e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Tο παρασκήνιο πίσω από τον "ιερό πόλεμο" Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου

Την πιο σοβαρή τους κρίση περνούν η Εκκλησία της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο


Του Σωτήρη Σταθόπουλου | THE TOC | 05 Οκτ. 18 (18:12)

Tην πιο σοβαρή τους κρίση περνούν η Εκκλησία της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η διεκδίκηση του Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά μπορεί να φαίνεται ότι είναι η πέτρα του σκανδάλου αλλά τα αίτια της ρήξης φαίνεται να είναι πιο βαθιά.

Ο Αρχιεπίσκοπος εκτιμά ότι η επιμονή του Οικουμενικού Πατριάρχη υποκρύπτει άλλους σκοπούς, όπως να «πατήσει πόδι» σε μια περιοχή που ανήκει στην ελλαδική εκκλησία, κάτι που είναι αντικανονικό. Στον αντίποδα το Φανάρι θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει ένας ναός στην Αττική που να ανήκει αποκλειστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες εκκλησίες. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η αντιπαράθεση Ιερώνυμου – Βαρθολομαίου και πρόκειται ουσιαστικά για ένα «παιχνίδι εξουσίας» μεταξύ των δύο προκαθημένων.

Οι κλειδωμένες πόρτες και οι ξεχωριστές λειτουργίες

Τα ευτράπελα και τα τραγελαφικά που συνέβησαν το διάστημα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ των δύο εκκλησιών δεν ήταν λίγα. Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου έγιναν δύο λειτουργίες μία από την ελλαδική εκκλησία και μία από ιερείς που ανήκουν στο Φανάρι. 
Κατά την λειτουργία των χαιρετισμών ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης που δεν ανήκει διοικητικά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, επιχείρησε να λειτουργήσει στον επίμαχο ναό, αλλά τον βρήκε σφραγισμένο, καθώς είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη η εκκλησία της Ελλάδος, ενώ απ έξω ήταν αστυνομικοί.

Η απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει το Φανάρι έγινε γνωστή την ημέρα που βρίσκεται στην χώρα μας ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επέλεξαν να βρεθούν σε διαφορετικές εκδηλώσεις

Είναι τέτοιο το κλίμα μεταξύ των δύο εκκλησιών που ο Αρχιεπίσκοπος δεν παραβρέθηκε για πρώτη φορά σε καμία από τις εκδηλώσεις που παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου τρισάγιο στο Μάτι. Η Βουλή διοργάνωσε  προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη εκδήλωση  στο Μέγαρο Μουσικής από την οποία απουσίαζε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος προτίμησε να παραστεί μαζί με περίπου 50 μητροπολίτες στην εκδήλωση που έγινε στην παλαιά Βουλή για τον μισό αιώνα αρχιερατείας του Μητροπολίτη Καρυστίας, Σεραφείμ.

Η ιστορία του κτήματος και της κόντρας

Ο Ιερός Ναός που βρίσκεται εντός του κτήματος Προμπονά που είναι στα όρια μεταξύ των Δήμων Αθηναίων και Φιλαδέλφειας, κτίστηκε ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δημήτρη Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το 2017, με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του το Ναό και ανέθεσε τη λειτουργία του στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, ως Κάθισμα αυτής.

Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η  Αρχιεπισκοπή κατέθεσε ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και κατά της επιτροπής του Κληροδοτήματος Προμπονά αναφέροντας ότι ο Ναός ανήκει στη δικαιοδοσία του. Στην συνέχεια το Φανάρι προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του πρωτοδικείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: