e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019

Ο Τόμος Αυτοκεφαλίας εκτέθηκε στην περιοχή Rivne της Ουκρανίας. "Μεγάλο δώρο από τον Κύριο", δηλώνει ο Ποροσένκο


[Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας]

Κατά την διάρκεια επίσκεψης εργασίας στην περιφέρεια Rivne της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έλαβε μέρος σε Ευχαριστιακή Σύναξη για τον Τόμο Αυτοκεφαλίας και τον σχηματισμό ενιαίας Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα. Η εορταστική αυτή λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Rivne, σήμερα, 10.1.2019, με τη συμμετοχή του επίτιμου Πατριάρχη Φιλαρέτου.

Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας μεταφέρθηκε πανηγυρικά στη Σύναξη αυτήν και εκτέθηκε κοντά στις βασιλικές πύλες του Ναού.

Ο αρχηγός του κράτους έδωσε συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που ήταν παρόντες στην εκκλησία τα Χριστούγεννα και υπενθύμισε ότι αυτή τη χρονιά είναι ξεχωριστή, καθώς η Ουκρανία και ο λαός της έλαβαν ένα "μεγάλο δώρο από τον Κύριο", τη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία. Είπε επίσης ότι τώρα "το αστέρι του μεγάλου Ορθόδοξου έθνους - η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, λάμπει μεταξύ των αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών".

"Είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα έθνη, χιλιάδες άνθρωποι σε αυτόν τον ναό και αυτοί που βρίσκονται στους δρόμους στέκονται με ευγνώμονες προσευχές προς τον Κύριο για το δώρο του", πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η περιφέρεια Rivne είναι η πρώτη που βλέπει τον Τόμο, ο οποίος "υπογράφηκε από όλα τα μέλη της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου χθες, ενώ σήμερα επέστρεψε στην Ουκρανία". "Σήμερα, μπορείτε να δείτε τον Τόμο που φιλοδοξούσαν γενιές Ουκρανών και χορήγησε Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία έθεσε τα πνευματικά θεμέλια για την οικοδόμηση κράτους, ισοδυναμώντας με πράξη ή δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας", ανέφερε.

Ο αρχηγός του κράτους υπενθύμισε επίσης ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δημιουργήθηκε και ο Προκαθήμενος εκλέχτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2018 στο Συμβούλιο Ενότητας: "Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους προσευχήθηκαν γι' αυτό. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Αυτό δεν είναι μόνο η δημιουργία μιας Εκκλησίας, ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας θα ήταν αδύνατο χωρίς αυτό".

"Ως εκ τούτου, η Μόσχα αγωνίστηκε επιθετικά να μην επιτρέψει την κανονική αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, αναγνωρισμένη από την Ορθοδοξία του κόσμου, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ήταν σημαντικό γι' αυτούς να μην αφήσουν την Ουκρανία έξω από τη Ρωσική Αυτοκρατορία", πρόσθεσε ο Ποροσένκο, επισημαίνοντας ότι "ο Τόμος είναι απόδειξη ότι η Ουκρανία έχει αποκτήσει ελευθερία, ανεξαρτησία". 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του δήλωσε ο Πρόεδρος ότι είναι πεπεισμένος ότι οι κατά τόπους Ενορίες στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να εντάσσονται στην νέα Εκκλησία. "Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η διαδικασία που έχει αρχίσει τώρα, θα συνεχιστεί", τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία είναι εθελοντική και λαμβάνει χώρα με πρωτοβουλία των πιστών. "Τονίζω - δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει καμία πίεση από το κράτος, επειδή οι ενορίτες αποφασίζουν όταν αισθάνονται πιο άνετα". Προσέθεσε μάλιστα: "Αν ο ιερέας αναγνωρίσει ότι η ουκρανική γη είναι μια κανονική επικράτεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και οι ενορίτες συμφωνούν με αυτήν - αυτή είναι η επιλογή τους. Αν οι ενορίτες προσευχηθούν για ανεξαρτησία, η ελευθερία της Ουκρανίας είναι και η επιλογή τους".

Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία έχει τελικά μια ενιαία Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μετά την ολοκλήρωση της προσευχής, ο Πρόεδρος είχε συνομιλίες με τους ντόπιους, οι οποίοι τον αποθέωσαν, όπως μαρτυρά το δημοσιευόμενο φωτογραφικό υλικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: