e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Θετικές και αρνητικές αντιδράσεις στην απόφαση του Πάπα


Εθνικός Κήρυξ
, 22.10.2020

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Θετικές και αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις στην κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου να εκφράσει τη στήριξή του στους γάμους των ομοφυλοφίλων.

Οι Καθολικοί της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και οι σύμμαχοί τους στις ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση του Πάπα, ενώ κάποια ορισμένα εξέχοντα μέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός επίσκοπου, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κίνηση του Ποντίφικα έρχεται σε αντίθεση με τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

Ο επίσκοπος Τόμας Τόμπιν από το Πρόβιντενς του Ρόουντ Αϊλαντ, ήταν ένας από τους πρώτους συντηρητικούς Καθολικούς ηγέτες που δημοσιοποίησαν την κριτική τους έναντι του Πάπα.

«Η δήλωση του Πάπα έρχεται σαφώς σε αντίθεση με τη μακρόχρονη διδασκαλία της Εκκλησίας σχετικά με τα ομοφυλοφιλικά σωματεία», δήλωσε ο Tόμπιν σε δήλωσή του. «Η Εκκλησία δεν μπορεί να υποστηρίξει την αποδοχή αντικειμενικά ανήθικων σχέσεων».

Αντίθετα, ο Φράνσις ντε Μπερνάρντο του New Ways Ministry, που εκπροσωπεί τους ΛΟΑΤΚΙ Καθολικούς, χαιρέτισε την κίνηση του Πάπα ως «ιστορική» μετατόπιση για μια εκκλησία που έχει ιστορικό διώξεων ομοφυλοφίλων.

«Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι με αυτή τη δήλωση όχι μόνο ο Πάπας προστατεύει ζευγάρια και οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και θα σώσει πολλές ζωές μελών αυτής της κοινότητας» δήλωσε ο Ντε Μπερνάρντο.

«Είναι μια εκπληκτική τοποθέτηση, μια εκπληκτική δήλωση, κάτι που δεν θα περίμενα ποτέ να κάνει ένας Πάπας όχι για αρκετές γενιές, τουλάχιστον. Δηλώνοντας υποστήριξη στις επίσημες ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών πολιτικών συνδικάτων, αλλάζει πραγματικά τη συζήτηση στους κόλπους της Εκκλησίας για τα θέματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων» είπε εξάλλου ο Ντε Μπερνάρντο.

«Δεν περιμέναμε την αναγνώριση από την Εκκλησία. Πιο πολύ περιμέναμε να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να δίνουμε τους αγώνες μας» είναι η άποψη του Ραούλ Καποράλ Μόντες, ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Οι απόψεις του Πάπα διατυπώθηκαν στο ντοκιμαντέρ «Φρανσέσκο: η ζωή και η διδασκαλία του Πάπα Φραγκίσκου» που παρουσιάστηκε στη Ρώμη. Εκτός από τα όσα λέει στην ταινία του Ρώσου σκηνοθέτη Εβγκένι Αφινέβσκι ακολούθησε και επίσημη ανακοίνωση του Βατικανού:

«Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαίωμα να ζουν μέσα σε μια οικογένεια. Είναι παιδιά του Θεού και δικαιούνται μια οικογένεια. Κανείς δεν θα έπρεπε να τίθεται εκτός κοινωνικού συνόλου ή να νιώθει δυστυχισμένος για τον λόγο αυτό. Πρέπει να φτιάξουμε έναν ειδικό νόμο, ώστε να είναι καλυμμένοι από νομικής απόψεως. Εδωσα μάχη γι' αυτό».

Οι δηλώσεις του Πάπα έχουν προκαλέσει και αντιδράσεις και από απλό κόσμο. Η Ρόζα Λόπες είναι νοικοκυρά από το Μεξικό όπου υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες καθολικών στον κόσμο: «Διαλύεται η κοινωνία αλλά κυρίως για τα παιδιά είναι κακό παράδειγμα», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: