e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Πατριαρχική Χοροστασία στην Ευχαριστιακή Σύναξη του Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου [video - photos]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα Δευτέρα 10η Φεβρουαρίου 2020, επί τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Χαραλάμπους της Κοινότητος Βεβεκίου, στην Περιφέρεια του Βοσπόρου, από όπου προέρχεται και το ακόλουθο οπτικοακουστικό υλικό.

Κατανυκτική Λιτανεία των Αγίων Χαραλάμπους και Διονυσίου στα Λενταριανά Χανίων [photos]


Εσπέρας Δευτέρας, 10ης Φεβρουαρίου 2020, από τον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών Χανίων, όπου -από διημέρου- φιλοξενείται το θαυματουργό Χέρι του Αγίου Διονυσίου από τη Ζάκυνθο. 
     Κατ' αυτό το δειλινό της σήμερον έγινε επίσημη και μεγαλοπρεπής Λιτανεία της Εικόνας και του Λειψάνου του τιμωμένου Αγίου Χαραλάμπους, εκτάκτως όμως και του Χεριού του Αγίου της Συγγνώμης Διονυσίου, βασταζομένου από τους ζακυνθίους Αρχιμανδρίτες Διονύσιο Λιβέρη και Σεραφεί Κονίδη, Καθηγούμενο και Ηγουμενοσύμβουλο αντίστοιχα της Ιεράς Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου. Στην όλη τελετή προεστός ήταν ο Θεοφ. Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός.

Ο Άγιος Χαράλαμπος λιτανευόμενος στην περιοχή του Ποταμιού πόλεως Ζακύνθου [video - photos]


Mε κατάνυξη συμμετείχαν οι πιστοί Ζακύνθιοι στην εορτή προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, που τελέστηκε σήμερα 10 Φεβρουαρίου 2020, στον ιστορικό φερώνυμο Ναό του στο Ποτάμι, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. 

Χειροτονία και διεργασίες για την ίδρυση Βικαριάτου υπό την Ι. Μητρόπολη Γαλλίας


Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο προάστιο Meudon των Παρισίων λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, όπου τέλεσε επίσης την εις Διάκονον Χειροτονία του Cyrille Kharchenko. 
     Συλλειτούργησαν κληρικοί του υπό ίδρυση Βικαριάτου υπό την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας. 
     Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε συνέλευση κληρικών και λαϊκών με σκοπό την ενημέρωση του ποιμνίου σχετικά με τις ενέργειες για την ίδρυση Βικαριάτου και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων επί διαφόρων θεμάτων.

Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική

Σχόλιο του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 10.2.2020 


Πάντα, όταν ηχεί το Σύμβολο της Πίστεως κατά τη διάρκεια των βαπτίσεων, νιώθω το δέος των αιώνων, των αιώνων της Εκκλησίας που φέρει, ζει και πιστώνει στη ζωή της την Μία Αλήθεια, τον Χριστό. 

Τιμήθηκε ο Άγιος Βλάσιος στον τόπο της πάλαι ποτέ Μονής του εν Βανάτω, πρώτη φορά στους νεότερους αιώνες


Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως για τον Άγιο Χαράλαμπο, σήμερα 10 Φεβρουαρίου 2020, εν Βανάτω της Ζακύνθου, περί τις 10.30 π.μ., συνεορτάζοντας τον αύριο τιμώμενο Άγιο Βλάσιο, μετέβησαν ιερείς και φιλέορτο εκκλησίασμα στον τόπο της παλαιάς Μονής του Αγίου Βλασίου (σήμερα αυλή του εστιατορίου "Στης γυναίκας του Αλέξη"), όπου υπάρχει παλαιή περίπυστη Κολόννα (δηλαδή: προσκυνητάρι).
     Εκεί έγινε εόρτια Αρτοκλασία και σχετική Δέηση, με σύντομη ομιλία

     Ακολούθως στο εστιατόριο, η Οικογένεια Αλεξίου και Μάντυς Αβούρη, η οποία διοργανώνει για πρώτη φορά στα χρονικά του τόπου την εορτή αυτή στον πάλαι ποτέ ιερό αυτόν χώρο (μνημονευόμενον από το 1495), παρέθεσε για όλους πλούσιο κέρασμα, τιμώντας αφενός μεν τον Άγιο της αυλής τους, αφετέρου δε για να ευλογηθούν οι δραστηριότητές τους στην εκεί εργασία τους.
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Ιερατικό Συλλείτουργο εορτάζοντας τους Αγίους Ιερομάρτυρες Χαράλαμπο και Βλάσιο εν Βανάτω Ζακύνθου


Σήμερα το πρωί, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, τιμήθηκε ιεροπρεπώς η μνήμη δύο ιερομαρτύρων: Χαραλάμπους και Βλασίου. Του μεν αγίου Χαραλάμπους υπάρχει στον εν λόγω Ναό εκφραστική Καθέδρα με καλαίσθητο Εικόνισμά του και απότμημα Λειψάνου, του δε αγίου Βλασίου υπήρχε εντός του Μπανάτου παλαιόθεν Μοναστήριο, σωζόμενο το 1495, σήμερα όμως αφανισμένου.
     Κατά την θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία έλαβαν μέρος οι ακόλουθοι Ιερείς: α) Οικονόμος Παναγιώτης Πόθος, Εφημέριος Αργασίου, β) Πρεσβύτερος Αντώνιος Καλόφωνος, Εφημέριος Μουζακίου, γ) Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Γιαννιτσιώτης, Εφημέριος Γαϊτανίου, δ) Ιερομόναχος Ανδρόνικος Αγαλιανός, Εφημέριος Λαγοπόδου και ε) π. Παναγιώτης Καποδίστριας, Εφημέριος Μπανάτου. Ομίλησε επίκαιρα ο π. Ανδρόνικος Αγαλιανός, ενώ έψαλε καλλίφωνος όμιλος ιεροψαλτών αποτελούμενος από τους κ.κ. Δημήτριο Κάνδηλα, Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, Σπυρίδων Σαρατσένος, Διονύσιος Μούσουρας και Χαράλαμπος Δ. Κοντονής.
     Μετά τη θεία Λειτουργία, κληρικοί και εκκλησίασμα μετέβησαν στον τόπο της πάλαι ποτέ Μονής του Αγίου Βλασίου, ώστε εκεί να αποδοθεί τιμή και προσκύνηση. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΛΛΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΙΟ ΕΔΩ!
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Χαράλαμπο στα Λενταριανά Χανίων [photos]


Πρωί Δευτέρας, 10ης Φεβρουαρίου 2020, εορτή του Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, στον φερώνυμο και πανηγυρίζοντα Ναό στα Λενταριανά Χανίων, όπου αυτές τις ημέρες έχει μεταφερθεί από τη Ζάκυνθο το σεπτό Χέρι του Αγίου Διονυσίου, για αγιασμό των πιστών. 
     Σήμερα συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφ. Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός.
[Φωτο-ανταπόκριση: π. Σεραφείμ Κονίδης]