e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Γιαουντέ για τα 15χρονα Αρχιερατείας Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου


Κυριακή του Ζακχαίου, 26 Ιανουαρίου 2020 στο Γιαουντέ του Καμερούν. Στιγμές από τη σημερινή Θεια Λειτουργία στον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Γιαουντε επί τη συμπληρώσει 15ετούς Αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννη και Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ομίλησε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης και αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά του Μητροπολίτη Γρηγορίου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την καθόλου Εκκλησία, δίδοντας έμφαση κυρίως στον χαρακτήρα του τιμώμενου, στο εκκλησιαστικό ήθος του, στη συγχωρητικότητα που τον διακρίνει, του ευχήθηκε μάλιστα να διατηρήσει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και να παραμείνει αλώβητος και αμετάβλητος από τις σύγχρονες σειρήνες της παγκοσμιοποίησης.

Παρευρέθηκε ο Νούντσιος της Αγίας Έδρας στο Καμερούν.


















Βιογραφικό σημείωμα Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν Υπέρτιμος και Έξαρχος Κεντρικής Αφρικής κ. Γρηγόριος γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1961.

Υπήρξε μοναχός, εκ των ιδρυτικών μελών της αδελφότητος, στη Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1984 και πρεσβύτερος το 1988 λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίο.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος και ανέπτυξε ποικίλη ποιμαντική δράση.

Ακολούθησε σπουδές σχεδίου, ζωγραφικής και εικονογραφίας και το 1988 έλαβε το πτυχίο από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας).

Κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου του Ζ’ ανέλαβε από τον Ιανουάριο του 2001 την θέση του Διευθυντού του ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου στην Αλεξάνδρεια έως τον Ιούλιο του 2002.

Από τον Μάιο του 2003 έως και την εκλογή του, υπηρέτησε ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου στη Ρώμη, διατελώντας και Αρχιερατικός Επίτροπος Κεντρικής Ιταλίας της Ι. Μητροπόλεως Ιταλίας. Στη Ρώμη παρακολούθησε μαθήματα εις το Pontificium Universita Gregorianna.

Την 27η Οκτωβρίου του 2004 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Καμερούν. Χειροτονήθηκε την 25η Νοεμβρίου 2004 από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο το Β’ και ενθρονίστηκε από τον ίδιο την 23η Ιανουαρίου του 2005 στο Γιαουντέ. 

Από το 2004 η Ιερά Μητρόπολις Καμερούν ποιμαίνεται από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Γρηγόριο, ο οποίος μέσα από πολλές αντιξοότητες, συνεχίζει με ένθεο ζήλο τον ιεραποστολικό αγώνα. Ήδη προχώρησε στην αναδιοργάνωση της Ιεραποστολής δημιουργώντας το Σεμινάριο Ορθοδόξου Θεολογίας «Ο Άγιος Μάρκος» στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, που φιλοξενεί είκοσι υποψήφιους κληρικούς και κατηχητές. Στους ίδιους χώρους λειτουργεί και το σεμινάριο των κατηχητριών. Για τον καλύτερο συντονισμό και την ανάπτυξη του Πνευματικού έργου αποφάσισε την δημιουργία νέων ενοριακών κοινοτήτων και την ανέγερση Ιεραποστολικών Κέντρων στις μεγάλες πόλεις του Καμερούν. Επίσης, στις προθέσεις του Σεβ. κ. Γρηγορίου είναι η ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου στο Β. Καμερούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: