e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Λειτουργική ζωή σε εποχές πανδημίας. Διάλογος με τον Μητροπολίτη Αυστρίας [video]

Κύκλος διαλόγου μὲ τὸν Σεβ. Μητρ. Αὐστρίας κ. ʼΑρσένιο μὲ θέμα: Λειτουργικὴ ζωὴ σὲ ἐποχὲς πανδημίας


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:


Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες της Μάχης της Κρήτης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας


Με υπερηφάνεια και συγκίνηση, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και η ελληνική Ομογένεια της πέμπτης ηπείρου τίμησαν την 79η επέτειο της ιστορικής Μάχης της Κρήτης.


Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος. Φωτογραφία Μητρόπολη Γερμανίας

17/5/2020 Του Θεοδώρου Καλμούκου     

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» αναφέρθηκε στα προβλήματα, τις προκλήσεις, και το κλίμα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός στη Γερμανία.

Οι ναοί ήδη άνοιξαν αλλά με πολλούς προορισμούς. Με εγκύκλιό του αναγκάσθηκε να περιορίσει τη Θεία Κοινωνία μόνο στους κληρικούς. Με την ευθύτητα και την παρρησία που τον διακρίνει είπε πως «ήταν το πιο θλιβερό και οδυνηρό μέτρο που αναγκάστηκα ποτέ να λάβω κατά την σαραντάχρονη διακονία μου ως Μητροπολίτης Γερμανίας. Προτίμησα να ζητήσω κατανόηση και άσκηση από τους πιστούς παρά να διακινδυνεύσω να κλείσει η Αστυνομία τους ναούς μας».

Μίλησε με λόγια φιλόφρονα για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και την Ομογένεια μας.

Ιδού η συνέντευξη:


Όταν ομιλεί ο Πατριάρχης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταδίδει το Αγιο Φως το βράδυ της Ανάστασης η οποία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών λόγω κορωνοϊού στα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ 17/5/2020 
Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου 
    
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με την περιγραφική, γλαφυρή, λεπτομερή και σε εύληπτη γλώσσα απάντησή του στο ερώτημά μας, «πώς περνάτε Παναγιώτατε τις ημέρες της υποχρεωτικής απομόνωσης λόγω κορωνοϊού;» άνοιξε πραγματικά την καρδιά του και μας μίλησε με τη γλώσσα της. Κι όταν ομιλεί η καρδιά και μάλιστα του Οικουμενικού Πατριάρχη, «του Πρώτου, άνευ ίσων» (Primus sine paribus) όπως πολύ εύστοχα έχει γράψει μία ολόκληρη πραγματεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, αναμφίβολα το μίλημα και το μήνυμα είναι ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και βαρύτητας.

Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2020, στην Παναγούλα Μπανάτου, των θυρών ανεωγμένων [photos]


Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 17η Μαΐου 2020, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, πρώτη Κυριακή με ανοικτές τις θύρες για τους πιστούς, μετά την δίμηνη απαγόρευση προσέλευσης κοινού, εξαιτίας του φόβου εξάπλωσης του φονικού Κορονοϊού. Ο Ναός ήταν διαρρυθμισμένος βάσει των κρατικών συμβουλών, το δε σύνολο των εκκλησιασθέντων ήταν 31 άτομα, όταν το όριο των δυναμένων να εισέλθουν είναι -το πολύ- 35 άτομα. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι ξαναβλέπει εντός του Ναού τους Ενορίτες, τις εικόνες του Θεού παρούσες στην τέλεση του Μυστηρίου της Ζωής, μετά από τη μακρά φυσική απουσία τους και δη σε περίοδο μεγαλοβδομαδιάτικη - πασχαλινή. Κάνοντας μάλιστα αναφορά στο "ζων ύδωρ", περί του οποίου ομίλησε ο Κύριος Ιησούς στην Σαμαρείτιδα (εκ του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος), ανέφερε ότι ήταν πολύ σκληρό να μην μπορούν οι πιστοί να μεταλάβουν καθ' όλο αυτό το διάστημα "ζώντος ύδατος", όμως η όλη αυτή περιπέτεια μπορεί εντέλει να λειτουργήσει παιδαγωγικά: ως αυτοενδοσκόπηση ψυχής, ούτως ώστε να ασκηθούμε δημιουργικά στην ταπείνωση, την υπακοή, την καρτερία, την προσευχή, εκπαιδευόμενοι συνάμα στο ότι τίποτε στη ζωή και τα έργα μας δεν είναι στατικό και δεδομένο, μια και η εσχάτη πείρα της ανθρωπότητας εκ του Covid-19 καταδεικνύει ότι "μία ροπή" και όλα αναποδογυρίζονται.
     Πολλοί κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, μάλιστα δε παιδάκια, κατά την ώρα του Κοινωνικού και μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας.
     Το ψαλτήρι τίμησε -όπως καθ' όλο αυτό το διάστημα της δοκιμασίας- ο Ιεροψάλτης κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης.
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2020 στο Κίεβο, κεκλεισμένων των θυρών [πλήρες video - photos]


Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 4/17.5.2020, στον περικαλλή Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, έδρα της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Κορονοϊού. 
     Προέστη της θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της επίσημης αυτής Εκκλησίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος. Εντέλει αναπέμφθηκε ειδική δέηση για την απαλλαγή της ανθρωπότητας εκ του κινδύνου και της απειλής του Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ-ΑΛΜΠΟΥΜ:


Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2020 και Μνημοσύνη Γενοκτονίας Ποντίων στη Ζάμπια


Στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων προχώρησε το 2019 το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αποφασίζοντας την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των χιλιάδων Ποντίων Ελλήνων, που συστηματικά εξόντωσαν οι Νεότουρκοι στις αρχές του 20ού αιώνα, σε όλους τους ιερούς ναούς των ελληνικών κοινοτήτων της αφρικανικής ηπείρου. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄ και των περί αυτόν Ιεραρχών, στο πλαίσιο της ετήσιας σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.

Η σχετική εισήγηση έγινε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Τραπεζούντα του Πόντου, έχοντας αναλάβει πληθώρα δράσεων για την ανάδειξη της ποντιακής ιστορικής μνήμης σε διάφορα αφρικανικά φόρα και οργανισμούς.

Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2020 στο Lagos της Νιγηρίας, κεκλεισμένων των θυρών [live]


Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2020 στο Lagos της Νιγηρίας, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω Covid-19.
17th May, 2020 - Sunday of The Samaritan Woman

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2020 στη Στοκχόλμη, κεκλεισμένων των θυρών [live]


Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 17.5.2020. Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω Κορονοϊού. Λειτουργεί μόνος ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας. 
Sunday of the Samaritan Woman, St. George Cathedral Stockholm.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2020 στο Φανάρι, κεκλεισμένων των θυρών [live - photos]


Επί τη μνήμη των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, τελέστηκε, σήμερα, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 17 Μαΐου 2020, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος, κατόπιν αδείας και προτροπής του Παναγιωτάτου Πατριάρχου, του Μητροπολίτου Κυδωνιών Αθηναγόρου. 
     Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα, όπως και ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Τράλλεων Βενιαμίν. 
     Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την αρχή της Πατριαρχίας του καθιέρωσε να τελείται κάθε χρόνο, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, κάτι που δεν συνέβη φέτος, ύστερα από απόφαση του Παναγιωτάτου, λόγω των εν ισχύι μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του Κορωνοϊού και των συνακόλουθων περιορισμών στις μετακινήσεις. 
     Την παραμονή, Σάββατο, 16 Μαϊου, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό της εορτής. 
Photo: Nikos Manginas / Ecumenical Patriarchate
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2020 στη Βιέννη, με τη συμμετοχή πιστών [live]


ΚΥΡΙΑΚΗ της ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ, 17 Μαΐου 2020.
 Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία, με περιορισμούς λόγω Covid-19 | Orthros und Göttliche Liturgie. 
 Καθεδρικὸς Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίας Τριάδος Βιέννης | Kathedrale zur heiligen Dreifaltigkeit, Wien

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2020 στον Ναό της Παναγίας Beit Jala της Παλαιστίνης [πλήρες video]


Πρωί Κυριακής της Σαμαρείτιδος, 4/17.5.2020, στον Ναό της Παναγίας της μικρής πόλης Beit Jala της Παλαιστίνης, πολύ κοντά στη Βηθλεέμ, έγινε η κυριακάτικη θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή ευάριθμων πλέον πιστών της αραβόφωνης αυτής περιοχής, καθώς εν πολλοίς ήρθησαν τα μέτρα περιορισμού του εκκλησιασμού (για τον φόβο του Covid-19) στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Πάμπολλοι μάλιστα μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πατριαρχικός Επίτροπος Γέροντας Ιγνάτιος Καζάκος - Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2020 από τη Μονή Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου [live]


Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 17 Μαΐου 2020 και παρακολουθείτε ακολούθως live από τον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό IONIAN TV τη Θεία Λειτουργία από τη Μονή Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, ανεωγμένων των θυρών, μετά τον δίμηνο περιορισμό στη λατρεία, εξαιτίας του φόβου Covid-19. Προΐσταται ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος.