e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Θερινό δειλινό στο εκκλησάκι του Αγίου Γρηγορίου Μικρής Μαντίνειας, με αντίκρυ τον Μεσσηνιακό Κόλπο


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Η Μικρή Μαντίνεια βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καλαμάτας. Είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, πολύ δημοφιλής ως τουριστικό θέρετρο. 
     Πάνω από τον οικισμό, στον κύριο δρόμο προς Αρεόπολη, βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Κοσμά του Αιτωλού, παρεκκλήσιο του Ενοριακού Ναού Προφήτου Ηλία της Μ. Μαντίνειας. Το εκκλησάκι αυτό εσχάτως έχει καταστεί πασίγνωστο, διότι τελούνται πολλοί γάμοι και βαπτίσεις, προερχόμενες από την γύρω περιοχή (Μεσσηνία, Μάνη κλπ) και από το εξωτερικό. 
     Πριν λίγο καιρό μάλιστα (2.6.2018) έγιναν τα Εγκαίνιά του από τον νέο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ΄, μιας και ανήκει εκκλησιαστικά στην Ι. Μητρόπολη Μάνης, παρότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Καλαμάτα. 
     Εφημέριος είναι ο π. Σωτήριος Μαστέας, καθηγητής της Ρομποτικής σε σχολείο Δευτεροβάθμιας της Μεσσηνίας, ένας σεμνός και ιεροπρεπέστατος κληρικός.
Αντιπροσωπεία της υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [φωτογραφίες + video]
Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, επισκέφθηκε το Σάββατο, 23 Ιουνίου, Αντιπροσωπεία της υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ύστερα από σχετικό αίτημά της. 

Την Αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Οδησσού και Ιζμαΐλ Αγαθάγγελος, Κάμιανετς-Ποδίλσκ και Γοροδόκ Θεόδωρος, Λουγάνσκ και Αλτσέβσκ Μητροφάνης, Μπορίσπολ και Μπροβαρί Αντώνιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Δανιλέβιτς, και το μέλος της Άνω Βουλής της Ουκρανίας, κ.Βαντίμ Νοβίνσκι.

Τα μέλη της Αντιπροσωπείας της υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού προσκύνησαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ακολούθως προήδρευσε των συνομιλιών, στις οποίες από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Γέρων Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Σμύρνης Βαρθολομαίος. 

Στις συνομιλίες εξετάστηκε η υφιστάμενη εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία και αντηλλάγησαν απόψεις, σε σχέση με την επιθυμία της Μητρός Εκκλησίας για την αποκατάσταση της ενότητας των Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία, με τελική προοπτική την εκχώρηση στην Εκκλησία αυτών αυτοκεφάλου καθεστώτος. Αργά το μεσημέρι οι συνομιλίες διεκόπησαν και οι δύο Αντιπροσωπείες παρακάθισαν σε γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα και συνέχισαν αμέσως μετά. 

Σε δηλώσεις του, σε ουκρανικά Μέσα Ενημερώσεως, μετά τις συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ανέφερε: «Σήμερα, υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε με την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, εδώ στις Αυλές της Μητρός Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνεργασία, την οποία είχαμε σήμερα, [μία] ανταλλαγή απόψεων επί του ουκρανικού ζητήματος, το οποίο αφορά και εσάς που είστε και ζείτε στην Ουκρανία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Μητέρα Εκκλησία, δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται και ενδιαφέρεται ακόμα περισσότερο σήμερα για τη θεραπεία του προβλήματος το οποίο υπάρχει στην Ουκρανία, για την επικράτηση της ειρήνης στην χώρα και, επίσης, για την ειρήνευση όλων των ομάδων και την συνεργασία όλων για το καλό της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον Ουκρανικό λαό. Και αυτή η σημερινή συνάντηση ήταν πραγματικά μια ευλογημένη στιγμή και ελπίζουμε στην καλή συνεργασία, στην μελλοντική συνεργασία μας και στο συνεχή διάλογο με όλους εσάς τους αδελφούς εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Εκ του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου | φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Ο Υπουργός Εσωτερικών της FYROM στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο, 23 Ιουνίου, ο Υπουργός Εσωτερικών της FYROM κ. Oliver Spasovski. 

O κ. Spasovski, με την συνοδεία του, έγινε δεκτός με τιμή και εγκαρδιότητα από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου | Φωτογραφία: Ν. Μαγγίνας

Λόγος στο Γενέθλιο του αγίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής του Γενεθλίου του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου 
24 Ιουνίου 2018
(Λουκ. α΄ 1-25, 57-68 και 76-80)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

«Τα αδύνατα τοις ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστίν», είπε ο Κύριος στους μαθητές Του. Και όμως, πολλές φορές το αδύναμο και πεπερασμένο ανθρώπινο μυαλό, προσπαθεί να κατανοήσει τα «θαυμάσια» του Θεού. Όμως αυτό είναι αδύνατον! Αφού καμία ανθρώπινη σοφία και επιστήμη δεν μπορεί να εξιχνιάσει τα μυστήρια της θεότητας, τις μεθόδους και τους δρόμους της θείας χάριτος. Πολλές φορές όμως, η αλαζονεία του ανθρώπου, αλλά και η ανωριμότητά του, τον κάνουν να θεοποιεί την επιστήμη και την ανθρώπινη λογική. Όμως και το ανθρώπινο λογικό είναι κι αυτό δώρο του Θεού και άρα τα όριά του, είναι από Αυτόν καθορισμένα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ο άνθρωπος και καμιά επιστήμη και σοφία δεν θα είχε αναπτύξει, αν ο Θεός δεν το επέτρεπε.

Δέσμιος, λοιπόν, της ανθρώπινης λογικής υπήρξε και ο Άγιος Ζαχαρίας, ο πατέρας του Ιωάννου του Προδρόμου. Παρότι Άγγελος Κυρίου τού ανήγγειλε  ότι η σύζυγός του Ελισάβετ -καίτοι γυναίκα περασμένης ηλικίας- θα έφερνε στον κόσμο τον Μέγα Προφήτη Ιωάννη, ο ίδιος προέβαλε ανθρώπινες αμφιβολίες και αμφισβήτησε, έστω και άθελά του, την θεία δύναμη. Τότε ο Άγγελος Κυρίου τού είπε ότι θα έχανε τη φωνή του, μέχρι την στιγμή που θα γεννιόταν το παιδί. Και η φωνή του πράγματι επανήλθε, όταν χάραζε πάνω στις πλάκες το όνομα «Ιωάννης», το οποίο επιθυμούσε να δοθεί στο νεογέννητο και το οποίο ο ίδιος ο Άγγελος τού είχε υποδείξει ως αδιαπραγμάτευτο θέλημα του Θεού.

Οι μεγάλοι Άγιοι της Εκκλησίας, στην επίγεια ζωή τους, δεν ήταν απαλλαγμένοι ανθρωπίνων αδυναμιών. Όμως η διαφορά τους με όλους εμάς είναι ότι εκείνοι μας δείχνουν τον δρόμο της προσπάθειας και του αγώνα για την υπέρβαση αυτών των αδυναμιών. Η μετάνοια και η ταπεινότητα πάντα τους κοσμούσαν και η χάρις και η δύναμη του Θεού τους καθοδηγούσε. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μεγάλοι ασεβείς και διώκτες της πίστεως, όπως ο μέγας Παύλος, έγιναν Απόστολοι των Εθνών και μάρτυρες της αλήθειας. Ο Άγιος Προφήτης Ζαχαρίας όχι μόνο μετανόησε για την αμφιβολία του αυτή, αλλά έδωσε και την ζωή του για τον Θεό, σφαγιαζόμενος ενώπιον του ιερού θυσιαστηρίου, το οποίο ως ιερέας διακονούσε. Το ίδιο έκανε και ο Απόστολος Θωμάς, αλλά και πολλοί άλλοι.

Ας μιμηθούμε, λοιπόν, όλους αυτούς και ας φωτιστούμε από την αγία ζωή του μέγιστου όλων των προφητών του Ιωάννη του Προδρόμου, ο οποίος ως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», προετοίμασε με ταπεινοφροσύνη τον δρόμο του Σωτήρα, κήρυξε άφοβα την μετάνοια και στηλίτευσε την ασέβεια, την αμαρτωλότητα και την αδικία, ενοχλώντας τους ισχυρούς του κόσμου, πράγμα που τελικά το πλήρωσε με την ζωή του. Ας είναι το παράδειγμά του, φωτεινός φάρος για όλους μας. Γένοιτο!