΐων 
1 Απριλίου 2018
(Ιωαν. ιβ΄ 1-18)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Μέγιστο παράδειγμα για τις γυναίκες όλων των εποχών αποτελεί η συμπεριφορά των δύο ευσεβών αδελφών του Λαζάρου, Μάρθας και Μαρίας. Στην Βηθανία και συγκεκριμένα στο σπίτι του φίλου του Λαζάρου, όπου κατέλυσε ο Κύριος, δέχθηκε τις θερμές περιποιήσεις των δύο αδελφών. Όμως, υπήρξε μια διαφορά στη στάση των γυναικών αυτών.

Η Μάρθα ήταν άνθρωπος πρακτικός, φιλόξενη και καλή νοικοκυρά. Θεωρούσε αυτονόητο και επιτακτικό καθήκον να περιποιείται κάθε ξένο. Έτσι, η μόνη ένθερμη μέριμνά της ήταν να ετοιμάσει για τον Κύριο ένα πλούσιο τραπέζι. Επιμελής και δραστήρια καθώς ήταν, δεν υπολόγιζε θυσίες και κόπους.

Η Μαρία, αντιθέτως, έβρισκε χαρά και αγαλλίαση απερίγραπτη στο να ακούει τα λόγια του Σωτήρα, όπως -άλλωστε- όλοι οφείλουμε να κάνουμε. Σαν διψασμένο ελάφι προσπαθούσε να αντλήσει τα νάματα της ζωής. Άλειψε, γεμάτη ιερό ζήλο, τα πόδια του Κυρίου με πολύτιμο μύρο και τα σφούγγισε, ύστερα, με τα μαλλιά της κεφαλής της, παρά τις υποκριτικές αντιρρήσεις του ασεβή Ιούδα.

Για τις κοσμικές γυναίκες της αριστοκρατίας της εποχής εκείνης, η πράξη αυτή θα εθεωρείτο άκρως εξευτελιστική. Αλλά οι δύο αδελφές του Λαζάρου δεν πτοήθηκαν από καμιά θυσία και κανένα κόπο, προκειμένου να τιμήσουν τον ζωοδότη Κύριο.

Κάθε χριστιανή γυναίκα ανά τους αιώνες, λοιπόν, χρειάζεται να μιμηθεί τις γυναίκες αυτές. Να φροντίσει με επιμέλεια και σωφροσύνη το σπίτι της με αγάπη, υπομονή και καλοσύνη. Να είναι γλυκομίλητη. Να αγαπά και να διαπαιδαγωγεί τα παιδιά της εν Χριστώ, χωρίς να υποθάλπει τις όποιες κακές προδιαθέσεις και συνήθειές τους. Αλλά και να τιμούν και να στηρίζουν τους συζύγους τους σε κάθε κλονισμό, χωρίς να τις καταλαμβάνει θυμός, ανυπομονησία και εγωισμός.

Το ίδιο πράος, ειρηνικός και γεμάτος απεριόριστη στοργή έμεινε και ο Κύριος αντιμετωπίζοντας τα πλήθη τα οποία τον ζητωκραύγαζαν όταν έμπαινε ταπεινά στην Ιερουσαλήμ. Ήξερε ότι κάθε πανηγυρική εκδήλωση ήταν επιφανειακή και αυτοί που τώρα τον ζητωκραύγαζαν, αύριο θα τον εξύβριζαν και θα ζητούσαν τον θάνατό Του. Εξάλλου, ουδέποτε θέλησε να είναι κοσμικός ηγεμόνας και στρατηλάτης. Η πραότητα και η ταπεινοφροσύνη Του ας γίνουν φωτεινός φάρος και οδηγός της ζωής όλων μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: