e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Εγκαίνια της Έδρας του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ


Την 11η Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ του Κογκό τα εγκαίνια της εκ βάθρων ανακαινισμένης Έδρας του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ (Ε.Σ.Χ.Ε.Κ.) από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμονα, Πρόεδρο του ως άνω Εθνικού Συμβουλίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των κρατικών αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας της Δημοκρατίας του Κονγκό, οι επικεφαλής των πέντε επισήμων Εκκλησιών της χώρας και πλήθος κόσμου, υπό την κάλυψη της κρατικής τηλεοράσεως Télé-Congo.

Κατά την ομιλία του ο Σεβ. Πρόεδρος του Ε.Σ.Χ.Ε.Κ. ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Η σκέψη γυρίζει πίσω στο 1999, όταν ο Εξοχ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Denis Sassou N’guesso συνεισέφερε με μεγάλη προθυμία διά του ποσού των 40.000.000 fcfa, ώστε το Εθνικό Συμβούλιο να αποκτήσει το δικό του ιδιόκτητο κτίριο, τον δικό του χώρο, για να στεγάσει την Έδρα του, τις διοικητικές υπηρεσίες του και να οργανώνει τις δράσεις του επ’ωφελεία των Κονγκολέζων συμπολιτών μας.

Ακριβώς 20 χρόνια μετά, κατά την διάρκεια της Προεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών του Κονγκό από την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, το κτίριο τούτο ανακαινίσθηκε εκ θεμελίων για πρώτη φορά, με την συναίνεση και την αγαστή συνεργασία και των πέντε επισήμων Χριστιανικών Εκκλησιών της χώρας μας : της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Λουθηρανικής Εκκλησίας, της Ευαγγελικής Εκκλησίας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Στρατού Σωτηρίας…

… Το έργο ολοκληρωτικής ανακαινίσεως της έδρας του Ε.Σ.Χ.Ε.Κ. αποτελεί ένα προϊόν ενότητος και συλλογικότητας. Η χρηματοδότηση των εργασιών ανακαινίσεως έγινε αποκλειστικά με τα χρήματα του Εθνικού Συμβουλίου. Όπως όλοι γνωρίζετε, τα έσοδά του προέρχονται από τις εισφορές των Εκκλησιών-Μελών του. Είναι λοιπόν ένα έργο συλλογικό, ένα έργο ενότητος εκατομμυρίων Κονγκολέζων χριστιανών αδελφών από όλες τα πόλεις και τα χωριά της χώρας μας και τούτο είναι ένα σπουδαίο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Η πίστη και η ενότητα πάντοτε παράγουν έργα χρήσιμα, έργα προόδου, έργα πολιτισμού, έργα αγάπης…

… Περαίνοντας τον χαιρετισμό μας θα θέλαμε με σεμνότητα να σας γνωρίσουμε ότι στις 16 Ιανουαρίου 2020 ολοκληρώνεται η περίοδος της Προεδρίας του Ε.Σ.Χ.Ε.Κ. από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ομιλούντα.
Το έτος 2020 είναι το έτος συμπληρώσεως 50 χρόνων από της ιδρύσεως του Συμβουλίου, του οποίου την Προεδρία θα παραδώσουμε στην Ρ/Καθολική Εκκλησία.

Δοξάζουμε τον Θεό, διότι κατά την περίοδο της Προεδρίας μας (2018-2020) είχαμε μια άψογη και παραγωγική συνεργασία με όλες τις επίσημες Εκκλησίες της χώρας μας και με τους επικεφαλής τους. Κατορθώσαμε μετά από πάρα πολλά χρόνια να συντάξουμε ένα νέο σύγχρονο Καταστατικό και έναν νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, να έχουμε την πολυπόθητη νομική αναγνώριση που πρόσφατα παραλάβαμε, να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά του Συμβουλίου, να ανακαινίσουμε το κτίριο που στεγάζει την έδρα του.

Εν πλήρη χαρά θέτουμε «ανανεωμένο» το Εθνικού Συμβούλιο Χριστιανικών Εκκλησιών στην διάθεση των μελών του, ώστε να συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά η συνεργασία σε κοινωνικά θέματα, εν αμοιβαίω σεβασμώ της πίστεως και των δογμάτων κάθε Εκκλησίας-Μέλους, αυστηρώς χωρίς εκκλησιολογικούς ή άλλους συγκρητισμούς, αλλά και χωρίς πνευματικές ανασφάλειες και εσωστρέφεια…

...Ευχαριστούμε όλους για την αγαστή συνεργασία και την μεταξύ μας πολύτιμη ενότητα, η οποία έδωσε αυτούς τους καρπούς υπό την ευλογία και την Χάρη του Τριαδικού Θεού, που είναι η αρχή και το τέλος κάθε ανθρώπινης προσπάθειας».

Ακολούθησε ο εγκαινιασμός του κτιρίου και η περιήγηση των προσκεκλημένων στους χώρους του, καθώς και η παράθεση δεξιώσεως.
























Δεν υπάρχουν σχόλια: