e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Συγχαρητήριο Γράμμα του Προέδρου της Ουκρανίας προς Βαρθολομαίον για τα 80ά γενέθλιά του


Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 80α γενέθλιά του και δήλωσε την ετοιμότητά του να ενισχύσει τις σχέσεις της Ουκρανίας με το Φανάρι.
Στο Συγχαρητήριο Γράμμα του Προέδρου Ζελένσκι, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, και πρώην Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Vasyl Bodnar, ο Πρόεδρος Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, αναφέρει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη:


«Είμαστε υπερήφανοι για τον δεσμό χιλίων ετών, που ενώνει την Ουκρανία με το Θρόνο της Κωνσταντινούπολης και έκανε τη χώρα μας μέρος του χριστιανικού κόσμου. Αυτές οι σχέσεις με την Παγκόσμια Εκκλησία είχαν μεγάλη επίδραση στην πορεία της ιστορίας του έθνους μας και οι συνέπειές τους παραμένουν σχετικές μέχρι σήμερα. Θέλω να διαβεβαιώσω την Αγιότητά σας για την ετοιμότητα να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Ουκρανίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».


Το Γράμμα του Προέδρου της Ουκρανίας ενεχείρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, Επίσημη Ουκρανική Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Πολιτισμού, Νεότητας και Αθλητισμού Βολοντίμιρ Μποροντιάνσκι, ο οποίος στο σχετικό δημοσίευμά του στη σελίδα του στο Facebook, μαζί με τις σχετικές φωτογραφίες από τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη (που παραθέτουμε εδώ), αναφέρει και τα εξής χαρακτηριστικά:

«Η Ουκρανική Αντιπροσωπεία συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα 80ά του γενέθλια. Μεταφέραμε χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας. Θα θέλαμε να επισημάνουμε τον μεγάλο προσωπικό ρόλο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης και την επιστροφή των Ορθοδόξων Ουκρανών ως ίσων στην αγκαλιά των Τοπικών Εκκλησιών του κόσμου. Είμαστε ευγνώμονες για το δώρο του Τόμου στην Ουκρανία, για τις προσπάθειες και την βοήθεια που καταβάλλει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη διαδικασία της συγκρότησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της αναγνώρισής της από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες στον κόσμο».






Είναι προφανές λοιπόν ότι σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ουκρανίας, παρά τις όποιες πολιτικές-ιδεολογικές διαφορές μεταξύ προσώπων και κομμάτων σε επί μέρους ζητήματα, στηρίζει ανεπιφύλακτα την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της χώρας τους και διατυπώνει με κάθε ευκαιρία την ευγνωμοσύνη της προς τον Οικουμενικό Θρόνο, τη Μητέρα τους Εκκλησία, για το δώρο της Αυτοκεφαλίας που αποκατέστησε μια ιστορική και εκκλησιαστική αδικία αιώνων και επανέφερε την ιστορική Μητρόπολη Κιέβου στην κανονικότητα των σχέσεών της με τη Μητέρα Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και τον υπόλοιπο Ορθόδοξο κόσμο. Καταρρέει επομένως με πάταγο το ψευδεπιχείρημα της μοσχοβίτικης προπαγάνδας ότι τάχα το «πρότζεκτ Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας» ήταν προσωπική πολιτική υπόθεση του πρώην Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Απλά, επί των ημερών του Ποροσένκο ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, η ώρα του Θεού, για να δικαιωθεί ένα όραμα αιώνων της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ορθοδόξων της Ουκρανίας, που είχαν κατά καιρούς προσπαθήσει να φέρουν εις πέρας διάφοροι Πρόεδροι και αρχές της χώρας, υπακούοντας στη σχετική απαίτηση των Ορθοδόξων Ουκρανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: