e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα 2019 στο Φανάρι


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 29η Δεκεμβρίου 2019, κατά την Θεία Λειτουργία, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. 
[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan] 

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα 2019 στο Los Baños, Philippines


Sunday after Christmas at Holy Trinity Orthodox Church in Los Baños, Philippines 
 Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 29 Δεκεμβρίου 2019, στον Ορθόδοξο Ναό Αγίας Τριάδος στο Λος Μπάνιος, Φιλιππίνες

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Ζακύνθου


Πρωί Σαββάτου μετά τα Χριστούγεννα, 28η Δεκεμβρίου 2019, στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου της κατοικίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου εν Ζακύνθω, χειροτονήθηκε από τον Σεβ. Δωδώνης στον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου, ο μέχρι τούδε καλλιφωνότατος Διάκονος Παναγιώτης Παράσχης. Παρών και συμπροσευχόμενος ήταν ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.

Ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος και η διάσπαση της Ορθοδοξίας


Του Θεοδώρου Καλμούκου 
29 Δεκεμβρίου, 2019 
Δεν εξέπληξε η τελευταία πράξη αντιεκκλησιαστικού και αντορθόδοξου παροξυσμού του Πατριαρχείου της Μόσχας, η διακοπή της μνημόνευσης του ονόματος του Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου του Δευτέρου από τα Δίπτυχα της Θείας Ευχαριστίας, επειδή αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Με άλλα λόγια επειδή ο Πατριάρχης Θεόδωρος έπραξε το εκκλησιολογικώς ορθόν. 
Το γραφικό είναι ότι η Μόσχα επιδίδεται σε εκκλησιολογικό τραγέλαφο διότι ενώ διέκοψε την κοινωνία με τον Πατριάρχη Θεόδωρο, αποφάσισε να διατηρηθεί η Ευχαριστιακή κοινωνία με τους ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εκτός από εκείνους οι οποίοι ανεγνώρισαν ή πρόκειται να αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. 
Αλήθεια τι να πει κανείς και τι να σχολιάσει πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για γελοίες αποφάσεις οι οποίες καθιστούν γελοίους εκείνους που τις λαμβάνουν, άνθρωποι οι οποίοι υποτίθεται ότι εκπροσωπούν μεγάλους και ιερούς θεσμούς. Ούτε βέβαια η απόπειρα να προκαλέσει σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία εκπλήσσει διότι ο ίδιος ο Πατριάρχης Κύριλλος και γενικότερα η ιεραρχία και οι θεολόγοι της Ρωσίας δεν μπορούν δυστυχώς να διακρίνουν, ιδιαίτερα έπειτα από την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, αυτό που είναι Εκκλησία, από αυτό που δεν είναι. Ούτε φυσικά καταλαβαίνουν τι είναι ενότητα της Εκκλησίας, πέρα από την αντιληπτική μιας εκκοσμικευμένης προσέγγισης συνομοσπονδιακού συμπιλήματος με έντονες και χτυπητές τις κοσμικές φιλοδοξίες. 
Δεν περνά χρόνος και ευκαιρία που να μην απεργαστεί το Πατριαρχείο της Μόσχας την αποδυνάμωση της ενότητας και της ζωής της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον Κόσμο, όπως αποτόλμησε, ανεπιτυχώς βέβαια, με τη Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016. 
Επί τέλους οι Μοσχοβίτες αυτοί είναι, χρησιμοποιούν ισχυρή προπαγάνδα με πολλά τιμήματα και σε πολλούς. Είναι να απορεί κανείς πώς επέτρεψε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στον εαυτό του να τον χρησιμοποιούν οι Ρώσοι ως «Δούρειο Ιππο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην προσπάθειά τους να την διασπάσουν. 

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα 2019 στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 29 Δεκεμβρίου 2019, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου για την μεθεόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα, πλαισίωσαν από του ψαλτηρίου οι Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. 
     Κατ' αυτή την θεία Λειτουργία έγινε το Ετήσιο Μνημόσυνο του καλού Ενορίτου και επί δεκαετίες Εκκλησιαστικού Συμβούλου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ.
[Φωτογραφίες: Ελευθέριος Στραβοπόδης]