e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Γέροντας Επιφάνιος: Οι συνταγές που άφησε παρακαταθήκη


Επιμέλεια: Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Εικονογράφηση: Νίκος Κούρτης

Πληθωρική, πολυσυλλεκτική, και όµως λιτή και µε ξεκάθαρη µεσογειακή ταυτότητα. Αυτή είναι η μαγειρική που μας άφησε παρακαταθήκη ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταµινός, ο αρχιµάγειρας του Αγίου Όρους.

Βαρθολομαίος: Τελείως ανυπόστατα και υποβολιμαία είναι όσα διαδίδονται περί «παπικών αξιώσεων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

"Τελείως ανυπόστατα και υποβολιμαία είναι όσα διαδίδονται διά μέσου διαφόρων sites περί «παπικών αξιώσεων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ημών Μετριότητος. Επαναλαμβάνομεν επ᾽ αυτού μόνον τα όσα λέγει ο μακαριστός Μητροπολίτης Καισαρείας Καλλίνικος Δελικάνης: «Η κηδεμονική πρόνοια και αντίληψις της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας παρεμβαινούσης – ποί μεν αυτεπαγγέλτως και ως εκ καθήκοντος, ποί δε κατ᾽ επίκλησιν των ενδιαφερομένων – και παρεχούσης την αποτελεσματικήν αυτής συμβολήν προς διαίτησιν και επίλυσιν διαφορών αναφυεισών μεταξύ των αγίων του Θεού Εκκλησιών ... ουδέποτε και ουδαμού βραδύνει ή ελλείπει». Αυτή είναι η ευθύνη μας. Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας. Το μαρτυρούν γεγονότα και έγγραφα. Δεν έχομεν δικαίωμα να την απαρνηθούμε! Πάντα τα περί άλλων προθέσεων και καταστάσεων θρυλούμενα είναι fake news", τόνισε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, σήμερα, Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020,  με την ευκαιρία της χθεσινής εορτής, με το Ιουλιανό ημερόλογιο, του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στο φερώνυμο πανηγυρίζον Βατοπαιδινό Μετόχι στον Γαλατά, που έχει παραχωρηθεί για τις λειτουργικές ανάγκες της Σλαβόφωνης Κοινότητος της Πόλεως.

Εόρτιος Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα -κεκλεισμένων των θυρών- Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [live]


Εσπέρας Δευτέρας, 14ης Δεκεμβρίου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, τιμώντας τον Άγιο Ιερομάρτυρα Ελευθέριο. Τον μοναχικό αυτόν Εσπερινό -εφέτος κεκλεισμένων των θυρών λόγω του Κορονοϊού- τελεί μόνος προς Μόνον ο καλός Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Χωρισμένοι στα δύο μητροπολίτες και πιστοί για το άνοιγμα των εκκλησιών – Επικοινωνία Ιερώνυμου με Μητσοτάκη


Στα δύο είναι χωρισμένοι οι μητροπολίτες της χώρας με άλλους να δέχονται τις εισηγήσεις της κυβέρνησης και άλλους να θεωρούν ακατανόητο γιατί πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί για μόλις 9 άτομα ακόμα και σε μεγάλους ναούς. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, μιλώντας στο LIVE NEWS, ξεσπάει.

Ο μητροπολίτης εμμένει στον ισχυρισμό του, ότι η πανδημία είναι μόνο ένα πρόσχημα για να κλείσουν οι εκκλησίες. Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Θηβών Γεώργιος.

Πρόγραμμα χειμερινής Εορτής Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω σε καιρό Πανδημίας (16-19.12.2020)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πρόγραμμα
Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν καί Τελετῶν Ἑορτῆς  Ἁγίου  Διονυσίου    
  ἐν  καιρῷ  Πανδημίας
       

Πατριαρχική Χοροστασία προς τιμήν Αγ. Ανδρέου του Πρωτοκλήτου στο Βατοπαιδινό Μετόχι Γαλατά [live]

 
Σήμερον Δευτέραν, 14ην Δεκεμβρίου, ὥραν 10ην πρωινήν, ἐπί τῇ, λόγῳ τῶν περιοριστικῶν μέτρων κατά τά Σάββατα καί τάς Κυριακάς, μεταθέσει τῆς κατά τό ἰουλιανόν ἡμερολόγιον ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου καί πανευφήμου Ἀποστόλου Ἀνδρέου τοῦ Πρωτοκλήτου, πανηγυρίζοντος τοῦ ἐν Γαλατᾷ φερωνύμου Ἱ. Μετοχίου, χοροστατεί ἐν αὐτῷ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Η νέα ΚΥΑ (13.12.2020-7.1.2021) ΔΕΝ αναφέρει 9 ή 25 εκκλησιαζομένους Χριστούγεννα και Φώτα


Κυκλοφορήθηκε η νέα ΚΥΑ από 12.12.2020, η οποία αφορά στους περιορισμούς των συνΕλλήνων για την χρονική περίοδο από 13.12.2020 έως 7.1.2021, έναντι του Covid-19. Φέρει τον ακριβή τίτλο: "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00".

Στην εν λόγω ΚΥΑ, εκτός των πολλών άλλων, αναφέρεται πώς επιτρέπεται να γίνεται η λειτουργική - λατρευτική ζωή κατ' αυτή την περίοδο, η οποία -ως γνωστόν- περιλαμβάνει το Άγιο Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα και Θεοφάνια). 

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, για τον παράδοξο αριθμό των 9 και 25 επιτρεπομένων για να εκκλησιασθούν, στη νέα ΚΥΑ δεν αναφέρεται απολύτως τίποτε. Εδώ επιτρέπει τους άκρως απαραίτητους για την τέλεση της ιεροπραξίας, κάτι που ίσχυε μέχρι τώρα. Με άλλα λόγια: Κεκλεισμένων των θυρών... 

Τι δείχνει όλο αυτό; Τι συμβαίνει; Τι ισχύει; Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η αναμενόμενη τηλεσυνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ή η μόλις εκδοθείσα ΚΥΑ και ήδη δημοσιευθείσα στην  Εφημερίδα της Κυβερνήσεως;;; Μάλλον κοροϊδευόμαστε...

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΑ, για να διαπιστώσετε μόνοι Σας: