e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δεκτός από τον Μέγα Δούκα Henri του Λουξεμβούργου


Την Πέμπτη 14η Νοεμβρίου 2019, τελευταία ημέρα των εορτασμών για το Χρυσό Ιωβηλαίο της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη στα Ανάκτορα του Μεγάλου Δουκάτου στο Λουξεμβούργο, όπου έγινε δεκτός από τον Μέγα Δούκα Henri του Λουξεμβούργου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συνάντηση μεγάλης διάρκειας κατά την οποία αντάλλαξε απόψεις με τον Μέγα Δούκα για τα μεγάλα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας και των ανθρώπων γενικώτερα. Συζήτησαν για την μεγάλη ανάπτυξη της Ιεράς Μητροπόλεως στην Μπενελούξ που γιορτάζει το Χρυσό Ιωβηλαίο της και εδώ και μερικές δεκαετίες είναι παρούσα στο Μέγα Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Ο Μητροπολίτης του Οικουεμενικού Θρόνου εκπροσωπεί άπασα την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Λουξεμβούργο έναντι των πολιτικών Αρχών του Λουξεμβούργου και των εκπροσώπων των άλλων θρησκειών σ´αυτή τη Χώρα.

Την προηγούμενη μέρα έγινε Δοξολογία προς υποδοχή της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Λουξεμβούργου (Weiler-la-Tour) από τον Ιερό Κλήρο και τους ευσεβείς ορθοδόξους χριστιανούς. Παρόντες ήσαν επίσης εκπρόσωποι των πολιτικών και διπλωματικών Αρχών και οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας αυτής. Ανάμεσά τους ήταν ο Αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου, Καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich και ο πρόεδρος της COMECE.

Στην συνέχεια έλαβε χώρα Επίσημο Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου με την παρουσία όλων των παρόντων αξιωματούχων στην Δοξολογία.

Photo: ©2019 Cour grand-ducale / Claude Piscitelli tous droits réservé

Ο Πράσινος Πατριάρχης σε πράσινο περίπατο στο Βέλγιο


Ο Πράσινος Πατριάρχης σε περίπατο σε καταπράσινα λιβάδια και φθινοπωρινά δάση.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη στο Βέλγιο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ορθόδοξη Μητρόπολη του Βελγίου, που εορτάζει τα πενήντα χρόνια της ίδρυσής της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, γνωστός για τα οικολογικά του ενδιαφέροντα, θέλησε να θαυμάσει το πράσινο τοπίο της περιοχής, όπου κατέλυσε, μετά το γεμάτο πρόγραμμά του μιας ολόκληρης εβδομάδος. Ήταν ένα ωραιότατο εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής των Αρδεννών στην Βαλωνία, έξω από τις Βρυξέλλες 100 και πλέον χιλιόμετρα.

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου στο Αββαείο Notre-Dame de Saint-Rémy στο Rochefort


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το απόγευμα της 12ης Νοεμβρίου επισκέφθηκε το Αββαείο Notre-Dame de Saint-Rémy στο Rochefort. Τον Παναγιώτατο θερμώς υποδέχθηκε, επικεφαλής της αδελφότητας της Μονής, ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Gilbert Degros μαζί με πλήθος πιστών, φίλων και επισκεπτών της Μονής. Παρόντες στην υποδοχή ήταν και ο Ηγούμενος της Μονής του Chevetogne Dom Lambert De Vos μαζί με τους τρεις προκατόχους του και όλη την αδελφότητα, ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Μονής του Maredsous Bernard Lorent, καθώς και άλλοι Ηγούμενοι και Ηγούμενες γειτονικών Μονών όπως και από την Γαλλία.

Ακολούθησε ο Εσπερινός κατά τον λατινικό ρυθμό στο Καθολικό της Μονής. Στην διάρκεια του Εσπερινού ο χορός της αδελφότητας του Chevetogne έψαλε ύμνους στην ελληνική και στην σλαβονική.

Στην συνέχεια ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Gilbert Degros προσφώνησε εγκαρδίως τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη ευχαριστώντας για την τιμητική Του παρουσία στην Μονή και ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντιφώνησε καταλλήλως εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία του εν μέσω αδελφών χριστιανών στο ιστορικό Αββαείο του Rochefort στο οποίο από αιώνες δοξολογείται το όνομα του Ιησού Χριστού και της Παναγίας Μητέρας Του, στην οποία είναι αφιερωμένη η Μονή και εξήρε την κοινοβιακή ζωή της Μονής. Μονής, η οποία δεν κλείνεται στον εαυτό της αλλά ανοίγεται φιλάνθρωπα στον κόσμο. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Ηγούμενο για τις αδελφικές σχέσεις και την σημαντική βοήθεια την οποία προσφέρει η Μονή του στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου.

Τέλος, o Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στον Καθηγούμενο έναν ξυλόγλυπτο Σταυρό επενδυμένο με ασήμι και ο Καθηγουμένος της Μονής του Rochefort δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μία πολυτελή δερματόδετη Βίβλο, αντίγραφο Βίβλου του 14ου αιώνα.

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Δημαρχείο της Bruges του Βελγίου και στον Ναό του «Τιμίου Αίματος»


Κατά την διάρκεια της σύντομης παραμονής του στην πόλη Bruges του Βελγίου, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Δημαρχείο της όμορφης αυτής πόλεως, όπου έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο κ. Dirk Du Fauw. Ήταν μία μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει την ωραία αίθουσα, γοτθικού ρυθμού, του ιστορικού αυτού κτηρίου.

Εν συνεχεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκαμε προσκυνηματική επίσκεψη στην Εκκλησία του «Τιμίου Αίματος», δίπλα στο Δημαρχείο. Στο ισόγειο υπάρχει ο Ναός προς τιμήν του Μεγάλου Βασιλείου, ρυθμού ρωμανικού, κτισμένος τον 12ο αιώνα. Η Εκκλησία αυτή χτίστηκε μετά από επιθυμία του τότε Κόμη της Φλάνδρας Thierry d’Alsace, που μετέφερε σ´αυτήν το «Τίμιον Αίμα», που έλαβαν από τους Αγίους Τόπους κατά την Δεύτερη Σταυροφορία. Το «Τίμιον Αίμα» μεταφέρθηκε από τα Ιεροσόλυμα σ´ αυτά τα μέρη από το έτος 1150. Στην συνέχεια χτίστηκε πάνω από την Εκκλησία του Μεγάλου Βασιλείου, άλλος ναός, αυτός του «Τιμίου Αίματος».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε σ´αυτόν το ναό ο Επίσκοπος της πόλεως της Bruges, Mgr. Lode Aerts, ο Εφημέριος της Εκκλησίας ταύτης κ. Libert Bruneel και τα μέλη της Αδελφότητος του «Τιμίου Αίματος» και προσκύνησε τα ιερά λείψανα του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και το «Τίμιο Αίμα».