e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Με μάσκες και αποστάσεις τελέστηκε η κυριακάτικη Λειτουργία


Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η απόφαση εξαίρεσης των χώρων λατρείας από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Οι εικόνες συνωστισμού στους ιερούς ναούς -κυρίως ανθρώπων μεγάλης ηλικίας- ανησυχούσε τους επιδημιολόγους, οι οποίοι τελικά εισηγήθηκαν την επιβολή του μέτρου και στις εκκλησίες. Σήμερα πάντως οι περισσότεροι πιστοί παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία φορώντας μάσκες.


Η πρώτη κυριακάτικη λειτουργία μετά την υποχρεωτική επιβολή του μέτρου μέσα στους ναούς είχε λιγοστές «παραφωνίες» στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι.

Οι μάσκες βγήκαν μέσα στις εκκλησίες μόνο από τα πρόσωπα των πιστών που μετείχαν στη Θεία Ευχαριστία, μυστήριο αδιαπραγμάτευτο για την Εκκλησία της Ελλάδος που δεν δέχεται την παραμικρή υπόνοια για μετάδοση της νόσου μέσω της Θείας Κοινωνίας.

Με αποστάσεις και με μάσκες εντός των ναών και με ισχυρή σύσταση για το προστατευτικό μέτρο και στον περίβολο των εκκλησιών θα γίνουν οι μεγάλες γιορτές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου και της Παναγίας στις 15.

Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας αφορά όλους τους λατρευτικούς χώρους ανεξαρτήτως δόγματος και θρησκείας έχει ισχύ ώς τις 31 Αυγούστου, ενώ μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα υπάρχει όριο 100 ατόμων σε όλα τα μυστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: