e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Στάση για προσκύνημα στην Κανά της Γαλιλαίας και τον εκεί Ελληνορθόδοξο Ναό | The Cana Greek Orthodox Wedding Church in Cana of Galilee


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, 14.2.2020

Εκεί μάλιστα, στο προσκύνημα της Κανά, ο π. Π. Κ. ανέγνωσε κατά το έθος, το Ευαγγέλιο του πρώτου θαύματος του Ιησού Χριστού, ήτοι της μετατροπής του ύδατος σε οίνο κατά την διάρκεια του γάμου στην Κανά.



Η Κανά που μετρά σήμερα περί τους 22.000 κατοίκους βρίσκεται κοντά στη Ναζαρέτ, στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ. Εκεί αναφέρεται το πρώτο θαύμα του Χριστού, ο Γάμος της Κανά στη Γαλιλαία, όπου ήταν καλεσμένος με τους μαθητές του και όπου σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη μετέτρεψε, λόγω έλλειψης, έξι πέτρινες στάμνες με νερό σε οίνο.

Τα όσα αναφέρει το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο για το Γάμο της Κανά ευνοούν τη μικρή πόλη μέχρι και σήμερα. Κάθε χρόνο καταφθάνουν λεωφορεία με χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες από όλο τον κόσμο, που θέλουν να δουν από κοντά τις σωζόμενες στο προσκύνημα στάμνες. 


Στην Κανά βρέθηκε πρόσφατα και μια τουρίστρια από το μακρινό Περού: «Αισθάνομαι όπως την ημέρα του γάμου μου. Εδώ στην Κανά όμως, όπου έγινε το θαύμα, η χαρά είναι πολύ μεγαλύτερη. Είχε την αίσθηση ότι ο Ιησούς ήταν μαζί μας. Υπέροχα».

Ένας άλλος επισκέπτης καταθέτει τη δική του εμπειρία: «Είμαστε πολύ συγκινημένοι. Κινούμαστε στα χνάρια του Κυρίου, εκεί όπου έδρασε. Το ότι ανανεώνουμε εδώ τους όρκους αγάπης μας, όπου έγινε το πρώτο του θαύμα, είναι υπέροχο. Και πιστέψτε με. Εδώ υπάρχει το καλύτερο κρασί».


Στη σημερινή Κανά το κρασί είναι φυσικά άφθονο. Στο παρακείμενο κατάστημα της εκκλησίας πωλείται ο «οίνος του γάμου» ή wedding wine, όπως φροντίζει να ενημερώνει τους επισκέπτες ο ιερέας. [...]
Όπως σημειώνει και ο πωλητής του καταστήματος: «Το κρασί αυτό λέγεται ‘γαμήλιο’. Παραπέμπει στο γάμο που έγινε πριν από 2.000 χρόνια, την εποχή του Χριστού. Με το κρασί θυμίζουμε το γάμο εκείνο και το θαύμα του Ιησού. Και γι΄ αυτό το ονομάζουμε ‘οίνο του γάμου’ ή wedding wine».
[Κείμενο: Χούλιο Σεγκαντόρ (BR) | Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης | πηγή: in.gr, 25.12.2018]













Δεν υπάρχουν σχόλια: