e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Νυκτολειτουργία για τους Αγίους Βαρβάρα και Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη εν Βανάτω Ζακύνθου, κεκλεισμένων των θυρών [photos]

Νύκτα 3ης Δεκεμβρίου 2020, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, στο πλαίσιο του λειτουργικού 24ώρου εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, η οποία τιμάται φέτος δίχως την παρουσία πιστών, εξαιτίας της φοβερής απειλής εκ του Κορονοϊού. 
     Έτσι φέτος, λόγω της επιβληθείσης μοναχικότητος, κρίθηκε σωστότερο η λειτουργική-λατρευτική ενατένιση της Αγίας να γίνει αφ' εσπέρας εν είδει μικρής Αγρυπνίας: Κατ' αρχήν Εσπερινός, ακολούθως Όρθρος και τέλος θεία Λειτουργία. Ευλογήθηκαν και δύο Αρτοκλασίες, τις οποίες προσέφεραν δύο ευσεβείς Οικογένειες της Ενορίας. 
     Σημειωτέον ότι συνεορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ενώ ψάλθηκαν τα σχετικά τροπάρια εκ της Ιεράς Ακολουθίας Του. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε ιεροψαλτικώς ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας και Εκπαιδευτικός, ο οποίος ομίλησε εμπνευσμένα απ' άμβωνος για τους συνεορταζομένους Αγίους Βαρβάρα την Αθληφόρο και Πορφύριο τον Προορατικό.
     Αξίζει να θυμίσουμε ότι η θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μες από το κανάλι μας στο YouTube. Δείτε την ΕΔΩ!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Μικρή Αγρυπνία, δίχως πιστούς λόγω Covid-19, για την Αγία Βαρβάρα στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου

Νύκτα 3ης Δεκεμβρίου 2020, στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Βαρβάρας της Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, έγινε Εσπερινός με Αρτοκλασία, Όρθρος και Θεία Λειτουργία αφ' εσπέρας, δίχως την παρουσία εκκλησιαζομένων, όπως ορίζουν οι κρατικές επιταγές για την μη διάδοση του Κορονοϊού. Ιερούργησε ο οικείος Εφημέριος π. Ιωάννης Ρένεσης, ο οποίος στο τέλος έκανε Δέηση ενώπιον του Εικονίσματος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος για την απαλλαγή του κόσμου μας από την απειλή της λοιμικής απειλής.

Εσπερινή Λειτουργία για τους Αγίους Βαρβάρα και Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη εν Βανάτω Ζακύνθου [live]

3 Δεκεμβρίου 2020. Παρακολουθείστε ζωντανά την αφ' εσπέρας Θεία Λειτουργία, προς τιμήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και του Αγ. Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19, από τον Ιερό Ναό Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω:

Ένας διάλογος για την νηστεία


― Γέροντα, σ' αυτήν την νηστεία δεν ξέρω αν θέλω να νηστέψω.

― Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς: «δεν ξέρω αν θέλω...» Δεν μπορεί να μη ξέρεις. Απλά εσύ αποφασίζεις, ναι ή όχι.

― Γιατί όμως νιώθω σαν να μη ξέρω;

― Η διάθεσή σου είναι αρνητική και κρύβεις το «όχι» πίσω από το «δεν ξέρω». Δειλιάζεις να πεις ευθέως: «δεν θέλω να νηστέψω, γιατί δεν θέλω να στερηθώ κάποια φαγητά, που δεν επιτρέπονται την περίοδο της νηστείας». Προφανώς νιώθεις κάποιες ενοχές επειδή δεν θες, αλλά κάπως πρέπει να δικαιολογήσεις την άρνησή σου.

Η μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στη γενέτειρά του, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19


Με την πρέπουσα λαμπρότητα και των αυστηρών τηρουμένων υγειονομικών διατάξεων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού εορτάσθηκε φέτος διαφορετικά και  λιτά  η μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην γενέτειρα του, το χωρίο του Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου, όπου γεννήθηκε και ακολούθησε τον ασκητικό δρόμο του  προς το Άγιον Όρος στα Καυσοκαλύβια, ενώθηκε και συνομίλησε με  ασκητές, ούτως ώστε να αξιωθεί  δια της ασκητικής βιωτής του να λάβει την χάρη του Θεού και, τελειωθείς με την οσιακή κοίμησή του, να αγιοκαταταγεί και να κοσμεί πλέον το Αγιολόγιο της αγίας ημών ορθοδόξου εκκλησίας, αλλά και την κατάταξη του μεταξύ της  χορείας των Ευβοέων Αγίων, δίνοντας με την ακτινοβολία του την χάρη του σε όλη την Εύβοια, ιδιαιτέρως δε και στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου.