e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα "Θεοτόκεια 2020" Κοινότητας Νιχωρίου Βοσπόρου [photos-video]


Στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριώτισσας, στο Νιχώρι του Βοσπόρου, ήταν μια ημέρα συγκίνησης η χθεσινή Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2020.  Τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των μαρτυρικώς τελειωθέντων Ρωμιών στο πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1955, αλλά και για την ανάπαυση της ψυχής του Σταύρου Αυγερινού, Άρχοντα και Ιεροψάλτη της Μητρόπολης Χαλκηδόνας.

Η Κοινότητα αποχαιρέτισε με συγκίνηση τον Χρήστο Ψωμιάδη, Πρωτοψάλτη της Κοινότητας Νεοχωρίου για 9 συναπτά έτη, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα. Ο Χρήστος Ψωμιάδης συνδύαζε ψαλτικό τάλαντο και ψυχικά χαρίσματα. Κοσμούσε με τη φωνή του και με το ήθος του τα αναλόγια του Νεοχωρίου. Από την Κοινότητα του δόθηκε ως αναμνηστικό δώρο μία γκραβούρα που αναπαριστά το σπίτι του ιερέα στο Νιχώρι της οθωμανικής περιόδου. 

Το απόγευμα της Κυριακής, ολοκληρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “Θεοτόκεια 2020”, που διοργάνωσε και φέτος η Κοινότητα Νεοχωρίου, με την παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως κ. Νεκταρίας Αναστασιάδου, “A Recipe for Daphne”, που πραγματοποιήθηκε στον αυλόγυρο του Ι.Ναού Παναγίας Κουμαριωτίσσης, παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Παρέστη και ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Παπαϊωάννου, υπεύθυνος του προγράμματος «Θεοτόκεια». Ο Πρόεδρος της Κοινότητος, Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε., είχε έναν ουσιαστικό διάλογο με την συγγραφέα στα αγγλικά. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο Χρήστος Ψωμιάδης, μαζί με άλλους δύο μουσικούς. 

Ακολούθησε δεξίωση στον αυλόγυρο του Ναού. 































Δεν υπάρχουν σχόλια: