e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Μήνυμα Πάσχα 2019 του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [video + κείμενο]



ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄
ΧΑΡΙΤΙ και ΕΛΕΕΙ ΘΕΟΥ 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Προς 
Το Τίμιο Πρεσβυτέριο, τις Μοναστικές Αδελφότητες 
και τον Ευσεβέστατο Λαό της εν Ζακύνθω Εκκλησίας

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
«Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια εορταζέτω γουν πάσα κτίσις, την έγερσιν Χριστού, εν ή εστερέωται».

Με αυτόν τον ύμνο, αγαπητοί μου, η Εκκλησία προβαίνει σε μία διαπίστωση και ταυτόχρονα προτροπή. Η διαπίστωση είναι ότι τώρα, με την Ανάσταση του Κυρίου Ιησού, τα πάντα πλημμύρισαν φως: ο ουρανός, η γη και τα καταχθόνια. Όλος ο κόσμος κατέστη φωτεινός, χάρη στην αναστάσιμη δύναμη του Χριστού.

Ο ουρανός φωτίστηκε, διότι έγινε και πάλι ο τόπος, προς τον οποίον ο άνθρωπος μπορεί να κατευθύνει την ύπαρξή του. Πριν την Ανάσταση του Ιησού, ο ουρανός ήταν κλειστός για το ανθρώπινο γένος. Μετά την παρακοή, ο πρώτος Αδάμ απώλεσε τον Παράδεισο και παρέμεινε εξόριστος από τον κόσμο. Σήμερα όμως, και πάλιν ο δρόμος άνοιξε, φωτίστηκε χάρη στον δεύτερο Αδάμ, ο δε άνθρωπος μπορεί και πάλι να εισοδεύει στην επουράνια Βασιλεία.
Η γη λαμβάνει και εκείνη το αναστάσιμο φως, αφού παύει να είναι ο τόπος της εξορίας του ανθρώπου και γίνεται ο τόπος της προετοιμασίας για την κατάκτηση της αγιότητας.  Κάθε διάσταση αυτής της ζωής, κάθε σπιθαμή αυτού του κόσμου φωτίζεται και λειτουργεί αγιαστικά, καθοδηγητικά προς την άνω Ιερουσαλήμ.
Μέσα στον κόσμο όλα τα ανθρώπινα πρόσωπα φωτίζονται, μετέχοντας στην Ανάσταση του Χριστού. Αποκτούν ιερότητα, αποκαθίστανται ως εικόνες του Θεού, που απαστράπτουν, καθώς φανερώνουν την Ανάσταση σε τούτη τη βιωτή. Παύουν πλέον οι δυσκολίες να στερούν  από την ανθρώπινη φύση τη χαρά, αφού ξεπερνιούνται με το αναστάσιμο Φως. Παύουν οι άλλοι να αποτελούν τους εχθρούς, τους ανταγωνιστές μας, αφού καθίστανται κατοικητήρια της ειρηνευτικής αναστάσιμης παρουσίας του Ιησού.
Αλλά και τα καταχθόνια χαίρονται, καθώς πλημμυρίζουν από την αναστάσιμη ευωδία. Οι νεκροί πλέον αναπαύονται. Οι κεκοιμημένοι συνεχίζουν να ζουν, να επικοινωνούν με τους ζώντες, να απολαμβάνουν την δόξα της αγιότητας και να αποτελούν παραδείγματα βίου για την στρατευομένη Εκκλησία.
Τα πάντα, λοιπόν, και οι πάντες μετέχουμε στο φως της Αναστάσεως του Χριστού. Αρκεί να διαθέτουμε την ανάλογη ψυχική καθαρότητα. Αρκεί να είμαστε ανοικτοί στη θεία χάρη, ώστε να φωτισθούμε και έπειτα να φωτίσουμε.
Αγαπητοί μου, ο «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών», για να αποκτήσουμε κι εμείς τη βεβαιότητα της δικής μας ανάστασης,  όσο και των κεκοιμημένων αδελφών μας.
Γι’ αυτό, ας μην αφήνουμε το σκοτάδι να καλύπτει τις υπάρξεις μας. Ας μετέχουμε στο φως, και ως φωτεινές υπάρξεις να πορευόμαστε με φωτεινά έργα, φωτεινές σκέψεις και φωτεινά πρόσωπα! 

Ο Μητροπολίτης 
+ο Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: