e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Ποιος είναι ο… «πάπας της Ανατολής»;


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ανάμεσα στις πολλές ύβρεις και συκοφαντίες που εκτοξεύουν ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι Ρώσοι και οι δορυφόροι τους, είναι και το ότι τάχα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ επιδιώκει να γίνει ο… «πάπας της Ανατολής»!!!... Σε πολλά κείμενα και συνεντεύξεις υβριστών του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, ακόμη και μεγαλόσχημων κληρικών, εμπεριέχεται αυτή η ανόητη και έωλη μομφή. Έτσι δυστυχώς ερμηνεύουν οι αθεολόγητοι και εκκλησιολογικώς προτεσταντίζοντες Μοσχοβίτες και οι υποστηρικτές τους τον πανάρχαιο εκκλησιαστικό Θεσμό του Πρώτου, που υπάρχει στην Εκκλησία από την πρώτη στιγμή της επί γης ιδρύσεώς Της και ουδείς δύναται να τον αρνηθεί χωρίς ταυτόχρονα να θέσει εαυτόν εκτός της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Όμως, η αλήθεια πάντα εκδικείται τους αρνητές της. Και, όπως το λέει θυμόσοφα ο λαός μας, «όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα»… Διότι, όσο και να προσποιείται κανείς, στο τέλος δεν μπορεί να κρύβει για πάντα αυτό που πραγματικά είναι και αυτό που πραγματικά πιστεύει. Αυτό έχει συμβεί και με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, έναν από τους μεγαλύτερους υβριστές του Οικουμενικού Πατριάρχου, που τον τελευταίο καιρό συχνά πυκνά τον συκοφαντεί ότι επιθυμεί να γίνει «πάπας»…

Το ποιος εμφορείται και χαρακτηρίζεται από την αλαζονεία και την έπαρση του «αλαθήτου», λοιπόν, ας το κρίνει ο κάθε εχέφρων αναγνώστης διαβάζοντας τα παρακάτω αποκαλυπτικά, τα οποία έχουν δημοσιευθεί εδώ και πολύ καιρό σε ρωσικές ιστοσελίδες, όμως δεν είχαν φτάσει μέχρι τώρα σε γνώση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Η επικαιρότητα, λόγω του Ουκρανικού Εκκλησιαστικού Ζητήματος και της κρίσεως που αυτό έχει προκαλέσει στις σχέσεις Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας, επιβάλλει να ενημερωθούν οι καλοπροαίρετοι Ορθόδοξοι πιστοί για το ποιος πραγματικά είναι ο Πατριάρχης Κύριλλος, αφού η αλαζονική και αυταρχική προσωπικότητά του είναι βασική αιτία που υποδαυλίζει αυτήν την κρίση, οδηγώντας την σε αδιέξοδο.

Τι συνέβη λοιπόν; 8 Σεπτεμβρίου 2017 (21 Σεπτεμβρίου για εμάς που ακολουθούμε το διορθωμένο Ημερολόγιο), εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Ο Πατριάρχης Κύριλλος μαζί με Επισκόπους και Κληρικούς της Ρωσικής Εκκλησίας λειτουργούν στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο μεγάλο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, το Νοβοροσίσκ. Μετά την Θεία Λειτουργία παρατίθεται εόρτια τράπεζα, με τη συμμετοχή του Πατριάρχου, των Επισκόπων και Κληρικών, των αρχών της πόλεως και αρκετών πιστών. Εκεί, ο Κύριλλος πραγματοποιεί ομιλία με παραινέσεις προς τους Κληρικούς της Εκκλησίας του. Μεταξύ άλλων λέγει και τα εξής συγκλονιστικά και αποκαλυπτικά των εκκλησιολογικών του αντιλήψεων:

«Οποιοσδήποτε εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες, ότι όλα όσα διδάσκει ο Πατριάρχης πρέπει να γίνουν, να εγκαταλείψει κάθε αμφιβολία! Και να εκπληρώσει αυστηρά αυτό που διατάζω! Διότι δεν μιλώ από τη δική μου σοφία, αλλά από τη σοφία ολόκληρης της Ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την Εκκλησία μας σήμερα! Όποιος δεν συμφωνεί, να αποσυρθεί (να πάρει σύνταξη)!»

Αυτά είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος στους εμβρόντητους Κληρικούς του, οι οποίοι αντιλήφθηκαν, για μία ακόμη φορά, ότι εάν υπάρχει κάποιος που όντως επιθυμεί να γίνει ο «πάπας της Ανατολής», αυτός δεν είναι άλλος από τον δικό τους Πατριάρχη… Ο οποίος θεωρεί ότι ολόκληρη η Ρωσική Εκκλησία είναι προέκταση της προσωπικής του βούλησης και με αυτόν τον αυταρχικό και εγωκεντρικό τρόπο την διοικεί, καταδυναστεύοντας χιλιάδες απλούς ταλαίπωρους κληρικούς της…

Το πρόβλημα είναι ότι αυτήν την αντίληψη ο Κύριλλος θέλει να την επεκτείνει σε όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία, με όχημα την κοσμική ισχύ της Ρωσίας.

Και το ερώτημα είναι πώς έχουν το θράσος τόσο οι Ρώσοι όσο και οι υπασπιστές τους να μέμφονται τον Οικουμενικό Πατριάρχη για «παπισμό», όταν ο Κύριλλος συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και αποκαλύπτει αυτό το σκοτάδι από τα μύχια της ψυχής του…

Σχετικές πηγές από δημοσιεύσεις σε ρωσικές ιστοσελίδες, ΕΔΩ και ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: