e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Στα χέρια του Ερντογάν σήμερα τα σχέδια για την κάλυψη των αγιογραφιών


Σε αναθεώρηση της απόφασης για την Αγία Σοφία κάλεσαν χθες την Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 



Την ίδια ώρα καυστικός είναι ο γερμανικός Τύπος, που αναφέρει ότι ο Ερντογάν αυτοπροβάλλεται ως κληρονόμος του Μωάμεθ του Πορθητή.

Οι βρετανικοί Times κάνουν λόγο για κοσμική οπισθοχώρηση, ενώ η WSJ αναφέρει για την Αγία Σοφία πως «είναι σαν να έγινε τζαμί ο Άγιος Πέτρος»

Στο μεταξύ υπήρξε επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για την Αγία Σοφία στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος εστίασε στην δημόσια κατακραυγή που υπάρχει στη Ρωσία για την μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα πάντως με τη ρωσική προεδρία, ο Ερντογάν έδωσε εξηγήσεις και εγγυήσεις ότι το μνημείο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες. 

Στην Τουρκία, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της απόφασης Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέα Ρομπόπουλο, οι δηλώσεις Ιμάμογλου προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις.

Παράλληλα με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα πως δεν θα υπάρξει πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας.

Σήμερα λαμβάνει χώρα το υπουργικό συμβούλιο για το πώς θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες και όλα τα τα σχέδια θα παρουσιαστούν στον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν μάλιστα φέρεται να έδωσε εγγυήσεις στην συνομιλία του με τον Πούτιν προς την κατεύθυνση της προστασίας των ψηφιδωτών-αγιογραφιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: